Το άτμισμα σε αρρωσταίνει με τα δεκάδες ευωδιαστά αλλά επικίνδυνα χημικά του, όπως και το τσιγάρο!

Μεγάλος ο ντόρος που έχουν κάνει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι ατμιστές. Είναι αρκετός όμως για να ενημερωθούν όλοι οι χρήστες, για τις αρνητικές συνέπειες που έχει το άτμισμα; Ερευνητές από το Australian National University (το εθνικό πανεπιστήμιο της Αυστραλίας), δημοσίευσαν πριν λίγες ημέρες τα στοιχεία μιας νέας έρευνας. Μια έρευνα που συγκέντρωσε στοιχεία και αποδείξεις παγκοσμίως όσον αφορά το άτμισμα.

Η μελέτη συντάχθηκε από 9 ερευνητές, από το Εθνικό κέντρο επιδημιολογίας και υγείας του πληθυσμού, του πανεπιστήμιου της Αυστραλίας. Βρήκαν αποδείξεις για σημαντικές βλαβες στην υγεία από το άτμισμα. Το προεδρείο του συμβουλίου για τον Καρκίνο και τη δημόσια υγεία της Αυστραλίας δήλωσε: μια κρίση δημόσιας υγείας ξεδιπλώνεται ραγδαία μπροστά στα μάτια μας.

Τι βρέθηκε στην έρευνα; Δεν είναι μόνο υδρατμοί!

Μελετήθηκαν τα περιεχόμενα ενός ατμιστή που δεν περιέχει νικοτίνη και βρέθηκαν 243 μοναδικά χημικά, από τα οποία τα 38 καταγράφηκαν ως δηλητηριώδη. Αρκετά από τα υπόλοιπα συνδέονται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως η φορμαλδεΰδη. Ένα από τα χημικά δεν επιτρέπονταν να χρησιμοποιείται στους ατμιστές και άλλα τρία χημικά ήταν σε μεγαλύτερη από την επιτρεπτή ποσότητα.

Η έρευνα βρήκε άμεσες αποδείξεις πως το άτμισμα μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση, δηλητηρίαση, επιληπτικές κρίσεις και ζημιά στους πνεύμονες. Βρέθηκαν επίσης στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το άτμισμα μπορεί να επηρεάσει την πίεση του αίματος, τους παλμούς της καρδίας, τη λειτουργία των πνευμόνων αλλά και την ανάπτυξη του εγκέφαλου ενός εφήβου.

Οι άγνωστες μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία του ατόμου.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι ακόμα υπάρχει έλλειψη αποδείξεων στο πως το άτμισμα μπορεί να επηρεάσει ένα εύρος από μακροχρόνιες καταστάσεις υγείας. Ανάμεσα τους είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, η ψυχική υγεία, η παιδική ανάπτυξη, η αναπαραγωγή και ο ύπνος. Οι ατμιστές που περιέχουν νικοτίνη είναι εξαιρετικά εθιστικοί. Η έκθεση στη νικοτίνη σε εφήβους μπορεί να αλλάξει την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκέφαλου. Κάποιοι ατμιστές χρησιμοποιούν προϊόντα αλατιού νικοτίνης, κάτι που κάνει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση νικοτίνης πιο ευγέστη.

Παράλληλα υπάρχουν περιορισμένες αποδείξεις ότι το άτμισμα βοηθά στη . Υπάρχουν στοιχεία πως η χρήση του ατμίσματος ως μέθοδος διακοπής καταλήγει σε μεγαλύτερη πρόσληψη νικοτίνης εν συγκρίσει με άλλες μεθόδους διακοπής. Μάλιστα από την έρευνα βρέθηκε ότι το άτμισμα ενθαρρύνει το κάπνισμα. Μη-καπνιστές που ατμίζουν, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσουν το κάπνισμα.

Οι αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον και στη νεολαία.

Η έρευνα βρήκε επίσης ότι ο καπνός από το άτμισμα μολύνει τον εσωτερικό αέρα. Επίσης οι ατμιστές χρησιμοποιούν πλαστικά και μπαταρίες λιθίου, τα οποία συμβάλλουν στα περιβαλλοντικά απόβλητα. Όλο αυτό ξεκινάει από νεαρή ηλικία, καθώς εκεί εντοπίζεται ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών. Για το 2019, το 11% των Αυστραλών ηλικίας 14 και άνω, ανέφεραν ότι έχουν ατμίσει το λιγότερο μια φορά. Ακόμα μεγαλύτερο το ποσοστό στην ηλικιακή ομάδα των 18-24. Το 25% δήλωσαν ότι έχουν ατμίσει το λιγότερο μια φορά.

Όσα δεν αναφέρει η έρευνα και γνωρίζουμε ήδη.

Τα επίσημα στοιχεία της έρευνας σταματούν κάπου εδώ. Είμαι σίγουρος πως θα ακολουθήσουν δεκάδες έρευνες και μελέτες για τις συνέπειες του ατμίσματος στην υγεία. Κάτι που δεν αναφέρεται στη συγκεκριμένη μελέτη είναι η επιλογή λόγω μυρωδιάς. Αρκετοί/ες το έχουν επιλέξει γιατί δε μυρίζει ή ακόμα καλύτερα έχει ένα ευχάριστο άρωμα, εκτός από γλυκιά γεύση. Το διάλεξαν γιατί έτσι δε μυρίζει το σπίτι τους, το αυτοκίνητο τους, δεν ενοχλούν τους γύρω τους. Γεγονός που ισχύει καθώς δεν έχει αυτή την έντονη δυσωδία του τσιγάρου. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι το περιεχόμενο του δεν είναι μόνο νερό και οι υδρατμοί περιέχουν επιβλαβή συστατικά.

Παραβλέπουν το γεγονός ότι ο ατμός και ειδικά ο υδρατμός, δεν εξαφανίζεται απλά στην ατμόσφαιρα και στον περιβαλλοντικό αέρα. Πέφτει και κάθεται στα ρούχα μας, στο χώρο μας, ακόμα και πάνω στο δέρμα μας. Επηρεάζει την αναπνοή μας, τα δόντια μας και φυσικά τους πνεύμονες μας, καθώς οι υδρατμοί προσκολλώνται μαζί με όσα χημικά στοιχεία μεταφέρουν. Αν είναι να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, θα πρέπει να γίνει συστηματικά και ελεγχόμενα. Για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι μήνες ή χρόνια. Εννοείται πως θα πρέπει να κρατηθεί μακριά από παιδιά, για την προστασία της υγείας και ασφάλειας τους.

 

Μετάφραση, σύνταξη και επιμέλεια κειμένου: Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: https://www.thedailyaus.com.au/

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button