Γιατί πρέπει να δώσετε σοκολάτα στους γονείς σας;

201407

Γιατί πρέπει να δώσετε στους σας;

Για τους περισσότερους από εμάς ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας είναι απλά ένας γλυκός πειρασμός, για τους ηλικιωμένους όμως μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο, αφού θα μπορούσε επίσης να τους βοηθήσει στο περπάτημα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ηλικιωμένα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις των ποδιών τους, θα μπορούσαν να περπατήσουν λίγο περισσότερο μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας.

Η περιφερική αρτηριοπάθεια είναι μια καρδιαγγειακή πάθηση που επηρεάζει πιο συχνά τις αρτηρίες των ποδιών, σχετίζεται με την ηλικία, ενώ είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 70 ετών.  Η μείωση της ροής του αίματος στα άκρα μπορεί να προκαλέσει πόνο, κράμπες, και αίσθημα κόπωσης στα πόδια κατά το περπάτημα.

Στο πλαίσιο μιας πιλοτικής  έρευνας με ασθενείς που έπασχαν από και στην οποία συμμετείχαν 14 άνδρες και 6 γυναίκες από 60 έως 78 ετών φάνηκε ότι οι ικανότητα στο περπάτημα των συμμετεχόντων αυξήθηκε όταν κατανάλωσαν μαύρη σοκολάτα.

Σε ξεχωριστές ημέρες, οι ερευνητές υπέβαλλαν σε δοκιμασίες σε διάδρομο γυμναστικής τους συμμετέχοντες μια φορά το πρωί και άλλη μία αργότερα μετά την κατανάλωση 40 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας ή σοκολατούχου γάλακτος.

Όπως διαπιστώθηκε, λοιπόν, οι εθελοντές, μετά την κατανάλωση σοκολάτας περπάτησαν κατά μέσο όρο 11 μέτρα παραπάνω και 17 δευτερόλεπτα περισσότερο σε σχέση με την απόσταση που διένυσαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Δεν παρατηρήθηκε  όμως καμία βελτίωση στις επιδόσεις των εθελοντών όταν κατανάλωσαν σοκολατούχο  γάλα.

Γιατί πρέπει να δώσετε σοκολάτα στους γονείς σας;

Οι ερευνητές, τα πορίσματα των οποίων δημοσιεύονται στο έντυπο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, υποστηρίζουν ότι οι ενώσεις που εντοπίζονται στο κακάο (πολυφαινόλες) μπορεί να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στις περιφερικές αρτηρίες. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που είναι ωφέλιμες για την υγεία μας επειδή, μεταξύ άλλων, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό.

Η σκούρα σοκολάτα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη είχε 85 % κακάο και έτσι ήταν πλούσια σε πολυφαινόλες. Η σοκολάτα γάλακτος είχε λιγότερο από το 30 % κακάο.
Οι ερευνητές ότι απαιτείται μια μεγαλύτερη έρευνα που να μελετά τη μακροχρόνια κατανάλωση σοκολάτας για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στη μελέτη ήταν μέτριες. Ωστόσο, το όφελος της σκούρας σοκολάτας που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες πιθανώς να έχουν μεγάλη σημασία για την ποιότητα ζωής των ασθενών, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου – ένα αέριο που συνδέεται με τη βελτίωση της ροής του αίματος – ήταν υψηλότερα όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν μαύρη σοκολάτα. Επίσης και οι ενδείξεις οξειδωτικού στρες ήταν επίσης χαμηλότερες.

Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις και άλλα εργαστηριακά πειράματα, οι ερευνητές θεωρούν ότι τα υψηλότερα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου μπορεί να είναι υπεύθυνα για τη διαστολή περιφερικών αρτηριών και τη βελτίωση της κίνησης στα πόδια.

Ο Francesco Violi, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, δήλωσε: «Οι πολυφαινόλες ποθ είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια νέα θεραπευτική στρατηγική για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών προβλημάτων».

Όλα τα είδη σοκολάτας περιέχουν πολυφαινόλες. Η περιεκτικότητα της σκούρας σοκολάτας λόγω του κακάο είναι μεγαλύτερη. Το κακάο διαθέτει ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από τις υπόλοιπες τροφές.  Μην ξεχνάτε όμως ότι η σοκολάτα, έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας, όταν καταναλώνεται με μέτρο. Η σκούρα σοκολάτα ιδιαίτερα  που περιέχει περισσότερο κακάο έχει και περισσότερες ωφέλιμες για την υγεία ιδιότητες.

 

Πηγή: www.pathfinder.gr

www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button