Το μπαχαρικό που ενισχύει την πέψη, ανακουφίζει τον πόνο, προστατεύει την καρδιά και βοηθάει στο αδυνάτισμα

Υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι για να αγαπήσετε αυτό το ιδιαίτερο μπαχαρικό. Εκτός από τη γεύση που δίνει στα φαγητά κάνει καλό και στην υγεία μας.

Αν είστε λάτρης των πικάντικων φαγητών, ίσως να είστε εξοικειωμένοι με αυτό το μπαχαρικό. Δείτε ποιο είναι και που θεωρείται ότι κάνει καλό.

Τι είναι το καγιέν

Το πιπέρι καγιέν προέρχεται από τις πιπεριές καγιέν που είναι μακριές, λεπτές πιπεριές με γυαλιστερή, κερασιοκόκκινη απόχρωση. Επίσημα γνωστές ως Capsicum annum, αυτές οι πικάντικες πιπεριές είναι μέλη της οικογένειας Solanaceae, μαζί με τα… μακρινά ξαδέρφια τους, τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τις ντομάτες. Οι πιπεριές καγιέν πιστεύεται ότι προέρχονται από τη Νότια Αμερική, αλλά γεύση τους τις έχει κάνει γνωστές και χρήσιμες στις κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Ας δούμε τι αναφέρει ο διαιτολόγος Alexis Supan, RD. στο clevelandclinic.com για τα του:

Τα σημαντικότερα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση καγιέν

  1. Προστατεύει την καρδιά σας
  2. Βελτιώνει την πέψη
  3. Σας βοηθάει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος
  4. Ανακουφίζει τον πόνο και τη συμφόρηση

1.Προστατεύει την καρδιά σας

Οι πιπεριές καγιέν μπορούν να προστατεύσουν την υγεία της καρδιάς με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν ενδείξεις, για παράδειγμα, ότι η καψαϊκίνη μπορεί να προστατεύσει από τη δημιουργία φλεγμονής στο σώμα σας. Η φλεγμονή παίζει ρόλο σε πολλές διαφορετικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων. «Οι πιπεριές καγιέν μπορούν να διατηρήσουν τα αιμοφόρα αγγεία υγιή και να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης», προσθέτει ο Supan.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τακτικά πιπεριές είχαν 13% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους που απέφευγαν τα πικάντικα πιάτα. Ο λόγος; Οι λάτρεις των μπαχαρικών είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών ασθενειών, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν οι άνθρωποι καρυκεύουν τα γεύματά τους με πιπέρι καγιέν, είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν και την αλατιέρα. «Το αλάτι δεν είναι τόσο καλό για την υγεία της καρδιάς, ειδικά σε άτομα με υψηλή », λέει ο Supan. «Η αύξηση της ποσότητας πιπεριού καγιέν που τρώτε μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε το αλάτι».

2.Βελτιώνει την πέψη

Πολλοί άνθρωποι συνδέουν τα πικάντικα τρόφιμα με καούρα ή στομαχικές διαταραχές. Αλλά για πολλούς ανθρώπους, το μπαχαρικό αυτό μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. «Το πιπέρι καγιέν είναι πραγματικά χρήσιμο για την πέψη», εξηγεί ο Supan. «Αυξάνει τα γαστρικά υγρά και την παραγωγή ενζύμων στο στομάχι, που μας βοηθούν να διασπάσουμε τα τρόφιμα».

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι τα πικάντικα τρόφιμα όπως το πιπέρι καγιέν μπορούν να ενισχύσουν τα καλά βακτήρια στο έντερο σας. Το μικροβίωμα είναι το σύνολο των καλών βακτηρίων στο έντερο σας που είναι σημαντικά για ένα υγιές . Η καψαϊκίνη μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση ενός υγιούς μικροβιώματος.

Φυσικά, το πικάντικο φαγητό μπορεί να προκαλέσει καούρα σε μερικούς ανθρώπους. Αν ανήκετε σε αυτούς δεν χρειάζεται να πιέσετε τον εαυτό σας να το καταναλώσετε. «Αν δεν αρέσει στο σώμα σου, θα το ξέρεις», λέει.

3. Σας βοηθάει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος

Οι πιπεριές καγιέν και άλλες πικάντικες που περιέχουν καψαϊκίνη μπορεί να βοηθήσουν στην . Τα πικάντικα φαγητά μπορούν να ανεβάσουν λίγο τον μεταβολισμό, βοηθώντας στην καύση θερμίδων. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να νιώσετε χορτάτοι μετά το φαγητό.

«Το αποτέλεσμα δεν είναι αρκετό για να ξεπεράσει μια ανθυγιεινή διατροφή», προειδοποιεί ο Supan, «αλλά ως μέρος ενός θρεπτικού διατροφικού προγράμματος, τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να καταστείλουν την όρεξη και να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους».

Επιπλέον, μια πικάντικη, γευστική διατροφή τείνει να είναι πιο ικανοποιητική. Και όταν είστε ικανοποιημένοι από τη διατροφή σας, είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσετε όχι και τόσο υγιεινά τρόφιμα και σνακ. «Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν έντονες γεύσεις και προσθέτουν πολλά όπως το καγιέν είναι συχνά πιο ευχαριστημένοι με τη διατροφή τους», λέει ο Supan. «Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν αυτά τα γευστικά βότανα και μπαχαρικά συνήθως τρώνε καλά συνολικά».

4. Ανακουφίζει τον πόνο και τη συμφόρηση

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι πικάντικες πιπεριές είναι καλές για τη συμφόρηση. «Όταν είστε χορτασμένοι, τα πικάντικα φαγητά μπορούν να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε τη συμφόρηση», λέει η Supan. Και αν το κεφάλι σας πονάει, το πικάντικο τσίλι ή το τάκος μπορεί να σας βοηθήσουν. «Οι πιπεριές καγιέν έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθούν στην ανακούφιση από πονοκεφάλους», λέει.

Η καψαϊκίνη χρησιμοποιείται επίσης σε τοπική μορφή για τη του πόνου. Οι κρέμες που παρασκευάζονται από το ισχυρό μπαχαρικό εφαρμόζονται στο δέρμα σας για να ανακουφίσουν τον πόνο της ς.

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

Related Articles

Back to top button