Τσάι ρίγανης: Καταπολεμά βήχα και διάρροια – Όλες οι ιδιότητες

Πώς θα φτιάξετε τσάι ς και ποιες είναι οι ωφέλιμες ιδιότητές του, σύμφωνα με την επιστήμη.

Το τσάι ρίγανης είναι ένα φυσικό αφέψημα του οποίου τα οφέλη δεν είναι ευρέως γνωστά, αν και η χώρα μας παράγει εξαιρετικής ποιότητα ρίγανη.

Μολονότι το συγκεκριμένο ρόφημα συστήνεται κυρίως από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και θεωρείται από πολλούς ως γιατροσόφι, στην πραγματικότητα υπάρχει βιβλιογραφία που υποστηρίζει επιστημονικά τις ευεργετικές επιδράσεις του τσαγιού από ρίγανη αναφορικά με διάφορες παθήσεις.

Παραδοσιακά, θεωρείται ότι το τσάι ρίγανης μπορεί να βοηθήσει στα παρακάτω προβλήματα:

  • Βήχας
  • Πονόλαιμος
  • Γαστρεντερικά προβλήματα (π.χ.: )
  • Ναυτία
  • Πρήξιμο/φούσκωμα (λόγω των διουρητικών ιδιοτήτων του)

Η χρήση του τσαγιού ρίγανης γίνεται εδώ και αιώνες και υπάρχουν πολλές αναφορές για την αποτελεσματικότητά της όσον αφορά τα παραπάνω προβλήματα και ιδίως τον βήχα και τη διάρροια.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει μελέτη του δρ. Baser που δημοσιεύτηκε το 2008 στο επιστημονικό περιοδικό φαρμακολογίας «Current Pharmaceutical Design», τόσο οι αρχαίοι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τα φύλλα της ρίγανης για την θεραπεία του στομαχόπονου, του κρυολογήματος και άλλων νόσων του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και ως αντισηπτικό σε διάφορες πληγές. Επιπλέον, το τσάι ρίγανης, σύμφωνα με τους γιατρούς της εποχής, ήταν χρήσιμο ακόμα και για τους μυϊκούς πόνους και τα δαγκώματα φιδιών (στην τελευταία περίπτωση αναμειγνυόταν με κρασί) .

Τι λέει η επιστήμη για το τσάι ρίγανης

Αν και η ιστορία του εν λόγω αφεψήματος είναι πολύ πλούσια, δυστυχώς δεν έχουν γίνει επαρκείς έρευνες σε ανθρώπους και ως εκ τούτου τα επιστημονικά δεδομένα είναι περιορισμένα. Ωστόσο, οι μέχρι στιγμής μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν κάποια αποδεδειγμένα οφέλη που προσφέρει το τσάι ρίγανης και κυρίως τα φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή, στα οποία είναι πλούσια η ρίγανη.

Σύμφωνα με το Health Line, πολλές εργαστηριακές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ρίγανη έχει αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να «μπλοκάρει» τις βλάβες που προκαλούν στα κύτταρά μας οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες πολλαπλασιάζονται -μεταξύ άλλων- καθώς γερνάμε, όταν είμαστε άρρωστοι ή όταν κάνουμε κακή διατροφή.

Παράλληλα, τα φαινολικά οξέα και τα φλαβονοειδή θεωρούνται ισχυρά αντιφλεγμονώδη, με σχετική ανάλυση εργαστηριακών αλλά και in vivo μελετών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Plants» το 2018, να αναφέρει ότι τα συστατικά αυτά της ρίγανης μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με ορισμένες παθήσεις που σχετίζονται με τη φλεγμονή, όπως ο πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις, οι ενοχλήσεις στο δέρμα και ο ξηρός .

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, έχουν συγκεκριμένα έλαια που περιέχονται στη ρίγανη, τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη ορισμένων τύπων βλαβερών βακτηριδίων και ιών. Αυτό σημαίνει ότι η ρίγανη θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην πρόληψη και τη θεραπεία κάποιων μολύνσεων. Για παράδειγμα, μελέτη που έγινε σε ανθρώπους το 2011, ανακάλυψε ότι η χρήση αλοιφής που περιείχε εκχύλισμα ρίγανης βοήθησε στη μείωση του ρίσκου μόλυνσης των μετεγχειρητικών πληγών.

Άλλη έρευνα που έγινε σε εργαστήριο την ίδια χρονιά και δημοσιεύτηκε στο «Brazilian Journal of Microbiology», διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης ήταν αποτελεσματικό ενάντια σε 5 από τους 8 ιούς που εξετάστηκαν, συμπεριλαμβανομένου και του συγκυτιακού ιού (HSV), ο οποίος προσβάλλει εξαιρετικά συχνά τα παιδιά.

Πώς φτιάχνω τσάι ρίγανης

Το τσάι ρίγανης έχει μια αρκετά χαρακτηριστική (πικρή) γεύση που δεν την απολαμβάνουν όλοι, όμως η γεύση αυτή μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά εάν προσθέσετε στο ρόφημα μια κουταλιά μέλι.

Εάν θέλετε να φτιάξετε τσάι ρίγανης μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα σακουλάκια τσαγιού ρίγανης, ωστόσο μπορείτε και πολύ εύκολα να παρασκευάσετε το αφέψημα χρησιμοποιώντας την αποξηραμένη, τριμμένη ρίγανη που έχουμε όλοι στο ντουλάπι με τα μπαχαρικά μας.

Απλή συνταγή για τσάι ρίγανης:

  • Βράζετε νερό (μια κούπα)
  • Προσθέτετε 2 κ.γλ. μέσα σε ένα σουρωτήρι τσαγιού/χαμομηλιού, όπως θα κάνατε εάν φτιάχνατε απλό τσάι και το τοποθετείτε μέσα σε μια κούπα
  • Χύνετε μέσα στην κούπα το βραστό νερό
  • Αφήνετε το μείγμα να ετοιμαστεί για 2 – 4 λεπτά
  • Αφαιρείτε το σουρωτήρι με τη ρίγανη και πίνετε το τσάι

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button