Οι επιδράσεις του άγχους στο σώμα: Έρευνα το συνδέει με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων

Νέα σουηδική έρευνα συμπέρανε ότι όσοι αντιμετωπίζουν διαταραχή μετατραυματικού στρες ή από άλλου τύπου αγχώδεις διαταραχές παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης και ανάπτυξης σοβαρών λοιμώξεων, όπως μηνιγγίτιδα.

Η νέα αυτή σημαντική έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ”. Η ερευνητική ομάδα θέλησε να μελετήσει αν υπάρχουν πιθανότητες σοβαρές ψυχικές διαταραχές που έχουν προκληθεί ως αντίδραση σε τραυματικά γεγονότα ζωής, αλλά και άλλες αντιξοότητες, να συνδέονται με απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις.

Έτσι, οι ειδικοί συνέκριναν τα ποσοστά λοιμώξεων από 144.919 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με κάποια αγχώδη διαταραχή (όπως μετατραυματικό στρες, οξεία αγχώδη διαταραχή, διαταραχή προσαρμογής κλπ.) και 184.612 άτομα με τα ίδια χαρακτηριστικά, που όμως δεν έπασχαν από κάποια λοίμωξη. Επίσης, χρησιμοποίησαν μια ομάδα ελέγχου, δηλαδή 1.449.190 υγιή άτομα του γενικού πληθυσμού.

Η μέση ηλικία κατά την οποία διαγνώστηκαν οι ασθενείς με αγχώδη διαταραχή ήταν τα 37 έτη και η ερευνητική ομάδα ακολούθησε με παρατηρήσεις τους συμμετέχοντες για 8 χρόνια. Οι λοιμώξεις που παρουσίαζε η πρώτη ομάδα ήταν μηνιγγίτιδα, ενδοκαρδίτιδα, σήψη αι άλλες ασθένειες τους κεντρικού νευρικού συστήματος.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσο διήρκησε η έρευνα είχαν καταγραφεί 2.9 περιστατικά νέων λοιμώξεων ανά 1.000 άτομα στην πρώτη ομάδα, δηλαδή σε αυτή στην οποία οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν κάποια αγχώδη διαταραχή. Από την άλλη πλευρά, η αναλογία στους υγιείς ασθενείς ήταν 1.7/1.000 περιστατικά.

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να εμπλέκονται στην εμφάνιση λοιμώξεων, όπως οικογενειακό ιστορικό και άλλες σωματικές και ψυχιατρικές νόσους. Όσες περιπτώσεις συνδέονταν με το άγχος φάνηκε να έχουν κάποια συσχέτιση με τις λοιμώξεις. Η μηνιγγίτιδα βρισκόταν στην κορυφή των υπό εξέταση λοιμώξεων με 63% αυξημένο κίνδυνο, ακολουθούσε η ενδοκαρδίτιδα με 57% αυξημένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως πρότερες είχαν δείξει και επιβεβαιώσει πως υπάρχουν ορισμένα «μονοπάτια» που συνδέουν την ψυχική με τη σωματική υγεία και πως έτσι μπορεί να εξηγηθεί αυτή η ισχυρή συσχέτιση. Για άλλη μια φορά τονίζεται πως οι θεραπείες και οι τρόποι αντιμετώπισης χρειάζεται να ακολουθούν μια πιο ολιστική προσέγγιση και να λαμβάνουν υπόψη και το ψυχικό κομμάτι.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,  enallaktikidrasi.com

www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button