Πως θα νικήσετε τις ευρυαγγείες στα πόδια

giatros-in.gr

Πως θα νικήσετε τις ευρυαγγείες στα πόδια

Οι ευρυαγγείες είναι μικρές διατεταμένες φλέβες του δέρματος, οι οποίες παρουσιάζονται κυρίως στα κάτω άκρα. Έχουν χρώμα ερυθρό ή μπλε και αποτελούν το πρώτο κλινικό στάδιο μιας νόσου που είναι γνωστή ως . Ο γνωστός σε όλους ¨¨ (κιρσοί των κάτω άκρων), αποτελούν το δεύτερο στάδιο της ίδιας νόσου.

Η παρουσία ευρυαγγειών στα κάτω άκρα αποτελεί κυρίως αισθητικό πρόβλημα και σπανιότερα ένδειξη ενός σοβαρότερου φλεβικού προβλήματος. Το πρόβλημα των ευρυαγγειών είναι συχνότερο στις γυναίκες, όπου μία γενετική προδιάθεση σε συνδυασμό με ορμονικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, και χρήση αντισυλληπτικών σκευασμάτων, οδηγούν στην εκδήλωσή τους.

Άλλοι παράγοντες που θεωρούνται συνυπεύθυνοι για την εμφάνισή τους είναι ο καθιστικός τρόπος ζωής, η πολύωρη ορθοστασία, η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης.

                Ποιες είναι οι ενδεδειγμένες μέθοδοι για την αντιμετώπισή τους;

Κατ' αρχάς, είναι πολύ σημαντικό, πριν από κάθε είδους , ο αγγειοχειρουργός να ελέγχει όλο το φλεβικό σύστημα του κάτω άκρου με ένα υπερηχογράφημα (triplex). Αυτό θα μας βοηθήσει να μάθουμε αν οι ευρυαγγείες τροφοδοτούνται από μεγαλύτερα και βαθύτερα φλεβικά στελέχη, τα οποία και χρειάζονται αντιμετώπιση, πριν επέμβουμε στις ευρυαγγείες.  
evriagia7

  1. Σκληροθεραπεία – ασφαλής και ανώδυνη

Η σκληροθεραπεία εφαρμόζεται με την έγχυση ειδικής σκληρυντικής ουσίας, δια μέσου πολύ λεπτής βελόνας, προς την ευρυαγγεία. Παραλλαγή της απλής σκληροθεραπείας, είναι η σκληροθεραπεία με αφρό, όπου η σκληρυντική ουσία αναμειγνύεται με αέρα προκειμένου να πολλαπλασιαστεί η δράση του φαρμάκου, σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο. Η σκληρυντική ουσία, προκαλεί σπασμό στην ευρυαγγεία, καθώς και την εμφάνιση μιας ελεγχόμενης φλεγμονής η οποία και καταστρέφει, τελικά, την παθολογική φλέβα. Η σκληροθεραπεία είναι κατάλληλη για τις μεγαλύτερες των ευρυαγγειών και συνήθως εφαρμόζεται στις αρχικές συνεδρίες. Είναι μία πολύ αποτελεσματική μέθοδος και ο αριθμός των συνεδριών κρίνεται από τον αγγειοχειρουργό ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

Με το πέρας κάθε θεραπείας, ο γιατρός σας δίνει αναλυτικές οδηγίες (χρήση ειδικής κάλτσας συμπίεσης κλπ).

  1. Δερματικό Laser και ραδιοσυχνότητες – η αποτελεσματική θεραπεία για ευρυαγγείες μικρής διαμέτρου

Το δερματικό Laser και οι ραδιοσυχνότητες, μεταφέρουν ενέργεια προς την παθολογική φλέβα – σχόχο (ευρυαγγεία) προκειμένου να την καταστρέψουν, χωρίς την ίδια στιγμή να προκαλούν βλάβη στην επιδερμίδα. Είναι αποτελεσματικές θεραπείες για τις ευρυαγγείες μικρής διαμέτρου και μόνο στην περίπτωση που αυτές δεν τροφοδοτούνται από άλλες μεγαλύτερες φλέβες. Σπάνια εφαρμόζονται ως η μοναδική θεραπεία των ευρυαγγειών. Συνηθέστερα, προηγείται σκληροθεραπεία των μεγαλύτερων ευρυαγγειών που τροφοδοτούν τις μικρές.

Οι σύγχρονες συσκευές ραδιοσυχνοτήτων φαίνεται να πλεονεκτούν του Laser λόγω της αποφυγής μόνιμων δερματικών βλαβών, όπως υπέρχρωση στα λευκά δέρματα και υποχρωμία στα σκούρα.

Τέλος, οι παραπάνω μέθοδοι δεν απαιτούν τη χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης και μπορούν να εφαρμοστούν όλες τις εποχές του έτους, ακόμα και τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες.  

Διαβάστε περισσότερα για τις παραπάνω μεθόδους αντιμετώπισης των ευρυαγγειών μέσα από την ιστοσελίδα του Αγγειοχειρουργού Νικόλαου Τσεκούρα  dr-tsekouras.gr

 

Νικόλαος Τσεκούρας, MD, ECFMG, PhD

Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute / University of Michigan/ USA

 

Related Articles

Back to top button