6 προειδοποιητικά σημάδια καρκίνου του στομάχου

Ο του στομάχου έχει τη φήμη ότι είναι μία από τις πιο οδυνηρές μορφές καρκίνου, ωστόσο ο δεν είναι για πολλούς από τους πάσχοντες ένα από τα σημεία της έγκαιρης προειδοποίησης της ασθένειας.

Ουσιαστικά, μάλιστα, το πιο κοινό χαρακτηριστικό της νόσου στα πρώτα της στάδια είναι ακριβώς το γεγονός ότι δεν προκαλεί .

Πολλοί άνθρωποι μπορεί κάποια στιγμή στη ζωή τους να αισθανθούν κάποιες γαστρικές διαταραχές κι αυτό μπορεί να τους κάνει να ανησυχήσουν πως πρόκειται για καρκίνο του στομάχου. Ομως, ο καρκίνος του στομάχου δεν είναι ένας από τους συνηθέστερους καρκίνους και στις πιο πολλές περιπτώσεις οι στομαχικές παθήσεις ή ο πόνος δεν αποτελούν σύμπτωμά του.

Καρκίνο του στομάχου θα αναπτύξει ένας στους 111 ενήλικες με την ασθένεια να… προτιμά τους άνδρες παρά τις γυναίκες, ενώ ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο προχωρά η ηλικία.

Ο καρκίνος του στομάχου δεν είναι τυπικά μια κληρονομική νόσος. Οι περισσότεροι καρκίνοι του στομάχου είναι σποραδικοί ή προκαλούνται από τυχαίες μεταλλάξεις DNA. Παρόλο που υπάρχει μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που συνδέεται με την ασθένεια, δεν αξίζει καν τον κόπο να κάνει κάποιος έλεγχο, εκτός αν συμβεί να υπάρχουν στο οικογενειακό του δέντρο πολλοί συγγενείς με την συγκεκριμένη νόσο.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα έξι προειδοποιητικά συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου.

1. Εμετός ή αίμα στα κόπρανα

Παρόλο που τα τηρά κόπρανα είναι κυρίως σημάδι της κολίτιδας και της νόσου του Crohn, εντούτοις θα μπορούσαν να αποτελούν και σημάδι του καρκίνου του στομάχου. Το αίμα στα κόπρανα, αλλά και ο απαιτούν επίσκεψη στον γιατρό. Αν η αιμορραγία σχετίζεται με τον καρκίνο, τα κόπρανα είναι πιθανό να είναι σκουρόχρωμα ή σχεδόν μαύρα,  λόγω της δράσης των πεπτικών ενζύμων. Το αίμα στον εμετό είναι πιθανό να εμφανίζεται έντονα κόκκινο και μπορεί να έχει μια χονδροειδή καφέ υφή επειδή οι τροφές έχουν υποστεί μερική πέψη.

2. Στομαχικός πόνος

Σε κάποιες περιπτώσεις, όντως ο πόνος στο αποτελεί ένδειξη καρκίνου. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα κάποιας άλλης εντερικής ή κοιλιακής πάθησης. Χαρακτηριστικό του πόνου στο στομάχι που σχετίζεται με τον καρκίνο είναι πως αυτός είναι συνεχής και επίμονος, δεν έρχεται και φεύγει για να επανέλθει ξανά αργότερα. Επίσης, ο κλασικός πόνος στο στομάχι είναι ένας έντονος πόνος ακριβώς στο κέντρο του στομάχου.

3. Απώλεια ς

Αν πεινάτε όταν κάθεστε να φάτε και μετά από μερικές μπουκιές η όρεξή σας εξαφανίζεται και το φαγητό δεν μοιάζει πια ελκυστικό, θα μπορούσε αυτό να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του στομάχου. Αυτός ο «πρώιμος κορεσμός» αποτελεί καμπανάκι κινδύνου, ιδιαίτερα αν αυτή η αίσθηση δεν είναι κάτι που συνέβαινε στο παρελθόν.

4. Ανεξήγητη βάρους

Πολλές παθήσεις -συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 1 και της νόσου του Crohn- μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξήγητη απώλεια βάρους. Ομως, σ' αυτή τη λίστα θα πρέπει να προσθέσετε και τον καρκίνο του στομάχου. Αν χάνετε βάρος που δεν εξηγείται από τυχόν δίαιτα, θα πρέπει να το κοιτάξετε. Να γνωρίζετε ότι η απώλεια βάρους μπορεί να είναι βαθμιαία. Παρόλο που ίσως να μην παρατηρήσετε αρχικά ότι χάνετε ξαφνικά κιλά, μπορεί να βρεθείτε μετά από ένα διάστημα έξι μηνών με απώλεια άνω των δέκα κιλών. Δεν χρειάζεται να αγχωθείτε αν χάσετε ένα-δυο κιλά, αλλά αν η απώλεια βάρους είναι αισθητή χωρίς εσείς να έχετε κάνει τίποτα που να τη δικαιολογεί, τότε μιλήστε με τον γιατρό σας.

5. Ασταμάτητη

Η καούρα, η δυσπεψία και άλλα κοινά συμπτώματα ενός ταλαιπωρημένου εντέρου μπορεί επίσης να είναι σημάδι έγκαιρης προειδοποίησης για τον καρκίνο του στομάχου. Και πάλι αυτά τα είδη συμπτωμάτων είναι πιθανότερο να ανήκουν σε αιτίες διαφορετικές από τον καρκίνο, ωστόσο καλό είναι να ενημερώσετε το γιατρό σας και να ελέγξετε τι συμβαίνει.

6. Φούσκωμα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα

Εχει νόημα ότι ένας καρκίνος που αναπτύσσεται στο στομάχι θα μπορούσε να προκαλέσει ή να δημιουργήσει αναστάτωση στις κινήσεις του εντέρου. Παρόλο που ούτε το φούσκωμα, ούτε η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα δεν «κραυγάζουν» πως πρόκειται για καρκίνο του στομάχου, καλό θα είναι αν βιώνετε τα συγκεκριμένα συμπτώματα να επισκεφθείτε το γιατρό σας και να συζητήσετε μαζί του. Εάν ο γιατρός δεν εντοπίσει κάποια άλλη πιθανή «ήπια» εξήγηση, θα ψάξει υποχρεωτικά και την πιθανότητα για καρκίνο του στομάχου.

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button