Aντιμέτωποι με την απώλεια όρασης

Η της ς είναι μια δύσκολη κατάσταση για έναν άνθρωπο, αλλά ευτυχώς υπάρχουν πολλά για την χαμηλή όραση που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Ορισμένες παθήσεις των ματιών, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και ορισμένες παθήσεις του κερατοειδούς, μπορεί να αντιμετωπιστούν έτσι ώστε να αποκατασταθεί η όραση ή να διατηρηθεί. Δυστυχώς, κάποιες άλλες παθήσεις των ματιών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, με αποτέλεσμα την χαμηλή όραση ή την τύφλωση.

Ενώ μια προφανής πρόκληση στην περίπτωση της απώλειας της όρασης είναι η αποκατάσταση της κινητικότητας και της λειτουργικότητας, υπάρχει επίσης το συναισθηματικό κόστος της απώλειας όρασης που πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψιν.

Αν εσείς διαβάζετε αυτό το κείμενο, προφανώς δεν αντιμετωπίζετε τέτοια προβλήματα, ενδεχομένως όμως να αντιμετωπίζουν κάποια δικά σας άτομα. Δείτε λοιπόν ποια είναι τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε καλύτερα την κατάσταση, αν συμβαίνει:

Μάθετε περισσότερα για την απώλεια της όρασης

Μπορείτε να παραγγείλετε γραπτό ή μαγνητοσκοπημένο υλικό σχετικά με την απώλεια της όρασης μέσω μη-κερδοσκοπικών οργανισμών. Μπορείτε, επίσης, να βρείτε χρήσιμο να συζητήσετε την απώλεια της όρασης με το γιατρό σας, καθώς και άλλα άτομα που έχουν χάσει την όρασή τους.

Ζητήστε θεραπευτική συμβουλευτική για απώλεια όρασης

Ενώ η απώλεια της όρασης μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αυτό συμβαίνει πιο συχνά στην ώριμη ηλικία. Οπως και κάθε άλλο σημαντικό γεγονός της ζωής, η απώλεια της όρασης μπορεί να φέρει συναισθήματα μοναξιάς, απελπισίας, άγχος και κατάθλιψη. Οι γιατροί, καθώς και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για τα άτομα με απώλεια όρασης και μπορούν να παρέχουν παραπομπές σε άλλους επαγγελματίες με βάση τις ατομικές ανάγκες του καθενός.

Το «πένθος» της απώλειας της όρασης

Η απώλεια της όρασης είναι αρχικά καταστροφική. Η κατανόηση της διαδικασίας της θλίψης που σχετίζεται με την απώλεια της όρασης μπορεί να βοηθήσει εσάς και τα αγαπημένα πρόσωπα να αντιμετωπίσετε αυτές τις φυσιολογικές και συναισθηματικές προκλήσεις.

Εξετάστε μαθήματα προσαρμογής και συσκευές για την απώλεια όρασης

Καθήκοντα τόσο απλά όπως το ντύσιμο το πρωί ή τόσο σύνθετα όσο το μαγείρεμα ενός γεύματος γίνονται νέες προκλήσεις μετά την απώλεια της όρασης. Στα μαθήματα προσαρμογής, τα άτομα μπορούν να μάθουν νέες ή εναλλακτικές τεχνικές για να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους. Ενώ οικοδομούν την κινητικότητα και τις κινητικές δεξιότητες, αυτά τα μαθήματα και τα βοηθήματα διδάσκουν, επίσης, την υπομονή και την εμπιστοσύνη που απαιτείται για να ζήσει κανείς με χαμηλή όραση σε καθημερινή βάση.

Τι βοηθήματα είναι διαθέσιμα για την χαμηλή όραση;

Μια ποικιλία από βοηθήματα χαμηλής όρασης είναι πολύ χρήσιμα. Τα πιο δημοφιλή βοηθήματα χαμηλής όρασης είναι:

* Τηλεσκοπικά γυαλιά

* Φακοί που φιλτράρουν το φως

* Μεγεθυντικοί φακοί

* Μεγεθυντικοί φακοί χειρός

* Κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης

* Ανάγνωση με πρίσματα

Οι συσκευές αυτές είναι ισχυρότερες από τα κανονικά γυαλιά και μπορεί να είναι χειρός ή σταθερές. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε λογισμικό υπολογιστή που μπορεί να αλλάζει τις εικόνες της οθόνης ή να διαβάζει δακτυλογραφημένο κείμενο.

Μη οπτικά βοηθήματα είναι επίσης χρήσιμα στις καθημερινές δραστηριότητες. Αυτές οι συσκευές σας «μιλούν» ή σας προσφέρουν διευρυμένη εκτύπωση ή γραφή Braille. Πολλοί έχουν επίσης ειδικά χαρακτηριστικά, όπως υψηλή αντίθεση, που τα καθιστούν πιο εύκολο να τα δείτε. Μερικές δημοφιλείς μη-οπτικές συσκευές είναι:

* Λογισμικό ανάγνωσης κειμένου

* Σύστημα ανάγνωσης γραφής Braille (Μπράιγ)

* Υψηλής αντίθεσης ρολόγια, επιτραπέζια και χειρός

* Ρολόγια, επιτραπέζια και χειρός, που μιλάνε

* Εκδόσεις μεγάλης εκτύπωσης

* Ρολόγια και τηλέφωνα με μεγάλους αριθμούς

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button