Βρήκαν για ποιο λόγο είναι συχνές οι πτώσεις στις εγκύους

 

Η εγκυμοσύνη αλλάζει το κέντρο βάρους των γυναικών από το πρώτο κιόλας τρίμηνο, με συνέπεια να μεταβάλλεται ο τρόπος με τον οποίο περπατούν και κινούνται, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι αλλαγές αυτές μπορεί να εξηγούν γιατί οι έγκυοι διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο πτώσεως με τις 70χρονες γυναίκες, λένε οι ιάπωνες ερευνητές που την πραγματοποίησαν.

Τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι το 10-25% των τραυματικών κακώσεων στην εγκυμοσύνη οφείλονται σε πτώσεις.

Η μελέτη βασίσθηκε σε οκτώ εθελόντριες οι οποίες εξετάστηκαν τρεις φορές στη διάρκεια της κυήσεως, και σε επτά συνομήλικές τους οι οποίες δεν ήσαν έγκυοι.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα χρησιμοποίησαν ένα τρισδιάστατο σύστημα βιντεοσκόπησης για να καταγράψουν τον τρόπο βάδισης και κίνησης των εθελοντριών (3Dmotioncapture) και να δημιουργήσουν ένα βιο-μηχανικό, εικονικό (virtual) μοντέλο της μέσης εγκύου, την κίνηση της οποίας ανέλυσαν διεξοδικά στο εργαστήριο.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Applied Ergonomics», διαπίστωσαν ότι από το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως το κέντρο μάζας της ς μετατοπίζεται προς τα εμπρός, καθώς και ότι όταν στέκονται όρθιες γέρνουν προς τα πίσω, ενώ όταν βαδίζουν κάμπτουν λιγότερο τα ισχία τους.

Ο συνδυασμός αυτός των κινήσεων μπορεί να κάνει την έγκυο να σκοντάψει στα δάκτυλα των ποδιών της και να χάσει εύκολα την ισορροπία της. Επιπλέον, αλλάζει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο εκτελεί καθημερινές κινήσεις, όπως το να σηκωθεί από μία καρέκλα, να σκύψει να πιάσει κάτι από ένα τραπέζι ή να κάνει στροφή την ώρα που περπατάει.

«Οι βιο-μηχανικές μελέτες όπως η δική μας που εστιάζονται στην κίνηση του ανθρώπου, παρέχουν πολύτιμα στοιχεία για τομείς όπως η ασφάλεια και ο σχεδιασμός κινητικών βοηθημάτων», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Κοίτσι Σινκόντα, καθηγητής στη Σχολή Βιοϊατρικών & Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου.

«Πριν από τη μελέτη μας, δεν υπήρχε σχεδόν κανένα ανάλογο μοντέλο για την κίνηση των εγκύων», πρόσθεσε ο Γιασούγιο Σουνάγκα, διδακτορικός φοιτητής στο εργαστήριο του δρος Σινκόντα και επικεφαλής της νέας μελέτης.

«Το μοντέλο που δημιουργήσαμε είναι το πρώτο βήμα προς την επινόηση μεθόδων που θα βελτιώσουν την ασφάλεια και την άνεση κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή της.

»Απώτερος στόχος μας είναι να βρούμε τον ιδανικό τρόπο για να κρατούν οι νέες μητέρες τα μωρά τους, ποιες ασκήσεις είναι πιο αποτελεσματικές για να ανακτήσουν την φυσική κατάσταση που είχαν πριν από την εγκυμοσύνη και ποιες στάσεις του σώματος είναι καλύτερες γι' αυτές στο σπίτι και στο γραφείο».
tanea.gr

Related Articles

Back to top button