10 ενδείξεις ότι υπάρχει επικίνδυνη μούχλα στο σπίτι σας και βλάπτει την υγεία σας χωρίς να το καταλαβαίνετε

Για πολλούς ανθρώπους η περίοδος Ιανουαρίου – Μαρτίου, εκτός από το κρύο χαρακτηρίζεται και από την αυξημένη υγρασία στο σπίτι.

Τι είναι η μούχλα;

Η μούχλα είναι μια μορφή μύκητα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές και μπορούν να βρεθούν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Η μούχλα εξαπλώνεται μέσω της παραγωγής σπόρων, που βρίσκονται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και δεν μπορούν να αφαιρεθούν από αυτούς. Οι σπόροι αυτοί είναι ικανοί να επιβιώνουν σε σκληρές συνθήκες.

Η μούχλα αυξάνεται σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, κάτι που είναι εύκολο να δημιουργηθεί στο σπίτι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Όταν οι σπόροι της μούχλας βρουν ένα υγρό σημείο μπορούν να αρχίσουν να αυξάνονται, “χωνεύοντας” το υλικό στο οποίο αναπτύσσονται. Μάλιστα, η μούχλα είναι ικανή να αναπτύσσεται σε μια ποικιλία από διαφορετικές επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένου του υφάσματος, του χαρτιού και του ξύλου.

Πιθανές επιπτώσεις της μούχλας στην υγεία

Η έκθεση στην μούχλα δεν προκαλεί πάντα κάποιο πρόβλημα υγείας, ωστόσο, μερικοί άνθρωποι, είναι ευαίσθητοι σε αυτή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι ένα μουχλιασμένο περιβάλλον συνδέεται με και θα μπορούσε να επιδεινώσει την εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση ενός κλειστού χώρου, κάτι που είναι παράγοντας κινδύνου για ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις.

Η υπερβολική υγρασία σχεδόν σε κάθε υλικό οδηγεί στην ανάπτυξη μικροβίων, όπως η μούχλα, οι μύκητες και τα βακτήρια, τα οποία στη συνέχεια εκπέμπουν σπόρους, κύτταρα και πτητικές οργανικές ενώσεις στην ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων. Επιπλέον, η υγρασία αρχίζει μια χημική ή βιολογική αποικοδόμηση των υλικών αυτών, διαδικασία που επίσης μολύνει τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Η μούχλα μπορεί να παράγει μια σειρά από ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο. Αλλεργιογόνα, ερεθιστικά και μυκοτοξίνες (δυνητικά τοξικές ουσίες) μπορεί να επηρεάσουν άτομα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτά.

Ειδικότερα, η έκθεση σε μούχλα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, τους πνεύμονες, τη μύτη, το δέρμα και τους λαιμούς των ανθρώπων, ακόμη και αν δεν έχουν αλλεργία στη μούχλα.

 Η συγκεκριμένη ασθένεια είναι ιδιαίτερα τρομακτική και αποτελείται από βιοτοξίνες, τις οποίες δεν μπορεί να επεξεργαστεί, ο οργανισμός.

Δηλαδή, εκείνες που προσπαθούν να τον βλάψουν μέσω πολλών συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα παρουσιάζονται διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο.

Ασθένεια της μούχλας –  Δέκα συμπτώματα της ασθένειας

  • – Φτέρνισμα
  • – Μύτη που τρέχει ή είναι μπουκωμένη
  • – Βήχας
  • – Φαγούρα στα μάτια
  • – Φαγούρα στη μύτη
  • – Φαγούρα στο λαιμό
  • – Μάτια που τρέχουν
  • – Σκληρό δέρμα
  • – Δέρμα που απολεπίζεται
  • – Βαριά αναπνοή
  • – Δύσπνοια
  • – Σφίξιμο στο στήθος
  • – Λέγματα

Ορισμένα είδη μούχλας μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Το σημαντικότερο είναι κάποιος να μιλήσει με τον γιατρό του σε περιπτώσεις εμφάνισης των συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Ειδικότερα, σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν. Οι επιπλοκές από την μπορεί να την οδηγήσουν σε άσθμα, ιγμορίτιδα και λοιμώξεις στους πνεύμονες.

Με τη χρήση ενός αφυγραντήρα μπορείτε να μειώσετε την έκθεσή σας στη μούχλα. Από εκεί και πέρα, με το άνοιγμα των παραθύρων στο μπάνιο μειώνετε η υγρασία. Επιπλέον, καλό θα ήταν να βγάζετε άμεσα τα ρούχα από το πλυντήριο. Επίσης, κρίνεται σημαντικός ο έλεγχος των παραθύρων και της επισκευής των διαρροών. Μάλιστα, αν λάβετε μέτρα προστασίας, μπορεί να μειωθεί η έκθεση σπόρων της μούχλας (π.χ. κίνδυνος για εμφάνιση της ασθένειας της μούχλας).

 

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button