Υψηλή χοληστερίνη: Τι πρέπει να αποκλείσετε από τη διατροφή εκτός από τα κορεσμένα λιπαρά (εικόνες)

Τι είναι η ή χοληστερόλη;

Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία αποτελεί μια γενετική διαταραχή που αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης 2 έως 4 φορές πάνω από τον μέσο όρο.

Μέχρι σήμερα, η βασική οδηγία σε ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία ήταν να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφών με ώστε να κρατούν τη χοληστερόλη τους σε χαμηλότερα επίπεδα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τέτοιες τροφές είναι το κρέας, τα αυγά και το τυρί, αλλά και το λάδι καρύδας, καθώς ενοχοποιούνται για την αύξηση της χοληστερόλης.

Σύμφωνα ωστόσο με νεότερα ευρήματα, τα άτομα με παθολογικά υψηλές τιμές χοληστερόλης, δεν πρέπει να αποφεύγουν μόνο τα κορεσμένα λιπαρά.

Διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα διατροφής και καρδιακής υγείας, μελέτησαν τη διατροφή πασχόντων από οικογενή υπερχοληστερολαιμία και διαπίστωσαν μια ενδιαφέρουσα συσχέτιση που δεν αφορά τα λιπαρά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, τα σάκχαρα και όχι τα κορεσμένα λιπαρά είναι η πραγματική απειλή για για την υγεία της καρδιάς.

Κατά τους ερευνητές, μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι πιο αποτελεσματική για άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών, όπως οι υπέρβαροι, οι υπερτασικοί και οι διαβητικοί.

Τα νέα ευρήματά έρχονται σε συμφωνία με δημοσίευση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, η οποία παρείχε ισχυρές ενδείξεις ότι τα τρόφιμα που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, πρέπει να αποφεύγονται.

Τέτοιες τροφές είναι:

Ψωμί

Πατάτες

Γλυκά

Τι είναι η χοληστερίνη ή χοληστερόλη;

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ – Ειδικός Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι η ακόρεστη στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος και κυκλοφορεί στο αίμα. Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νευρικών συνδέσμων του εγκεφάλου και συμμετέχει σε πολλές βιοχημικές διαδικασίες ως πρώτη ύλη, όπως στην παρασκευή της προβιταμίνης D3 και το σχηματισμό ορμονών.

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη προσλαμβάνεται κυρίως από τροφές πλούσιες σε ζωικά λίπη και τα αυξημένα επίπεδά της θεωρούνται υπεύθυνα για το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες.

Τι προκαλεί η ή χοληστερόλη;

Η υψηλή χοληστερίνη ή χοληστερόλη στο αίμα ονομάζεται αλλιώς και υπερλιπιδαιμία. Η υπερλιπιδαιμία προκαλεί σημαντική αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικών και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Για τη μείωση της χοληστερίνης απαιτείται συνδυασμός δίαιτας, άσκησης και φαρμακευτικής αγωγής.

Οι περισσότερες θεραπείες στοχεύουν στη μείωση της κακής LDL χοληστερόλης. Η υψηλή LDL χοληστερίνη μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση (εναπόθεση λίπους στα αγγεία), η οποία είναι η κύρια αιτία καρδιαγγειακών επεισοδίων (καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, περιφερική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων).

Εκτός από την αυξημένη χοληστερίνη, άλλοι παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση καρδιαγγειακής νόσου είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η χρόνια νεφρική νόσος, το κάπνισμα, η ηλικία, το άρρεν φύλο, καθώς και κληρονομικοί παράγοντες.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr και  peptiko.gr

Related Articles

Back to top button