Cyber bullying και κατάθλιψη: Τα λάθη στα social media που κάνουν κακό στην ψυχική σου υγεία!!!

και : Τα λάθη στα που κάνουν κακό στην ψυχική σου υγεία.

Τα social media δεν είναι αυτά καθ΄ αυτά που μας προκαλούν κατάθλιψη. Αλλά ο τρόπος που τα χειριζόμαστε.

Μια γενιά έχει ήδη μεγαλώσει με τα social media να είναι μέρος της καθημερινότητάς της. Ωστόσο, οι επιστήμονες ακόμη δεν γνωρίζουν όλα όσα χρειάζονται για να καταλήξουν ασφαλώς στο συμπέρασμα αν και κατά πόσο επηρεάζουν την κυρίως των νέων ανθρώπων.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, με το διαδικτυακό bullying να καλπάζει ανοδικά, η ανάγκη να βρεθούν περισσότερα σχετικά με την ψυχική υγεία και τα κοινωνικά δίκτυα μοιάζει επιτακτική.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2014, της εταιρίας McAfee που ρώτησε νέους ηλικίας 11- 17 ετών, το 35% ανέφεραν ότι έχουν βιώσει cyberbullying, σε σχέση με το 16% του προηγούμενου έτους. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι νέοι ψάχνουν στο Google για τον διαδικτυακό εκφοβισμό κατά κύματα με την έναρξη του σχολικού έτους.

Ο Baptiste Pingault, λέκτορας στην αναπτυξιακή ψυχοπαθολογία του University College του Λονδίνου, αναφέρει ότι η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: “Με τον κλασικό εκφοβισμό κάποιος έχει και ασφαλή σημεία για να προστατευτεί αν θέλει, π.χ. το σπίτι του. Με την παρενόχληση στον κυβερνοχώρο όμως, κάποιος μπορεί να είναι συνεχώς εκτεθειμένος στον κίνδυνο, ή έστω να νιώθει έτσι”.

Ειδικά οι νεαρές γυναίκες, είναι αυτές που ανήκουν στην «ομάδα υψηλού κινδύνου» για να εμφανίσουν ψυχική ασθένεια λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Το Facebook έχει σήμερα 1,8 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες – δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Αλλά έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στους νέους ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει με το διαδίκτυο, και για τους οποίους sites όπως το Facebook ή το Instagram είναι μέρος της καθημερινής τους ζωής.
Μια άλλη μελέτη που εκπονήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο αναδεικνύει τα στοιχεία σύνδεσης της κατάθλιψης και των social media. Κλινικοί ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ ερεύνησαν περίπου 800 άρθρα και από αυτά επέλεξαν τα 30 τα οποία είχαν την ισχυρότερη επιχειρηματολογία. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν 35.000 και ηλικίας 15 έως 88 ετών και από 14 διαφορετικές χώρες.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ανάμεικτα συμπεράσματα. Αλλά το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι οι περισσότεροι χρήστες των κοινωνικών δικτύων ήταν πιο πιθανό να νιώσουν κατάθλιψη όταν σύγκριναν τον εαυτό τους με άλλους χρήστες, παρά με άλλους ανθρώπους στην πραγματική τους ζωή. Αυτό προφανώς συμβαίνει διότι στον διαδικτυακό κόσμο είναι πιο εύκολο για κάποιον να παρουσιάσει μια λαμπερή ζωή μέσα από μια φωτογραφία ή ένα σχόλιο.

Εν κατακλείδι, οι κίνδυνοι των κοινωνικών δικτύων έγκεινται στη σωστή αλληλεπίδραση. Αν η χρήση τους περιορίζεται στους παλιούς φίλους και συμμαθητές οι οποίοι έχουν διασκορπιστεί στον κόσμο και η πραγματική επαφή είναι δύσκολη, τόπε θα αποκομίσετε θετικά οφέλη. Αν όμως συνεχίζει κάποιος να συγκρίνει τον εαυτό του με άλλους “φίλους” ή φτάνει σε ακραία σημεία για να προβάλει και να αλλάξει την εικόνα του τότε είναι πιθανό η ψυχική του υγεία να έχει ήδη διαταραχθεί.

ΠΗΓΗ: Shape.gr

Related Articles

Back to top button