Κολονοσκόπηση. Μη τη φοβάστε, ίσως γλυτώσετε από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

kolonoskopisi

Κολονοσκόπηση. Μη τη φοβάστε, ίσως γλυτώσετε από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η είναι μια εξέταση που οι περισσότεροι θα ήθελαν να αποφύγουν. Ωστόσο, η συγκεκριμένη εξέταση αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση προκαρκινικών νεοπλασιών.

Η Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρία διατύπωσε πως έχουν τριπλασιαστεί οι αυτές ανάμεσα σε άτομα 50 ως 75 ετών και τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου είχαν πτωτική τάση σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

Αν αναλογιστεί κανείς πως η προσβολή του παχέος εντέρου αποτελεί την τρίτη κύρια αιτία  θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ, ακούγεται λογικό το ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος θα φτάσει ως το 2018 στο ποσοστό του 80%. Ωστόσο, αν και μπήκαν στη διαδικασία ελέγχου, το 55% των ενηλίκων μεταξύ 50 και 64 ετών που «χτυπήθηκαν» απ΄τον καρκίνο του παχέος εντέρου πρόσφατα.

Η κολονοσκόπηση ανιχνεύει τον καρκίνο στα πρώτα του στάδια και έτσι υπάρχουν αυξημένα ποσοστά ώστε η θεραπεία των παθόντων να κριθεί επιτυχημένη. Το ενθαρρυντικό είναι πως στη πρώτη δεκαετία του 2000, είχαμε 3% λιγότερους θανάτους  ετησίως από καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τα 90's που το ποσοστό ήταν 2%.

Στον αντίποδα, δυστυχώς 20 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν προέβησαν ποτέ σε προσυμπτωματικό έλεγχο και όπως είναι λογικό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο στο παχύ έντερο.

 

Επιμέλεια κειμένου : Γιώργος Τσιματσίδης

 

Related Articles

Back to top button