Tροφές που μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Μέχρι τώρα όλοι γνωρίζουμε πως τα τηγανητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα μας οδηγούν σε πρόωρο θάνατο, αλλά για κάθε τέτοια που αυξάνει τον κίνδυνο υπάρχει μια αντίστοιχη που τον μειώνει.

Παρακάτω υπάρχει μια λίστα με πέντε είδη τροφών που μπορούν να προστατεύσουν τον άνθρωπο από τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Φρούτα και

Οι περισσότεροι διατροφολόγοι συμφωνούν ότι, σε κάθε γεύμα το μισό μας πιάτο πρέπει να γεμίζει από λαχανικά. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Epidemiology & Community Health, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας πως οι άνθρωποι που τρώνε επτά ή και περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του θανάτου κατά το ήμισυ.

Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ παρακολούθησε 4.000 εθελοντές, που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 4 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Οσοι κατανάλωναν περίπου επτά μερίδες καθημερινά, μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του καρκίνου, κατά 42%. Ακόμα και εκείνοι που τρώνε τρεις μερίδες και λαχανικά καθημερινά, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 19%. Τι είναι αυτό που κάνει τα φρούτα και λαχανικά τόσο οι υγιεινά; Οι φυτικές ίνες που περιέχουν.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε διάφορες ομάδες τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Για να δείξουν πόσο σημαντικές είναι οι διαιτητικές ίνες, ερευνητές από τα Τμήματα Επιδημιολογίας και Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, πραγματοποίησαν μια μελέτη που αποκαλύπτει ότι οι επιζώντες από καρδιακή προσβολή που τρώνε την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών, μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 25%.

Μια παρόμοια μελέτη που διεξήχθη και πάλι από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υγιούς ποσότητας φυτικών ινών από δημητριακά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 15% και από διαβήτη κατά 34%.

και όσπρια

Φιστίκια, καρύδια, κάσιους, πεκάν, αμύγδαλα είναι ξηροί καρποί που μπορεί κανείς να βρει οπουδήποτε και που παρέχουν τεράστια οφέλη για την υγεία. Το ίδιο ισχύει και για τους σπόρους, αλλά και τα όσπρια.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν είτε ξηρούς καρπούς, είτε όσπρια, συχνά έχουν συνολικά χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Όπως συμβαίνει με όλες τις τροφές, το μέτρο είναι το παν και αυτό θα πρέπει να το έχετε υπόψιν σας όταν καταναλώνετε ξηρούς καρπούς, δεδομένου ότι περιλαμβάνουν 80% υγιές λίπος. Υγιές μεν, λίπος δε. Για το λόγο αυτό η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά να μην καταναλώνετε περισσότερες από τέσσερις μερίδες ανάλατους ξηρούς καρπούς την εβδομάδα.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο, όπως οι μπανάνες, το σπανάκι, το αβοκάντο, οι γλυκοπατάτες, παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη ρύθμιση των ηλεκτρολυτών μας, στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, του ελέγχου των μυών και της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες τροφών που είναι πλούσιες σε κάλιο, μειώνουν τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή πρόωρο θάνατο κατά 16%.

Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς όταν μια γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση ο κίνδυνός της για εγκεφαλικό επεισόδιο σχεδόν διπλασιάζεται για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Οταν κάποιος έχει περάσει μια κουραστική ημέρα, συνήθως στρέφεται στον καφέ αντί για το τσάι. Όμως, οι μελέτες δείχνουν πως ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι μπορεί να προστατέψει τον άνθρωπο από τον κίνδυνο του πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας το 2014 στη Βαρκελώνη, η κατανάλωση τουλάχιστον ενός φλιτζανιού τσάι την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, κατά 24% ακόμα και για τους πρώην καπνιστές.

Το ακόμα καλύτερο είναι πως το τσάι διαθέτει μια τεράστια ποικιλία για να διαλέξει κανείς αυτό που του αρέσει περισσότερο.

Το μαύρο, το λευκό, το πράσινο, ακόμα και το χαμομήλι, είναι είδη τσαγιού γεμάτα με αντιοξειδωτικά που εμποδίζουν τις ζημιές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, καθώς και πολυφαινόλες, που είναι μικροθρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη από εκφυλιστικές ασθένειες.

 

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button