Πρησμένες αμυγδαλές: 7 πιθανές αιτίες σε εικόνες

Οι είναι αδένες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού και αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος, ως μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η διόγκωσή τους, μια κατάσταση γνωστή ως αμυγδαλίτιδα, είναι πιο κοινή στα παιδιά, εκδηλώνεται όμως και στους ενήλικες.

Τις περισσότερες φορές οφείλεται σε φλεγμονή που προκαλείται από ιούς, λοιμώξεις και αλλεργίες.

Η διόγκωση των αμυγδαλών που εμφανίζεται και υποχωρεί είναι λιγότερο ανησυχητική από μια φλεγμονή που επιμένει ή επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν άλλα συμπτώματα, όπως ο πυρετός, η απώλεια βάρους, ένας όγκος στο λαιμό ή σε άλλο σημείο του σώματος. Εάν είναι πρησμένη μόνο η μία αμυγδαλή και δεν έχετε άλλα συμπτώματα, συμβουλευτείτε ωτορινολαρυγγολόγο.

Δείτε παρακάτω 7 πιθανές αιτίες της διόγκωσης των αμυγδαλών στους ενήλικες.

Ιογενής αμυγδαλίτιδα: Πολλά στελέχη του ιού μπορούν να προκαλέσουν διόγκωση των αμυγδαλών, όπως ο ιός της γρίπης, ο αδενοϊός, ο Epstein-Barr που προκαλεί λοιμώδη μονοπυρήνωση, ο ιός του έρπητα κλπ.

Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος και περιλαμβάνουν πυρετό, κεφαλαλγία, ρινική καταρροή, πονόλαιμο. Όταν η αμυγδαλίτιδα προκαλείται από ιό, συνήθως υποχωρεί ενός 10 ημερών.

Στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα: Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού του πάσχοντος, που είναι ιδιαίτερα μολυσματικός κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης.

Η νόσος εισβάλλει συνήθως με υψηλό πυρετό, κοιλιακά άλγη, εμετούς, δυσκαταποσία και κεφαλαλγία.

Πέτρες στις αμυγδαλές: Οι πέτρες στις αμυγδαλές ή λιθίαση αμυγδαλών, είναι ασβεστοποιημένο υλικό στις κρύπτες των αμυγδαλών. Αποτελούνται κυρίως από ασβέστιο, αλλά μπορεί να περιέχουν και άλλα μέταλλα φωσφόρου και μαγνησίου, καθώς επίσης και αμμωνία και ανθρακικό. Προκαλούν έντονη κακοσμία στην αναπνοή, πονόλαιμο, δυσκολία στην κατάποση, πόνο στο αυτί, οίδημα.

Λαρυγγο-φαρυγγική παλινδρόμηση: Η παλινδρόμηση ή η επιστροφή του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο μπορεί να δημιουργήσει ποικιλία συμπτωμάτων τόσο από τον οισοφάγο όσο και στο λάρυγγα και το φάρυγγα, μεταξύ των οποίων και η διόγκωση των αμυγδαλών. Αποφεύγετε ερεθιστικούς παράγοντες, όπως τα όξινα και καυτερά φαγητά και ποτά, η καφεΐνη και το αλκοόλ.

Αλλεργίες: Τα αλλεργιογόνα, η σκόνη και η ρύπανση της ατμόσφαιρας μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και φλεγμονή στο λαιμό, συνήθως σε συνδυασμό με κάποια αλλεργία ή ιγμορίτιδα.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Τόσο η σύφιλη όσο και η γονόρροια μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο λαιμό. Η σύφιλη στα πρώτα στάδια μπορεί να προκαλέσει μικρές πληγές στο πίσω μέρος του λαιμού, με αποτέλεσμα τη διόγκωση των αμυγδαλών. Τα συμπτώματα της γονόρροιας είναι λιγότερο ευδιάκριτα και περιλαμβάνουν έλκη στο στόμα και κάψιμο στο λαιμό.

Καρκίνος: Ο καρκίνος της αμυγδαλής αποτελεί ένα τύπο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.

Τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν επίμονο πονόλαιμο και διόγκωση της μίας αμυγδαλής, βραχνάδα ή άλλη αλλαγή στον ήχο της φωνής, κόπωση, ανεξήγητη απώλεια βάρους και δυσκολία στην κατάποση.

Άλλες προειδοποιητικές ενδείξεις του καρκίνου των αμυγδαλών είναι η δυσκολία που έχει κάποιος να ανοίξει το στόμα του, η αιμορραγία από το στόμα, ο οξύς πόνος, η δύσοσμη αναπνοή και η αιμορραγία στο λαιμό.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  www.prevention.com

Related Articles

Back to top button