Υπεργοναδισμός: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Ο είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αναπαραγωγικών ορμονών όπως τα οιστρογόνα ή η τεστοστερόνη.

Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες αυτού του τύπου ορμονικής ανισορροπίας, συμπεριλαμβανομένων γενετικών παραγόντων, αυτοάνοσων ασθενειών ή παρουσίας όγκων. Τα μπορεί να περιλαμβάνουν την πρώιμη έναρξη της εφηβείας, αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα ή αυξημένη σεξουαλική ορμή.

Οι επιλογές θεραπείας ποικίλλουν ανάλογα με την υποκείμενη αιτία, καθώς και την ηλικία και τη γενική υγεία του ασθενούς και μπορεί να περιλαμβάνουν ορμονική θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση. Οποιεσδήποτε συγκεκριμένες ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη υπεργοναδισμού σε μια μεμονωμένη κατάσταση θα πρέπει να συζητούνται με γιατρό.

Ανεξάρτητα από το φύλο του ασθενούς, τα συμπτώματα του υπεργοναδισμού είναι ουσιαστικά τα ίδια για τους άνδρες και τις γυναίκες. Εάν αυτή η κατάσταση εμφανιστεί κατά την παιδική ηλικία, μπορεί να προκαλέσει πρώιμη εφηβεία.

Η αυξημένη τριχοφυΐα είναι ένα κοινό σύμπτωμα αυτής της πάθησης και μπορεί να αφορά το πρόσωπο, την ηβική περιοχή και το σώμα. Ένα άτομο με αυτή την πάθηση είναι πιθανό να παρουσιάσει αύξηση της μυϊκής μάζας και μπορεί να είναι επιρρεπές στην ανάπτυξη δερματικών εξανθημάτων όπως η ακμή.

Καθώς πρόκειται για ορμονική διαταραχή, συχνά αναφέρονται εναλλαγές της διάθεσης μεταξύ εκείνων με αυτό το είδος ανισορροπίας.

Ενώ μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες για την ανάπτυξη υπεργοναδισμού, οι όγκοι που επηρεάζουν τα επινεφρίδια είναι η κύρια αιτία αυτής της ορμονικής ανωμαλίας. Τα επινεφρίδια βρίσκονται ακριβώς πάνω από κάθε νεφρό και είναι υπεύθυνα για την παραγωγή αρκετών τύπων ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης. Οι περισσότεροι από αυτούς τους όγκους είναι μη καρκινικοί, αν και μπορεί να πραγματοποιηθεί μια μικρή χειρουργική επέμβαση γνωστή ως βιοψία για να βεβαιωθείτε.

Η ορμονοθεραπεία είναι η τυπική μορφή θεραπείας για όσους πάσχουν από υπεργοναδισμό. Αυτό μπορεί να είναι λίγο δύσκολο γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να προσθέσετε στο σώμα παρά να τις αφαιρέσετε. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ένας συνδυασμός ορμονών και μπορεί να χρειαστεί σημαντικός χρόνος για να βρει ο επιβλέπων τον καλύτερο συνδυασμό και τη δοσολογία για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν όγκοι του φλοιού των επινεφριδίων, ο μπορεί να επιλέξει να τους αφαιρέσει, εάν είναι δυνατόν, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τη φυσιολογική λειτουργία των επινεφριδίων. Περιστασιακά, ο προσβεβλημένος αδένας μπορεί να χρειαστεί επίσης να αφαιρεθεί μερικώς ή πλήρως.

Μετά την αφαίρεση, ένα δείγμα ιστού από τον όγκο αποστέλλεται σε εξωτερικό εργαστήριο για περαιτέρω έλεγχο. Ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθούν εάν εντοπιστούν καρκινικά κύτταρα ως αποτέλεσμα αυτών των εξετάσεων.

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button