Ρήξη χιαστού και ρήξη μηνίσκου- Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

gonato

Στον αθλητισμό ακούμε συχνά τους όρους ρήξη χιαστού ή ρήξη μηνίσκου, παθήσεις οι οποίες έχουν βγάλει κατά καιρούς αρκετούς αθλητές εκτός γηπέδων. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα αυτές οι παθήσεις, πώς προκύπτουν και ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για την αποτελεσματική και οριστική αντιμετώπιση τους;

Ρήξη χιαστού

Η ρήξη χιαστού επηρεάζει δύο συνδέσμους, οι οποίοι βρίσκονται στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατος και τέμνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα Χ, γι’ αυτό και ονομάζονται χιαστοί. Οι σύνδεσμοι αυτοί ενώνουν το μηριαίο οστό με την κνήμη και αποτρέπουν την περιστροφή ή την οπίσθια κίνηση του γονάτου.

Οποιοσδήποτε τραυματισμός των συνδέσμων αυτών ονομάζεται ρήξη χιαστού, ωστόσο χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τη σοβαρότητα του:

  • 1ου βαθμού: τραυματισμός σε μικρό αριθμό ινών που δεν επηρεάζει τη πλήρη δραστηριότητα του γονάτου
  • 2ου βαθμού: σημαντικός αριθμός ινών υπέστη ρήξη, περιορίζοντας μερικώς την κίνηση.
  • 3ου βαθμού: Όλες οι ίνες έχουν υποστεί ρήξη με αποτέλεσμα πλήρη απώλεια λειτουργικότητας.

Η θεραπεία σε κάθε περίπτωση εξαρτάται ανάλογα με το  βαθμό του τραυματισμού. Συνήθως προτείνεται η φυσιοθεραπεία με ειδικές ασκήσεις, ωστόσο σε ρήξη χιαστού 3ου βαθμού απαιτείται χειρουργική αποκατάσταση.

Ρήξη Μηνίσκου

Οι μηνίσκοι είναι πεταλόσχημα οστά ανάμεσα στο μηριαίο οστό και την κνήμη και απορροφούν τους κραδασμούς, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα οστά από τη φθορά. Μία απότομη στροφική κίνηση ή η σταδιακή φθορά τους μπορεί να οδηγήσει σε έναν τραυματισμό που ονομάζεται ρήξη μηνίσκου και μπορεί να είναι είτε ήπια είτε πολύ σοβαρή ενώ συνοδεύεται από τον ανάλογο πόνο και πρήξιμο.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη θέση του τραυματισμού, η ρήξη μηνίσκου επιδέχεται είτε συντηρητική είτε χειρουργική αντιμετώπιση, ενώ τα τελευταία χρόνια προτιμάται η αρθροσκόπηση γόνατος, που μειώνει αισθητά το χειρουργικό τραύμα και εξασφαλίζει ταχύτερη ανάρρωση.

 

giatros-in.gr

Related Articles

Back to top button