Γιατί το αναπνευστικό σύστημα είναι τόσο σημαντικό

Το αναπνευστικό είναι υπεύθυνο για την είσοδο στο σώμα του ζωογόνου οξυγόνου και για την έξοδο του διοξειδίου του άνθρακα. Η αναπνοή αρχίζει με εισπνοή από τη μύτη ή το στόμα.

Το καλύτερο είναι να αναπνέει κανείς από τη μύτη επειδή τα ρουθούνια ζεσταίνουν και υγραίνουν τον αέρα και οι μικροσκοπικές τρίχες που ονομάζονται βλεφαρίδες προστατεύουν το αναπνευστικό σύστημα φιλτράροντας τη σκόνη και τα άλλα σωματίδια.

Είσοδος διπλής χρήσης

Η μύτη και το στόμα συναντιούνται στο πίσω μέρος του στόματος, στο φάρυγγα. Ο φάρυγγας ή λάρυγγας, περιέργως θεωρείται μέρος τόσο του πεπτικού όσο και του ύ συστήματος, δεδομένου ότι είναι το πέρασμα για τις τροφές που εισέρχονται στο στομάχι και για τον αέρα που εισέρχεται στους πνεύμονες. Ένα μικρό πτερύγιο ιστού, που είναι γνωστό ως επιγλωττίδα, καλύπτει τη διέλευση του αέρα κάθε φορά που καταπίνουμε, έτσι ώστε οι τροφές και τα υγρά να μη μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες.

Πώς αναπνέουμε

Ο αέρας διέρχεται πρώτα από το λάρυγγα που αποκαλείται και «κουτί της φωνής», το οποίο αποτελείται από το ζεύγος των φωνητικών χορδών, από τις οποίες προέρχεται το σύνολο των φωνητικών μας ήχων, καθώς δονούνται. Ο αέρας εισέρχεται στη θωρακική κοιλότητα μέσα από το λάρυγγα μέσω της τραχείας και συνεχίζει καθώς η τραχεία χωρίζεται σε βρόγχους. Αυτοί οι βρόγχοι εισέρχονται στους πνεύμονες και διαιρούνται περαιτέρω σε πολλούς μικρούς βρόγχους που διαχωρίζονται ακόμα περισσότερο σε μικροσκοπικούς κλάδους που ονομάζονται βρογχιόλια, τα οποία συνδέονται με σπογγώδεις σάκους που είναι γνωστοί ως κυψελίδες. Οι πνεύμονες του μέσου ενήλικα περιέχουν τον εκπληκτικό αριθμό των 600 εκατομμυρίων κυψελίδων.

Οι πνεύμονες είναι επίσης κατασκευασμένοι από εύκαμπτο ιστό που επιτρέπει την εισπνοή και την εκπνοή και περιβάλλεται από μια λεπτή επένδυση (πλευρά). Οι κυψελίδες, οι βρόγχοι και τα βρογχιόλια είναι γνωστά συνολικά ως «βρογχικό δέντρο».

Η διανομή του οξυγόνου

Το οξυγόνο που εισπνέουμε περνά μέσω των κυψελίδων και στα τριχοειδή αγγεία που τις περιβάλλουν καθώς και στην κυκλοφορία του αίματος, μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ταυτόχρονα το αίμα επιστρέφεται στους πνεύμονες γεμάτο με απόβλητα διοξειδίου του άνθρακα. Κατά τη διαδικασία δημιουργίας ενέργειας των κυττάρων του σώματος παράγεται άνθρακας που ενώνεται με το οξυγόνο και παραδίδεται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια για να δημιουργήσει το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό το αέριο ακολουθεί την ίδια διαδρομή μέσα από τις κυψελίδες και έξω από τους πνεύμονες και απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα μέσω της εκπνοής.

Το μέρος του σώματος που είναι υπεύθυνο για το «μέσα-έξω» της αναπνοής, είναι το διάφραγμα. Την ίδια στιγμή που το διάφραγμα συσπάται και κινείται προς τα κάτω, οι μύες των πλευρών τραβούν τα πλευρά προς τα επάνω και προς τα έξω, αυξάνοντας τον όγκο της θωρακικής κοιλότητας. Το αέριο ρέει από την υψηλή πίεση σε χαμηλότερη αντλώντας έτσι τον αέρα που περιέχει το οξυγόνο στους πνεύμονες. Οταν χαλαρώνει και κινείται προς τα επάνω το στήθος αναγκάζεται να γίνει μικρότερο και ο αέρας γεμίζει με διοξείδιο του άνθρακα που αποβάλλεται από τους πνεύμονες μέσω της εκπνοής.

Χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε, αναπνέουμε κατά μέσο όρο 20.000 φορές την ημέρα. Μέχρι τη στιγμή που θα έχουμε φτάσει 70 ετών, αυτές οι 600 εκατομμύρια κυψελίδες θα έχουν κάνει τη δουλειά τους 600 εκατομμύρια φορές.

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button