Υψηλή χοληστερίνη και πίεση πριν από τα 55 – Οι κίνδυνοι για την καρδιά

Πίεση και πρέπει να ελέγχονται ακόμη και σε νεότερες ηλικίες.

Υπέρταση και η υψηλή χοληστερίνη πριν από την ηλικία των 55 ετών μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο κίνδυνος αυτός παραμένει, ακόμη και αν το άτομο λάβει μέτρα για τον έλεγχο αυτών των καταστάσεων μετά την ηλικία των 55 ετών. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι συνήθως αποτέλεσμα της σώρευσης παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής. Ωστόσο, καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η γενετική παίζει λιγότερο ρόλο.

Η υψηλή αρτηριακή ή/και η υψηλή πριν από την ηλικία των 55 ετών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ακόμη και σε άτομα που βελτιώνουν τις καταστάσεις αυτές καθώς μεγαλώνουν.

Τα ευρήματα αυτά αποτελούν μέρος μιας μελέτης που δημοσιεύθηκεστο περιοδικό PLOS ONE. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ανάλυση τυχαιοποίησης 3 δειγμάτων των συμμετεχόντων που ήταν εγγεγραμμένοι στην UK Biobank.

Υπήρχαν τρεις ομάδες στην ανάλυση:

136.648 άτομα είχαν υψηλή χοληστερόλη (LDL-C)
135.431 άτομα είχαν αυξημένη συστολική (ΣΑΠ)
24.052 άτομα είχαν στεφανιαία νόσο

Τι έμαθαν οι ερευνητές από τη μελέτη της καρδιακής νόσου: Οι ερευνητές σημείωσαν ότι όταν η υψηλή LDL-C και η SBP μπορούσαν να προβλεφθούν με βάση τη γενετική, υπήρχε κίνδυνος στεφανιαίας νόσου, ανεξάρτητα από την ηλικία διάγνωσης.
<
Επισήμαναν επίσης ότι όσοι είχαν αυξημένη ΣΑΠ και LDL-C στις αρχές και στη μέση της ζωής τους διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, ανεξάρτητα από τα επίπεδα ΣΑΠ και LDL-C στη μετέπειτα ζωή τους.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η στεφανιαία νόσος είναι γενικά αποτέλεσμα σωρευτικής έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου, όπως η SBD και η LDL-C, και αυτοί μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στον κίνδυνο ενός ατόμου.

Πρόσθεσαν ότι οι επιδράσεις της SBP στη στεφανιαία νόσο μειώνονται με την ηλικία και αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε μια προηγούμενη παρατήρηση ότι οι επιδράσεις της γενετικής σε διάφορες ασθένειες αρχίζουν να φθίνουν αργότερα στη ζωή.

Στατίνες και φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

Στις συζητήσεις τους για τα αποτελέσματα της μελέτης, οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι τα ευρήματά τους συνάδουν με τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που δείχνουν ότι η χρήση φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση και στατινών μπορεί να βοηθήσει, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία. Παρόλα αυτά, λένε ότι η χρήση στατινών και φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση συχνά μειώνεται με την ηλικία.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι η θεραπεία νέων ατόμων με αυξημένη ΣΑΠ ή/και LDL-C είναι απαραίτητη για την ελαχιστοποίηση της συσσωρευμένης έκθεσης καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μεγάλη ηλικία και μόνο δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο για να μην χορηγούνται οι κατά τα άλλα κατάλληλες θεραπείες μείωσης της LDL-C και της ΑΠ, επειδή η επίδραση της γενετικά μεσολαβούμενης LDL-C και της SBP στον κίνδυνο περιστατικού [στεφανιαίας νόσου] είναι σταθερή καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής», έγραψαν.

Καθώς μεγαλώνουμε, άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και οι κακές διατροφικές συνήθειες, αναλαμβάνουν τον ρόλο της γενετικής αναφέρουν οι επιστήμονες, προσθέτοντας: «Όταν συμβαίνει αυτό, πρέπει να τροποποιήσουμε την καθημερινότητά μας για να μειώσουμε τον κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι όσο περισσότερο καιρό έχετε υψηλή χοληστερόλη, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου. Οι μελέτες που χρησιμοποιούν την UK Biobank, επειδή έχουν μια μεγάλη δεξαμενή ανθρώπων από την οποία μπορούν να αντλήσουν, έχουν αξιόπιστα αποτελέσματα».

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η μελέτη τους είχε περιορισμούς. Για παράδειγμα, η χρήση αντιυπερτασικών και λιπιδαιμομειωτικών φαρμάκων διέφερε μεταξύ των ηλικιακών ομάδων. Για να βοηθήσουν να ληφθεί υπόψη αυτό, οι ερευνητές προσάρμοσαν τη ΣΑΠ και την LDL-C με βάση την κατάσταση της θεραπείας.

Παράγοντες κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη

Οι ειδικοί λένε ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην υψηλή χοληστερόλη όσο και στην αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), ορισμένοι από τους παράγοντες κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση περιλαμβάνουν:

Ανθυγιεινή διατροφή, ειδικά αυτές που είναι πλούσιες σε νάτριο και χαμηλές σε κάλιο

  • Σωματική αδράνεια
  • Παχυσαρκία
  • Κατάχρηση αλκοόλ
  • Κάπνισμα ή άλλη χρήση καπνού

Οι παράγοντες κινδύνου για υψηλή χοληστερόλη:

  • Διαβήτης τύπου 2
  • Παχυσαρκία
  • Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά
  • Σωματική αδράνεια
  • Κάπνισμα

Η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια και το κάπνισμα βρίσκονται και στους δύο καταλόγους.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button