Ο καρκίνος παχέος και ορθού είναι μία νόσος

995049_434289530037434_1564701826_n

Ο είναι μία νόσος

Οι δύο τύποι καρκίνου μπορούν να θεραπεύονται σαν ενιαία νόσος

Έρευνα δείχνει ότι ο καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού αποτελούν ένα ενιαίο τύπο του καρκίνου.

Ο άτλαντας του γονιδιώματος του καρκίνου δημιούργησε έναν πίνακα στοιχείων γονιδιώματος για τον καρκίνο παχέος εντέρου και του ορθού που θα δίνει στοιχεία για πιθανούς στόχους για τη θεραπεία τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά οι ερευνητές οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι δύο τύποι καρκίνου μπορούν να ομαδοποιηθούν ως μία, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη τον (TCGA).

Υπάρχει μια γνωστή αρνητική συσχέτιση μεταξύ της επιθετικότητας των όγκων παχέος εντέρου και του φαινομένου της μετάλλαξης, στο οποίο το ποσοστό της γενετικής μετάλλαξης είναι ασυνήθιστα υψηλό, επειδή διαταράσσονται οι φυσιολογικοί μηχανισμοί επιδιόρθωσης του DNA. Σε αυτή τη μελέτη, 16 τοις εκατό των δειγμάτων βρέθηκαν με μεταλλάξεις. Τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων αυτών είχαν μικροδορυφορική αστάθεια (MSI), το οποίο συχνά είναι ένας δείκτης για την καλύτερη πρόγνωση. Οι μικροδορυφόροι είναι επαναλαμβανόμενα τμήματα του DNA στο γονιδίωμα. Εάν εμφανιστούν μεταλλάξεις στα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση των περιοχών του γονιδιώματος, οι μικροδορυφόροι μπορεί να γίνουν μεγαλύτεροι ή μικρότεροι. Αυτό ονομάζεται μικροδορυφορική αστάθεια MSI.

Ο Καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες, μετά τον καρκίνο του δέρματος-μη μελανώματος, του προστάτη και του καρκίνου του πνεύμονα. Είναι, επίσης, η τέταρτη πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες, μετά τον καρκίνο δέρματος πλην του μελανώματος, του μαστού και του καρκίνου του πνεύμονα.

Georgios Stylianidis MD Γενικός Χειρουργός.Διδάκτωρ στο Παν/κο Νοσοκομείο Norrland Σουηδίας

 

Related Articles

Back to top button