Βιοχημική κύηση: Πότε συμβαίνει και γιατί

Βιοχημική κύηση: Πότε συμβαίνει και γιατί

 

: Πότε συμβαίνει και γιατί

Βιοχημική κύηση είναι η κύηση, που ενώ επιτυγχάνεται η γονιμοποίηση του ωαρίου από το , η ανάπτυξη διακόπτεται σε αρκετά πρώιμο στάδιο.

Αυτό μπορεί να συμβεί μεταξύ της 4ης και 5ης εβδομάδος (από την πρώτη μέρα του κύκλου), πριν δηλαδή από τη χρονική στιγμή που ο σάκος κύησης είναι ανιχνεύσιμος με υπερηχογραφικό έλεγχο.

Στην περίπτωση αυτή το τεστ εγκυμοσύνης βρίσκεται θετικό, η κύηση όμως δεν θα προλάβει να προοδεύσει μέχρι την υπερηχογραφική επιβεβαίωση, κάτι που θα την χαρακτήριζε κλινική.

Η αιτία της αποτυχίας της προόδου μιας κύησης σε αυτό το στάδιο στατιστικά έχει ως συχνότερο αίτιο ενδογενές πρόβλημα των συγκεκριμένων αρχέγονων κυττάρων της κύησης (του συγκεκριμένου δηλαδή ωαρίου και σπερματοζωαρίου που συνεισέφεραν για την κύηση), και σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνει κανενός είδους πρόβλημα που θα αφορούσε την γονιμότητα του ζεύγους.

Αντιθέτως, αποκλείει πολλά από τα προβλήματα γονιμότητας, αφού το ζευγάρι κατόρθωσε να φτάσει σε αυτό το στάδιο, κι αν πρόκειται για κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης επιβεβαιώνει την επιτυχία όλων των προηγουμένων σταδίων.

Οι βιοχημικές κυήσεις ανιχνεύονται συχνότερα σε κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης γεγονός που αποδίδεται καθαρά στο ότι σε αυτούς οπωσδήποτε θα γίνει προσπάθεια ανίχνευσης μιας κύησης σε αρκετά πρώιμο στάδιο, κάτι το οποίο δεν συνηθίζεται εκτός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

 

 

 

 

www.onmed.gr

Related Articles

Back to top button