Η έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί τα παιδιά στην παχυσαρκία.

d

Η έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί τα ά στην .

Μελέτη που έγινε στην Α' Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, απέδειξε πως το 65% των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών βρέθηκε με χαμηλά ποσοστά βιταμίνης D στον οργανισμό του.

Η ανεπάρκεια λήψης της βιταμίνης μέσω της σωστής διατροφής και γενικότερα η έλλειψή της σε παιδιά και εφήβους δεν τα οδηγεί σε υγιεινά μονοπάτια. Αυτά τα παιδια, για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους (ως την ενηλικιώση δηλαδή) θα είναι εκείνα που θα συμπληρώνουν το ποσόστό +30% των Ελλήνων υπέρβαρων και παχυσάρκων νέων στις διάφορες στατιστικές.

Η Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα Υπεύθυνη του Τμ. Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του Παίδων «Αγία Σοφία», κα. Ευαγγελία Χαρμανδάρη αναφέρει χαρακτηριστικά : «Η παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και κατά συνέπεια στην υγεία των οστών και στην πρόληψη εμφάνισης οστεοπενίας και οστεοπόρωσης».

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως η λήψη της βιταμίνης από τους νέους οργανισμούς είναι επιτακτική. Μπορεί στην Ελλάδα λοιπόν, η διαστάσεις της παχυσαρκίας να είναι τόσο μεγάλες που να αγγίζουν τα όρια της επιδημίας, όμως η τροφές που περιέχουν την πολυπόθητη βιταμίνη D, λύνουν το πρόβλημα.

Φάτε άφοβα λοιπόν αυγά, συκώτι, μανιτάρια ή ψάρια όπως οι σαρδέλες ο τόνος και ο σολωμός. Επίσης και τα ιχθυέλαια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D ! Εμείς, θα σας προτείναμε να βγείτε και στον ήλιο γιατί η ηλιακή ακτινοβολία βοηθά στην παραγωγή της βιταμίνης απ΄τον οργανισμό (αρκεί να μη φοράτε αντιηλιακό) αλλά αν δεν είναι καλοκαίρι, ρούχα και γυαλιά ηλίου όλο τον υπόλοιπο καιρό δημιουργούν πρόβλημα.

Οι παιδοενδοκρινολόγοι βέβαια μπορούν να δώσουν καλύτερες συμβουλές από εμάς στους γονείς με υπέρβαρα παιδιά και σίγουρα η λήψη βιταμίνης D μέσω τροφών εμπλουτισμένων με αυτή αλλά και διαφόρων άλλων συμπληρωμάτων θα ήταν αυτό που θα πρότειναν ενδεχομένως.

Η κα Χαρμανδάρη τονίζει :«Είναι, επομένως, σημαντικό να ελέγχονται οι συγκεντρώσεις βιταμίνης D σε άτομα με αυξημένο βάρος σώματος και να υποκαθίσταται θεραπευτικά η έλλειψη ή ανεπάρκειά της. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί έμφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ώστε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών της χώρας μας, καθώς και στην ελάττωση του κόστους νοσηλείας τους λόγω των επιπλοκών της παχυσαρκίας».

Όσον αφορά τους ενήλικες τώρα, η κα. Χαρμανδάρη αναφέρει :«Επίσης, πρόσφατες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ενήλικες με παχυσαρκία, έδειξαν ότι οι χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D συσχετίζονται με αυξημένες συγκεντρώσεις ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, γλυκόζης και ινσουλίνης, καθώς και με αυξημένη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση».

Οι πρόσφατες αυτές μελέτες της Α' Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκαν μέσα στα πλαίσια λειτουργίας του Ιατρείου Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος.

 

Επιμέλεια κειμένου : Γιώργος Τσιματσίδης

Related Articles

Back to top button