Τρώτε πολύ αλάτι; 3 σημάδια που προειδοποιούν

Το είναι ένα από τα πιο συχνά συστατικά που χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας.

Έρευνες δείχνουν ότι πιο εύκολα κόβει κανείς τη ζάχαρη παρά το αλάτι. Για την υγεία μας όμως είναι πολύτιμο ή μήπως αντίθετα επικίνδυνο;

Τα καλά

  • Το αλάτι -το χλωριούχο νάτριο δηλαδή- είναι μαζί με το κάλιο ηλεκτρολύτες ουσιαστικής σημασίας για τη ζωή, ενώ είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνα και για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών και του pH του οργανισμού μας.
  • Το νάτριο διευκολύνει τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στο εσωτερικό των κυττάρων.
  • Το αλάτι ανεβάζει τη διάθεση και ίσως γι' αυτό κάνουμε συχνά κατάχρησή του, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα που διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που στερούνταν το χλωριούχο νάτριο (δηλαδή το αλάτι) απέφευγαν δραστηριότητες που τους προσέφεραν ευχαρίστηση, όπως το να πίνουν μια γλυκιά ουσία.
  • Το αλάτι δεν παχαίνει, δεν μας δίνει δηλαδή θερμίδες. Προκαλεί όμως κατακρατήσεις, που μας φουσκώνουν και μας κάνουν να δείχνουμε τελικά βαρύτεροι.

Τα κακά

Συχνά καταναλώνουμε, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού-νατρίου από όση χρειαζόμαστε. Αυτό αποβάλλεται με τα ούρα και έτσι αυξάνεται το αίσθημα της δίψας που νιώθουμε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όμως το γεγονός ότι το νάτριο-αλάτι, όταν υπάρχει σε αυξημένες ποσότητες στον οργανισμό, μέσα από περίπλοκους μηχανισμούς δημιουργεί κατακρατήσεις υγρών και κυρίως αναγκάζει τον όγκο του αίματος που κυκλοφορεί στα αγγεία να αυξάνεται, οδηγώντας κατ' επέκταση σε αύξηση και της αρτηριακής πίεσης.

Επίσης:

  • Σύμφωνα με έρευνες, το αλάτι παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς τα παιδιά που καταναλώνουν περισσότερο νάτριο τείνουν να πίνουν περισσότερα αναψυκτικά, να παίρνουν πολλές θερμίδες και να έχουν υψηλότερη πίεση από τα συνομήλικά τους.
  • Αυστραλιανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τρώμε ένα αλατισμένο γεύμα τα αγγεία μας παρουσιάζουν δυσκαμψία μέσα σε μόλις μισή ώρα. Η δυσκαμψία αυτή έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ροή του αίματος στις κεντρικές αρτηρίες και η πίεση. Επιπλέον, η παρατεταμένη δυσκαμψία από τη συνεχή κατανάλωση αλατιού επιφέρει τελικά και μόνιμες αλλοιώσεις στα αγγεία.
  • Η μπορεί να συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου, την οστεοπόρωση ή και την επιδείνωση του άσθματος, όπως έδειξαν έρευνες.
    Έτσι, θεωρείται ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους, στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης, στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των αντιυπερτασικών φαρμάκων σε υπερτασικά άτομα, αλλά και να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Το προσθέτουμε στο φαγητό όταν μαγειρεύουμε ενώ το βρίσκουμε σε μεγάλες ποσότητες και σε συσκευασμένα τρόφιμα. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού έχει πληθώρα αρνητικών επιπτώσεων στον οργανισμό. Δείτε παρακάτω τρία σημάδια που προειδοποιούν ότι τρώτε πολύ αλάτι.

1.Έλλειψη συγκέντρωσης

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στον Καναδά μια διατροφή πλούσια σε αλάτι συνδέεται με χειρότερες πνευματικές επιδόσεις, αποδυνάμωση της μνήμης και μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης.

2. Έντονη δίψα

Το αλάτι διαταράσσει την ισορροπία υγρών στο σώμα και η δίψα είναι το «σήμα» που στέλνει ο οργανισμός μας για να μας κινητοποιήσει να την αποκαταστήσουμε πίνοντας νερό και φυσικά για να μειώσουμε την πρόσληψη αλατιού.

3. Πρήξιμο

Το αλάτι συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών και κατ' επέκταση στην εκδήλωση πρηξίματος σε διάφορα σημεία του σώματος, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς και στα άκρα.

.

Related Articles

Back to top button