Διπλασιάστηκε ο αριθμός των Σκωτσέζων δωρητών οργάνων.

organdonor

Διπλασιάστηκε ο αριθμός των Σκωτσέζων δωρητών οργάνων.

Ο αριθμός των ανθρώπων που δώρισαν τα όργανά τους μετά το θάνατό τους στη έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έξι ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο φως η κυβέρνηση της Σκωτίας

Συνολικά 106 άνθρωποι, δώρισαν τα όργανά τους στα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη Σκωτία το περασμένο έτος σε σύγκριση με τους μόλις 54 το 2007.

Τα στοιχεία έδειξαν αύξηση 62% στις μεταμοσχεύσεις οργάνων από νεκρούς δότες, με 341 επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Ωστόσο, περίπου 600 άτομα παραμένουν στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

Περίπου 2.110.881 άνθρωποι που ζουν στη Σκωτία έχουν πλέον προσχωρήσει στην Μητρώο Δωρητών Οργάνων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο αριθμός σημαίνει ότι το 40% του πληθυσμού της Σκωτίας έχει καταχωρηθεί, σε σύγκριση με το 32% σε όλη τη Βρετανία συνολικά.

«Ευαισθητοποίηση» 

Ο υπουργός Δημόσιας Υγείας, Michael Matheson, δήλωσε: «Πρώτα απ ‘όλα θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε κάθε δωρητή και την οικογένεια του κάθε δότη στη Σκωτία που έχουν επιδείξει τόση καλοσύνη και γενναιοδωρία μπροστά σε τόσο τραγικέςκαι δύσκολες συνθήκες.

«Είναι ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι οι επιθυμίες των δωρητών οργάνων είναι διασφαλισμένες και να επιβεβαιώσουμε ότι κάθε δωρεά μετράει ότι θα καταβάλουν κάθε κατα μέτρηση δωρεά».

Ο Michael Matheson πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι περίπου 600 άνθρωποι στη Σκωτία εξακολουθούν να περιμένουν για τη δωρεά ενός οργάνου και πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να τους δώσει ελπίδα».

Ο Peter McGeehan, 64 ετών, από το Dunfermline, υπέστη σοβαρή καρδιακή προσβολή και εισήχθη για μεταμόσχευση το 2004. Στα δέκα χρόνια από τότε που πραγματοποιήθηκε η μεταμόσχευση καρδιάς, είπε ότι σκέφτεται τον δωρητή του κάθε μέρα.

Είπε: «Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη ζωή ως κάτι δεδομένο, αλλά καθώς προσεγγίζω την επέτειο των δέκαετών μπορώ ειλικρινά να πω ότι δεν υπάρχει ούτε μια ημέρα που να έχω ξυπνήσει και να μην έχω σκεφτεί τον ανώνυμο δότη μου».

 

Πηγή : BBC , iatrikostypos.com για τη μετάφραση και την αναδημοσίευση.

Related Articles

Back to top button