Νερό σημύδας: Οφέλη και παρενέργειες από την κατανάλωση

Η σημύδα χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική ως διουρητικό, βακτηριοκτόνο και αντισηπτικό.

Το νερό σημύδας είναι ένα φυσικό αποτοξινωτικό που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στη Ρωσία, τη Σκανδιναβία και τις χώρες της Βαλτικής.

Βοηθά στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών, ενισχύοντας τη λειτουργία των νεφρών και της λέμφου, μειώνει την κυτταρίτιδα και ενεργοποιεί το μεταβολισμό.

Δείτε στη gallery που ακολουθεί οφέλη και παρενέργειες από την κατανάλωσή του.

Το νερό σημύδας περιέχει λίγες θερμίδες, σχεδόν καθόλου ζάχαρη, είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και κάλιο και η κατανάλωσή του, αυξάνει τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, ενδυναμώνει τον θύλακα της τρίχας και βελτιώνει την υγεία της επιδερμίδας. Η βιταμίνη C επίσης βοηθά τον σχηματισμό του κολλαγόνου με το να μετατρέπει την προλίνη σε υδροξυπρολίνη και τη λυσίνη σε υδροξυλυσίνη, ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν την υγεία του οργανισμού.

Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ενώσεις που προστατεύουν την υγεία των κυττάρων από την ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών και μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, οστεοπόρωσης, καρκίνου, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ.

Το νερό σημύδας είναι υψηλής διατροφικής αξίας καθώς περιέχει φολικό οξύ, κάλιο, φώσφορο και αμινοξέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι 300ml νερού σημύδας, περιέχει το 130% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης μαγγανίου, μετάλλου που συμβάλλει στην ανάπτυξη και στη διατήρηση της υγείας των οστών.

Η κατανάλωσή του δεν ενδείκνυται από άτομα που έχουν αλλεργία στη γύρη σημύδας, καθώς αυτή είναι μια από τις πλέον αλλεργιογόνες ουσίες.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  www.medicaldaily.com

Related Articles

Back to top button