Πνεύμονες – διατροφή: Οι τροφές που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία τους

Η διατροφή αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα υγείας και επηρεάζει όλες τις λειτουργίες στον άνθρωπο, με θετικό ή αρνητικό τρόπο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ψάρια ωφελούν την όραση, το γάλα τα οστά και το ελαιόλαδο την καρδιά.

Ποιες είναι όμως οι τροφές που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία των πνευμόνων;

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η διατροφή είναι ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες για την υγεία μας, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας.

Κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες δε θα προστατευθούμε μόνο από την καρδιοπάθεια, την παχυσαρκία και το διαβήτη, αλλά μπορούμε να ωφελήσουμε και μερικά από τα «παραμελημένα» όργανα του σώματός μας, όπως τα πνευμόνια.

Ερευνητές που μελέτησαν 2.000 πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) σε Αμερική και Ευρώπη, διαπίστωσαν ότι ορισμένες τροφές έχουν τη δυνατότητα να προστατεύσουν τα πνευμόνια μας.

Οι ασθενείς που κατανάλωναν τις τροφές που θα δείτε παρακάτω, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην πνευμονική λειτουργία, τη γενικότερη φυσική κατάσταση και την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, βασικό δείκτη για την αξιολόγηση της φλεγμονής στο σώμα.

Πνεύμονες – διατροφή: Οι τροφές που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία τους

  • Γκρέιπφρουτ
  • Μπανάνα
  • Ψάρι
  • Τυρί

Η διατροφή αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα υγείας και επηρεάζει όλες τις λειτουργίες στον άνθρωπο, με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Παρακάτω θα αναφερθούν σημαντικά και χρήσιμα στοιχεία που εμπλέκονται στην σωστή λειτουργία των πνευμόνων σε σχέση με τις διατροφικές μας συνήθειες.

Η διατροφή μπορεί να επιδράσει θετικά στην υγεία των πνευμόνων μας με πολλούς τρόπους, όπως:

  • Καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες
  • Προσφέροντας αντιφλεγμονώδη δράση
  • Βοηθώντας στη διατήρηση φυσιολογικού βάρους
  • Βοηθώντας στη χαλάρωση των αεραγωγών
  • Βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο

Για να αντιληφθούμε πληρέστερα τις επιδράσεις αυτές της διατροφής στο σώμα και ιδιαίτερα τους πνεύμονές μας θα πρέπει να κατανοήσουμε τις παρακάτω διαδικασίες που συμβαίνουν στον οργανισμό μας.

Φλεγμονή

Η φλεγμονή αποτελεί φυσική αντίδραση του υγιούς σώματος σε ξένες ουσίες. Τα συμπτώματά της είναι η ερυθρότητα, το πρήξιμο, ο πόνος και η θερμότητα. Η φλεγμονή στους πνεύμονες χαρακτηρίζεται από πρησμένες και υπερβολικά ευαίσθητες αναπνευστικές οδούς.

Η μακροχρόνια φλεγμονή προκαλείται από παρατεταμένη έκθεση σε ξένες ουσίες. Η μακροχρόνια φλεγμονή παρατηρείται στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) λόγω παρατεταμένης έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου. Σε μια άλλη νόσο, το Άσθμα, το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση υπερευαισθησίας οπότε δημιουργείται φλεγμονή από αντίδραση σε μια φυσιολογικά αβλαβή ουσία, η οποία προκαλεί αλλεργία.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Η αλλεργική αντίδραση αποτελεί υπερβολική ανοσιακή απόκριση σε μια ουσία που γενικά είναι αβλαβής, όπως η γύρη. Το αποτέλεσμα είναι φλεγμονή, βλάβη στα εσωτερικά τοιχώματα των αναπνευστικών οδών και σύσφιξη των μυών, προκαλώντας στένωση των αναπνευστικών οδών.

Οξειδωτικό στρες

Καθημερινά εισπνέουμε την απίστευτα μεγάλη ποσότητα των 15 κυβικών μέτρων αέρα. Στον αέρα που αναπνέουμε υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τους πνεύμονές μας, όπως ο καπνός του τσιγάρου, ρυπογόνες ουσίες και μικρόβια. Οι παράγοντες αυτοί μπορούν να βλάψουν τους πνεύμονες μέσω μιας διαδικασίας που αποκαλείται «οξειδωτικό στρες».

Στο πλαίσιο της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας από οξυγόνο μέσω των κυττάρων του σώματος, παράγουμε με φυσικό τρόπο χημικές ουσίες που αποκαλούνται ελεύθερες ρίζες. Ορισμένες φορές τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος τις δημιουργούν επί τόπου για να εξουδετερώσουν ιούς και βακτηρίδια. Ωστόσο διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ρύπανση, ο καπνός του τσιγάρου και οι λοιμώξεις, μπορούν επίσης να προκαλέσουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών.

Πολύ μεγάλος αριθμός από αυτές τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μπορεί να βλάψει κύτταρα, ιστούς, ή όργανα, και αυτή η διαδικασία ορίζεται ως οξειδωτικό στρες

 

ΠΗΓΗ: www.anapnoi.net /  www.onmed.gr

Related Articles

Back to top button