Νέο τεστ ανιχνεύει τα χλαμύδια σε 20 λεπτά

kjguk

 

Νέο τεστ ανιχνεύει τα σε 20 λεπτά 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ταρτού στην Εσθονία και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στη Σουηδία, ανέπτυξαν ένα γρήγορο τεστ διάγνωσης για τα χλαμύδια, που είναι ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, σύμφωνα με το περιοδικό «Journal of Molecular Diagnostics».

Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 20 λεπτά και ανιχνεύει τα χλαμύδια απευθείας μέσα από ένα δείγμα ούρων, χωρίς την ανάγκη κάποιου ειδικού εξοπλισμού.

«Το τεστ επιτρέπει την ανίχνευση πολύ συγκεκριμένων στελεχών των χλαμυδίων με επίπεδα ευαισθησίας σημαντικά βελτιωμένα σε σύγκριση με τα διαθέσιμα τεστ», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μοριακής Βιοτεχνολογίας Ουλό Λάνγκελ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα σημερινά τεστ έχουν ευαισθησία μόλις 10 % έως 40 %, ενώ το νέο τεστ αγγίζει το 83%, γεγονός που αποδεικνύει την αξιοπιστία του.

Τα χλαμύδια επηρεάζουν το 5% έως 10% του πληθυσμού και είναι ιδιαίτερα συχνά σε νεαρούς άνδρες ηλικίας κάτω των 25 ετών, ενώ έχουν ελάχιστα ή και καθόλου συμπτώματα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μη γνωρίζει κάποιος ότι έχει προσβληθεί.

Η μόλυνση αυξάνει τον κίνδυνο αποβολών και είναι μία από τις κύριες αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας σε όλο τον κόσμο.

Related Articles

Back to top button