Οι στατίνες ασπίδα κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

statins

Οι στατίνες ασπίδα κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ) προκαλεί σοβαρά κινητικά προβλήματα καθώς επίσης επηρεάζει την όραση και την ισορροπία του ατόμου. Τα αποτελεσματα αυτά προκύπτουν όταν έχουν χτυπηθεί τα νεύρα σε εγκέφαλο και σπονδυλική στήλη αντίστοιχα. Για την προστασία των ασθενών με ΣκΠ, Άγγλοι ερευνητές έκαναν κλινικές μελέτες και ανέφεραν πως οι στατίνες μπορούν να δράσουν επιβραδυντικά στη συρρίκνωση του εγκεφάλου.

χορηγήθηκαν σε ασθενείς με προχωρημένη σκλήρυνση για δυο χρόνια και πέτυχαν την επιβράδυνση της εγκεφαλικής συρρίκνωσης σε ποσοστό 43% ! Η επιστημονική επιθεώρηση Lancet αναφέρει το ενδεχόμενο αντιφλεγμονώδους και νευροπροστατευτικής δράση από τις στατίνες.

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας δεν έχει θεραπευθεί πλήρως και οι γιατροί προς το παρόν, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να περιορίσουν τα συμπτώματα της ΣκΠ στις αρχές της νόσου.

Ερευνητές του University College of London διαπιστώνουν πως τα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς για να ρυθμίσουν τα επίπεδα χολιστερόλης στο αίμα τους φαίνεται να μπορούν να λειτουργήσουν υποβοηθητικά στην θεραπεία της προχωρημένης σκλήρυνσης.

Ωστόσο είναι προδιατεθειμένοι να προβούν και σε αλλες πιο εκτεταμένες μελέτες για την εξαγωγή περισσοτέρων συμπερασμάτων.

 

Επιμέλεια κειμένου : Γιώργος Τσιματσίδης

Related Articles

Back to top button