Πρόβλημα στις αρτηρίες: Προσοχή σε αυτά τα παράδοξα σημάδια

Οι αντλούν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα και οι φλέβες επιστρέφουν το αίμα στους πνεύμονες για να λάβουν οξυγόνο.

Και οι δύο τύποι αγγείων είναι ζωτικής σημασίας για την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα.

Πολλές ασθένειες των αρτηριών και των φλεβών δεν προκαλούν συμπτώματα μέχρι να αναπτυχθεί ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα όπως μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, σχεδόν το 80% των καρδιακών παθήσεων μπορεί να προληφθεί, καθώς ο οργανισμός μας προειδοποιεί, όταν κάτι δεν πάει καλά.

Ανάμεσα στα σημάδια αυτά υπάρχουν και ορισμένα παράδοξα, που προειδοποιούν ότι οι αρτηρίες μας είναι φραγμένες:

Στυτική δυσλειτουργία

Η αδυναμία ή η δυσκολία στυτικής λειτουργίας ενδεχομένως να είναι ένα σημάδι φραγμένων αρτηριών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μεσολαβούν κατά μέσο όρο τρία έως πέντε έτη μεταξύ της έναρξης των στυτικών δυσλειτουργιών και της διάγνωσης της στεφανιαίας νόσου.

Φαλάκρα

Σύμφωνα με μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 37.000 άνδρες, η έντονη φαλάκρα υποδήλωνε την ύπαρξη φραγμένων αρτηριών, σε οποιαδήποτε ηλικία.

Πτυχή του αυτιού

Μία πτυχή στο λοβό του αυτιού (συγκεκριμένα, μία γωνιακή πτυχή στο αυτί που υπάρχει διαγώνια από το κανάλι μέχρι το κατώτερο άκρο του λοβού) μπορεί να είναι ένδειξη κακής κυκλοφορίας του αίματος.

Πόνος στην κνήμη

Ο συγκεκριμένος πόνος μπορεί να είναι ένδειξη ότι μπλοκάρουν οι αρτηρίες των ποδιών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των καπνιστών.

www.onmed.gr

Related Articles

Back to top button