Η υψηλή χοληστερόλη στις γυναίκες και οι επιπτώσεις της

Η είναι κακή για την υγεία σας, καθώς μπορεί να μπλοκάρει τις αρτηρίες και να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. Ομως, παρόλο που μπορεί να αποβεί μοιραία, δεν εμφανίζει εξωτερικά συμπτώματα.

Ενώ μερικοί παράγοντες κινδύνου -όπως το να ακολουθεί κανείς μια ανθυγιεινή διατροφή, το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας- μπορούν να αποφευχθούν, κάποιοι άλλοι όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και το φύλο, δεν μπορούν. Με τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και την επίσκεψη στο γιατρό, προκειμένου να γίνει μια εξέταση, μπορείτε να αποφύγετε τα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Δεν υπάρχουν συμπτώματα

Η παρακολούθηση της χοληστερόλης και ο τακτικός έλεγχος είναι απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να την κρατήσετε σε χαμηλά επίπεδα. Το γεγονός καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό, επειδή η υψηλή χοληστερόλη δεν έχει εξωτερικά συμπτώματα και ο μόνος τρόπος να γνωρίζετε αν έχετε υψηλή χοληστερόλη είναι να κάνετε ένα τεστ.

Τα αυξάνουν την

Αν και δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα της υψηλής χοληστερόλης, οι γυναίκες σε γενικές γραμμές έχουν μικρότερο κίνδυνο να υποφέρουν από υψηλή χοληστερόλη σε νεαρή ηλικία σε σχέση με τους άνδρες. Τα οιστρογόνα, η γυναικεία ορμόνη, έχουν την τάση να αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη, ή την υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL), με αποτέλεσμα οι γυναίκες να έχουν υψηλότερα επίπεδα HDL από τους άνδρες. Η HDL μπορεί να πάει την «κακή» χοληστερόλη, ή χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (), πίσω στο ήπαρ για αποβολή από τον οργανισμό, μειώνοντας τη συνολική χοληστερόλη. Μόλις, όμως, οι γυναίκες περάσουν στην , τα επίπεδα των οιστρογόνων τους μειώνονται και έτσι διατρέχουν κι αυτές τον ίδιο κίνδυνο με τους άνδρες να αναπτύξουν υψηλά επίπεδα της επιβλαβούς χοληστερόλης (LDL).

Υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων

Αν και οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης από τους άνδρες, τείνουν ωστόσο να έχουν υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Τα τριγλυκερίδια, ένα είδος λίπους στο αίμα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν στεφανιαία νόσο. Είναι σημαντικό για τις γυναίκες για ελέγχουν τα τριγλυκερίδια, κάτι που συνήθως οι γιατροί κάνουν ταυτόχρονα με τον έλεγχο της χοληστερόλης.

Γνωρίστε τους αριθμούς σας

Οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν στους ανθρώπους άνω των 20 ετών να ελέγχουν τη χοληστερόλη τους τουλάχιστον μία φορά κάθε πέντε χρόνια. Για να ελέγξετε την «κακή» χοληστερόλη (LDL) θα πρέπει να νηστέψετε πριν κάνετε το τεστ. Αν έχετε φάει πριν την εξέταση τότε στα αποτελέσματα θα εμφανιστεί μόνο η συνολική και η «καλή» χοληστερόλη. Τα υγιή επίπεδα ολικής χοληστερόλης δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερα από 200 mg/dL (χιλιοστόγραμμα ανά δέκατο λίτρου αίματος). Τα υγιή επίπεδα της HDL δεν πρέπει να είναι μικρότερα από 40 mg / dL. Οι γυναίκες που είναι άνω των 50 ετών, έχουν προηγούμενη υψηλή χοληστερόλη ή άλλους παράγοντες κινδύνου, χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις για τη χοληστερόλη τους πιο συχνά από μία φορά κάθε πέντε χρόνια.

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button