Αλκοόλ: Ποιες μόνιμες βλάβες προκαλεί στον εγκέφαλο

bigstock-135691349

 

Τις μόνιμες επιπτώσεις που έχει στον εγκέφαλο η υπερκατανάλωση αλκοόλ αναδεικνύει νέα έρευνα αμερικανών επιστημόνων.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα οι οποίοι υπέβαλλαν σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων 66 άνδρες και γυναίκες.

Οι 35 από αυτούς είχαν ιστορικό υπερκατανάλωσης αλκοόλ αλλά οι 14 είχαν σταματήσει, ενώ οι υπόλοιποι 31 εθελοντές πάντοτε έπιναν με μέτρο ή σπανίως/καθόλου.

Η έρευνα έδειξε ότι με την πάροδο των χρόνων, αρχίζουν να φθίνουν λειτουργίες όπως η μνήμη, η προσοχή και η μάθηση, φθορά που δεν αναστρέφεται όταν κάποιος σταματήσει να πίνει.

Αλκοόλ: Ποιες μόνιμες βλάβες προκαλεί στον εγκέφαλο

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι είχαν φθάσει στην τρίτη ηλικία και συνέχιζαν την υπερκατανάλωση αλκοόλ, είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης, μάθησης, προσοχής, κινητικής λειτουργίας, λεκτικής λειτουργίας και ταχύτητας σκέψης, απ’ ό,τι όσοι δεν έπιναν πολύ ή έπιναν μέτρια.

Το ίδιο όμως συνέβαινε και σε όσους έκαναν κάποτε υπερκατανάλωση, αλλά κάποια στιγμή την είχαν σταματήσει.

Όσοι εθελοντές εξ άλλου είχαν μακροχρόνια εξάρτηση από το αλκοόλ, παρουσίαζαν επίσης μειώσεις στην εκτελεστική λειτουργικότητα που συμπεριλαμβάνει τη λογική σκέψη και την ενεργή μνήμη – και αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ακόμα κι αν ένας άνθρωπος έκανε κάποτε κατάχρηση αλκοόλ αλλά μεγαλώνοντας σταμάτησε, είναι πολύ πιθανό να έχει χρόνιες αρνητικές συνέπειες στη νευρονοητική λειτουργία του, αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα έχουν μεγαλύτερη αξία για τους ηλικιωμένους οι οποίοι, παρουσιάζουν κάποιες φθορές στις νοητικές δεξιότητες, αλλά συχνά πάσχουν και από διάφορα νοσήματα για τα οποία παίρνουν φάρμακα.

Έτσι, αν πίνουν συστηματικά αλκοόλ, κινδυνεύουν από πρόσθετες φθορές στον εγκέφαλό τους αλλά και από τις δυνητικές αλληλεπιδράσεις του με τα φάρμακά τους, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Alcoholism: Clinical and Experimental Research».

 

www.onmed.gr

Related Articles

Back to top button