Γεννετική προδιάθεση και τηγανητά ίσον εγγυημένη παχυσαρκία !

Fotolia_382443_Subscription_L_h_633_451

Γεννετική προδιάθεση και ίσον εγγυημένη

Μελέτη ανάμεσα σε 37.428 άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες , αποκάλυψε τον αυξημένο κίνδυνο παθολογικής παχυσαρκίας για όσους δήλωσαν πως κατανάλωναν τηγανητά τρόφιμα και παράλληλα είχαν και μια ροπή προς το αυξημένο βάρος λόγω γεννετικής προδιάθεσης.

Ερευνητές εξέτασαν 32 γεννετικές παραλλαγές που συνδέονται με τη παχυσαρκία και τις συσχέτισαν με τη συχνότητα κατανάλωσης τηγανητών τροφών από τους συμμετέχοντες τη μελέτη. Διαπιστώθηκε έτσι, πως ο Δείκτης Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.) ήταν από αισθητά “τσιμπημένος” ως και διπλασιασμένος στα άτομα που εμφάνιζαν παχυσαρκίας με αποτέλεσμα να έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αποκτήσουν “τη ρετσινιά του χοντρού !”

Ο γεννετικός κίνδυνος παχυσαρκίας μπορεί φυσικά να μετριαστεί αν ο άνθρωπος αλλάξει διατροφικές συνήθειες. Ο Δ.Μ.Σ. μεταβάλλεται πάντα από παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής , η συχνότητα άσκησης ή το κάπνισμα. Και παρά το γεγονός πως τα τελευταία 30 χρόνια γινόμαστε παγκοσμίως όλο και πιο “αφράτοι” αυτό οφείλεται, σύφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, στις σύγχρονες αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή και όχι τόσο στη γεννετική προδιάθεση.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν όλα τα παραπάνω, άλλοι αστάθμητοι παράγοντες ωστόσο που δεν ελήφθησαν υπόψιν θα μπορούσαν να μεταβάλλουν τα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, δεν συνυπολογίστηκε ούτε ο τύπος του λαδιού που χρησιμοποιήθηκε για το τηγάνισμα, ούτε η θερμοκρασία κατά το τηγάνισμα αλλά ούτε και το γεγονός πως οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν μεσήλικες και ηλικιωμένοι διαφορετικών ευρωπαϊκών εθνικοτήτων.

 

Επιμέλεια κειμένου : Γιώργος Τσιματσίδης

Related Articles

Back to top button