Αβοκάντο: Γνωρίστε τα οφέλη του και ποιες ασθένειες προλαμβάνει

Αβοκάντο: Γνωρίστε τα οφέλη του και ποιες ασθένειες προλαμβάνει

Τα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά, ενώ περιέχουν και πλήθος βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μικροθρεπτικών συστατικών.

Όπως επισημαίνουν επιστήμονες στην εφημερίδα New York Times, τα αβοκάντο μπορεί να βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ και την υγεία των αγγείων, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνει κανείς, διότι περιέχουν και πολλές θερμίδες.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

-οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε

-η βιταμίνη Κ που είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών στην τρίτη ηλικία

-το κάλιο που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

-η λουτεϊνη που προστατεύει την υγεία των ματιών και

-το φολικό (ή φυλλικό) οξύ που είναι μία σημαντική βιταμίνη του συμπλέγματος Β.

Τα περισσότερα από αυτά τα συστατικά υπάρχουν σε μικρές ποσότητες, αλλά αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως παρέχουν ωφελούν την υγεία.

Αρκετές κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως τα διαιτολόγια που περιέχουν αβοκάντο μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της «κακής» (LDL) χοληστερόλης, επειδή το φρούτο περιέχει φυτικές στερόλες – μία ομάδα θρεπτικών συστατικών που περιορίζουν την απορρόφηση χοληστερόλης από το έντερο.

Επίσης οι γυναίκες με τύπου 2 διαβήτη που ακολουθούν μία διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη (συμπεριλαμβανομένων αυτών του αβοκάντο) έχουν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Τέλος, τα αβοκάντο μπορεί να βελτιώνουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και να ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ ένα εκχύλισμα από έλαια αβοκάντο και σόγιας ίσως καταπραΰνει τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας.

Η συνιστώμενη ημερήσια μερίδα αβοκάντο είναι το ένα πέμπτο από ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο (περίπου 30 γραμμάρια) για να είναι θερμιδικά υγιεινό (παρέχει 50 θερμίδες).

Πλεονεκτήματα του αβοκάντο

Πρέπει να τονίσουμε ότι το αβοκάντο περιέχει μια πληθώρα σημαντικών βιταμινών:

Τη βιταμίνη Κ που είναι σημαντική για την πήξη του αίματος. Επίσης συνεισφέρει στην στερεότητα των οστών

Φολικό Οξύ, ή βιταμίνη Β9, που είναι σημαντική για την σωστή αναπαραγωγή των κυττάρων και την ανάπτυξη των ιστών

Η βιταμίνη Ε που προστατεύει τους ιστούς ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, και προστατεύει και την καρδιά

Η λουτεΐνη που είναι απαραίτητη για την προστασία των ματιών και της επιδερμίδας

Η βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες

Η βιταμίνη Β6 που ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, συμμετέχει στις νευρικές λειτουργίες και στην σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Αβοκάντο: 8 λόγοι για να το βάλεις τώρα στη διατροφή σου

Είναι προστάτης της καρδιάς
Το αβοκάντο είναι γεμάτο μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη και ω-3, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αποτελώντας κατά συνέπεια “ασπίδα” ενάντια στις καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, διαθέτει βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ, τα οποία ρυθμίζουν τις συγκεντρώσεις ομοκυστεΐνης στον οργανισμό, ενός αμινοξέος το οποίο σε υψηλές ποσότητες αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών νόσων. Σχετικά, επταετής μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε το 2013, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αβοκάντο συνδέεται με μειωμένη πιθανότητα διαβήτη, καρδιακής προσβολής, στεφανιαίας νόσου και άλλων παθήσεων του μεταβολικού συνδρόμου.

Έχει άφθονα αντιοξειδωτικά
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Τα φρέσκα αβοκάντο περιέχουν, ειδικότερα, λυκοπένιο και β-καροτένιο, τα οποία είναι σημαντικά καροτενοειδή αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την κυτταρική υγεία. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αυτών των ευεργετικών για την υγεία αντιοξειδωτικών εντοπίζονται στη σάρκα του φρούτου κοντά στη φλούδα. Επιπλέον, το αβοκάντο είναι μία καλή πηγή γλουταθειόνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που ενισχύει την υγεία του ανοσοποιητικού και ειδικά, των λεμφοκυττάρων.

Είναι γεμάτο βιταμίνες
Ο καρπός του αβοκάντο είναι γεμάτος με πάνω από 20 σημαντικές για τον οργανισμό μας βιταμίνες κυρίως από τις οικογένειες K, C, B, και E και ιχνοστοιχεία. Πιο ειδικά, είναι καλή πηγή βιταμίνης Β5 (παντοθενικό οξύ), βιταμίνης Κ, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου και περιέχει περισσότερο ευεργετικό για την αρτηριακή πίεση κάλιο ακόμα και από τη διάσημη για αυτόν τον λόγο, μπανάνα. Πόσο περισσότερο; Ένα αβοκάντο έχει περίπου 975 χιλιοστόγραμμα, ενώ μία μπανάνα περίπου 490.

“Ξέρει” από πρωτεΐνη
Σε αντίθεση με πολλά φρούτα, το αβοκάντο περιέχει πολλή πρωτεΐνη. Περίπου 100 γραμμάρια αβοκάντο περιέχουν 2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Πρόκειται, βασικά, για ένα από τα πιο πλούσια σε πρωτεΐνη φρούτα που υπάρχουν στη φύση. Και μάλιστα, μιλάμε για “καλής ποιότητας” πρωτεΐνη, η οποία σε αντίθεση με εκείνη από μερικά κρέατα είναι έτοιμη για χρήση από τον οργανισμό στην ολότητά της, από τη στιγμή της κατανάλωσης. Το αβοκάντο διαθέτει, επίσης, 18 από τα πιο σημαντικά αμινοξέα απαραίτητα στη σύνθεση πρωτεΐνης στο σώμα.

Κάνει πιο νόστιμα και υγιεινά τα φαγητά
Το αβοκάντο μπορεί να αντικαταστήσει επάξια (και εύκολα) το βούτυρο ή οποιοδήποτε άλλο συστατικό που χρησιμοποιούμε για το ψήσιμο γλυκών, ψωμιών και μπισκότων, χάρη στην κρεμώδη υφή του, προσθέτοντας στη γεύση και αυξάνοντας τον “βαθμό” υγείας των πιάτων μας. Επιπλέον, μπορεί να αντικαταστήσει διάφορες σος, σάλτσες και ντιπ ως συνοδευτικό μεζέδων και άλλων σνακ, προσφέροντας πολύ λιγότερες θερμίδες και ζάχαρη και περισσότερες, οπωσδήποτε, βιταμίνες -για παράδειγμα- από τη μαγιονέζα, τη sour cream ή το φυστικοβούτυρο.

Υποστηρίζει τα υπόλοιπα τρόφιμα (και εμάς)
Συν τοις άλλοις, υπάρχει μελέτη η οποία εδώ και δέκα χρόνια υποστηρίζει ότι η κατανάλωση αβοκάντο δεν μας προσφέρει απλά όλα τα καλά που περιέχει το συγκεκριμένο φρούτο, αλλά βοηθάει παράλληλα και το σώμα μας να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά από άλλα τρόφιμα. Επιπλέον το αβοκάντο, χάρη στο κάλιο, βοηθάει τις σωματικές λειτουργίες να πραγματοποιούνται ομαλά, ενώ οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες Κ και το παντοθενικό οξύ που μας προσφέρει, βοηθούν στην χώνευση και στη διατήρηση της κανονικότητας του “κύκλου” του οργανισμού.

Φροντίζει το δέρμα και τα μαλλιά
Σε περίπτωση πάντως, που δεν σου αρέσει η γεύση του, μην ξεχνάς πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως μάσκα ομορφιάς. Τα αντιοξειδωτικά, τα αμινοξέα, οι βιταμίνες Ε και C και τα έλαια που περιέχει, βοηθούν στην επανόρθωση των μαλλιών, στην ενυδάτωση της επιδερμίδας και ακόμα και στη μείωση των ρυτίδων, σύμφωνα με μελέτες.


Κράτα σημειώσεις:
Λιώνοντας μισό αβοκάντο και προσθέτοντας στο μείγμα 1 κουταλάκι μέλι και 1 κουταλάκι γιαούρτι, έχεις μάσκα ομορφιάς, την οποία μπορείς να τοποθετήσεις στο πρόσωπο σου για 15 λεπτά. Αντικαθιστώντας το μέλι με ελαιόλαδο και το γιαούρτι με αυγό, έχεις μάσκα για τα μαλλιά. Απλώνοντας απλά για 10 λεπτά, λιωμένο αβοκάντο στο δέρμα, το ενυδατώνεις φυσικά (κι ανακουφίζεσαι από εγκαύματα).

Αυτά τα γνώριζες;

Αν το αβοκάντο σου δεν είναι ώριμο ακόμα, μπορείς να το βάλεις σε μία χαρτοσακούλα μαζί με ένα μήλο ή μία μπανάνα.
Η συγκατοίκηση με αυτά τα φρούτα, θα επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης του αβοκάντο.

Μελέτη του 2007 έχει συνδέσει το αβοκάντο με την παύση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων, ενώ άλλες δουλειές διαπίστωσαν σχέση της κατανάλωσής του με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, του δέρματος και του στόματος.

Ένα δέντρο αβοκάντο δεν μπορεί να παραγάγει καρπούς, αν δεν έχει κοντά του τουλάχιστον άλλο ένα. Επιπλέον, κατά κανόνα οι καρποί του αβοκάντο μεγαλώνουν σε ζευγάρια. Δεν ήταν τυχαία το σύμβολο του έρωτα και της γονιμότητας για τους Αζτέκους.

Υπολογίζεται ότι αβοκάντο καλλιεργούνται στη νότια και κεντρική Αμερική από το 8000 π.Χ.

Related Articles

Back to top button