Τι σημαίνουν τα υψηλά επίπεδα GPT, GOT και GGT στο αίμα

Οι τρανσαμινάσες αναλύονται συνήθως σε αίματος.

Οι τρανσαμινάσες είναι ένζυμα που είναι απαραίτητα για το μεταβολισμό των αμινοξέων στο σώμα. Βρίσκονται σε διάφορα μέρη του σώματος, ιδίως στο ήπαρ, την καρδιά και τους μυς. Αναλύονται συνήθως σε συμβατικές εξετάσεις αίματος και οι τιμές τους, μαζί με εκείνες άλλων σχετικών παραμέτρων, παρέχουν πληροφορίες για τη .

Στις αναλύσεις μετρώνται διάφοροι τύποι τρανσαμινασών και, όπως επισημαίνει ο Benjamín Polo Lorduy, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Πεπτικού Συστήματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Fundación Jiménez Díaz στη Μαδρίτη, «γενικά, όταν είναι πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει ηπατική βλάβη και αυτό καθορίζεται τόσο από το ποσοστό τους όσο και από τη μεταξύ τους σχέση».

Από την άλλη πλευρά, όταν είναι χαμηλά, «η ηπατική λειτουργία συμπεριφέρεται βέλτιστα, αν και πρέπει να προσδιορίζονται με άλλες προστιθέμενες παραμέτρους, όπως η πήξη, η χολερυθρίνη, τα ιόντα του αίματος, τα αιμοπετάλια, η νεφρική λειτουργία και η κατάσταση συνείδησης, για να προσδιοριστεί σωστά η ηπατική λειτουργία», προειδοποιεί ο ειδικός. «Από μόνες τους, μπορεί να είναι χαμηλές όταν η ηπατική λειτουργία είναι πολύ περιορισμένη και δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης των επιπέδων τους», προσθέτει.

Τύποι τρανσαμινασών που αναλύονται

Οι σημαντικότερες τρανσαμινάσες είναι η αμινοτρανσφεράση της αλανίνης (ALT ή GPT) και η ασπαρτική αμινοτρανσφεράση (AST ή GOT), οι οποίες βρίσκονται στο εσωτερικό των ηπατικών κυττάρων (ηπατοκύτταρα). Η γ-γλουταμυλοτρανσφεράση (GGT) εξετάζεται επίσης συνήθως.

Τα επίπεδα της GPT μπορεί να αυξηθούν από διάφορες αιτίες: ηπατική βλάβη, κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ, μυϊκός ή καρδιακός τραυματισμός, φάρμακα τοξικά για το ήπαρ, απόφραξη των χοληφόρων οδών, κίρρωση…

Το ένζυμο GOT μπορεί επίσης να είναι αυξημένο για διάφορους λόγους: φάρμακα τοξικά για το ήπαρ, παγκρεατίτιδα, καρδιακή προσβολή, μυϊκός ή καρδιακός τραυματισμός, εγκυμοσύνη, άσκηση υψηλής έντασης, μεγάλα εγκαύματα κ.λπ.

Όσον αφορά την GGT, είναι το πιο ευαίσθητο ηπατικό ένζυμο για την έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων των χοληφόρων πόρων. Αλλά ανιχνεύει επίσης διάφορα προβλήματα στο ήπαρ και σε άλλα όργανα και όσο υψηλότερη είναι η τιμή της, τόσο μεγαλύτερη είναι η ηπατική βλάβη. Μεταξύ άλλων δυσλειτουργιών, μπορεί να υποδεικνύει την παρουσία ηπατίτιδας, παγκρεατίτιδας, κίρρωσης, διαβήτη, καρδιακής ανεπάρκειας, κατάχρησης αλκοόλ…

Κανονικές τιμές για τις τρανσαμινάσες σε μια

Οι για τις κύριες τρανσαμινάσες που εξετάζονται σε μια εξέταση αίματος μπορεί να διαφέρουν από εργαστήριο σε εργαστήριο, αλλά σε γενικές γραμμές έχουν ως εξής:

  • GOT: λιγότερο από 35-40 μονάδες/λίτρο.
  • GPT: επίπεδο κάτω από 35-40 μονάδες/λίτρο.
  • GGT: μεταξύ 5-9 και 36-40 μονάδων/λίτρο.

Συμπτώματα που σχετίζονται με υψηλές τρανσαμινάσες

Οι τιμές των τρανσαμινασών μετρώνται σε κάθε γενική εξέταση αίματος, αλλά ο μπορεί επίσης να τις ζητήσει όταν ορισμένα υποδηλώνουν πιθανό ηπατικό πρόβλημα, για παράδειγμα:

Ασθένειες που αυξάνουν τις τρανσαμινάσες

Υπάρχουν διάφορες ηπατικές νόσοι που αυξάνουν τις τρανσαμινάσες, όπως η ιογενής ηπατίτιδα (π.χ. η ηπατίτιδα C), η αυτοάνοση, η λοιμώδης, η ισχαιμική ηπατίτιδα (λόγω έλλειψης αιμάτωσης του ήπατος), η στεάτωση (φλεγμονή λόγω συσσώρευσης υπερβολικού λίπους στο ήπαρ) ή η τοξικότητα από φάρμακα.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις στις οποίες παθολογικές καταστάσεις σε άλλα όργανα έχουν συνέπειες για το ήπαρ, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία οδηγεί σε συσσώρευση αίματος στο ήπαρ, το οποίο συμφορείται και φλεγμαίνει. Οι χολόλιθοι μπορούν επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή του ήπατος.

Οι παράγοντες του τρόπου ζωής επηρεάζουν επίσης τα επίπεδα των τρανσαμινασών, όπως η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, η οποία καταστρέφει τα ηπατικά κύτταρα και απελευθερώνει τρανσαμινάσες στο αίμα. Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ ή η αλκοόλ μπορεί μερικές φορές να ανιχνευθεί από μια συγκεκριμένη αύξηση του ενζύμου GGT.

Τι συμβαίνει εάν οι τρανσαμινάσες μου είναι υψηλές;

Όταν τα αποτελέσματα μιας εξέτασης αίματος δείχνουν αυξημένα επίπεδα τρανσαμινασών, μελετάται το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και διενεργείται έλεγχος για πιθανά νοσήματα με ειδικές εξετάσεις, όπως ορολογικές εξετάσεις για την ανίχνευση ιών ηπατίτιδας Α, Β ή C ή μελέτες ανοσίας για αυτοάνοση ηπατίτιδα.

«Εάν είναι πάνω από το φυσιολογικό, μερικές φορές δεν θα γνωρίζουμε ποιος είναι ο λόγος της αύξησης, οπότε θα είναι απαραίτητο να γίνουν περισσότερες συμπληρωματικές εξετάσεις στις οποίες μπορεί να απαιτηθούν πρόσθετες επεμβατικές εξετάσεις, όπως βιοψία ήπατος», επιβεβαιώνει ο Polo Lorduy. Εν ολίγοις, για να μειώσουμε τα επίπεδά τους όταν είναι αυξημένα, «θα πρέπει πρώτα να προσδιορίσουμε τι το προκαλεί και να το αντιμετωπίσουμε ή να αφαιρέσουμε τον παράγοντα που το προκαλεί».

Συμβουλές για να αποτρέψετε την αύξηση των επιπέδων τρανσαμινάσης

Μια διατροφή που διατηρεί την υγεία του ήπατος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε τις τρανσαμινάσες σε φυσιολογικά επίπεδα. Το πιο σημαντικό είναι να εξαλείψετε ή να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση αλκοόλ: κρασί, μπύρα και κάθε άλλο αλκοολούχο ποτό. Θα πρέπει επίσης να αυξηθεί η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και να μειωθεί η πρόσληψη λιπαρών και, εάν είναι απαραίτητο, να αντικατασταθούν τα προϊόντα πλήρους γάλακτος (γάλα, γιαούρτι, τυρί κ.λπ.) από αποβουτυρωμένα προϊόντα. Καλό είναι να ελαχιστοποιείται η κατανάλωση λιπαρών κρεάτων υπέρ άπαχων ή χαμηλών λιπαρών κρεάτων (κουνέλι ή κοτόπουλο χωρίς πέτσα) και να αποφεύγεται η κατανάλωση βουτύρου, μαργαρίνης, αλλαντικών, τηγανητών τροφίμων και βιομηχανικών γλυκισμάτων.

Η διατήρηση κατάλληλου βάρους και η απώλεια βάρους σε περίπτωση παχυσαρκίας ή υπέρβαρου βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης λιπαρών οξέων και τριγλυκεριδίων στα ηπατικά κύτταρα, η οποία προάγει την ανάπτυξη λιπώδους ήπατος.

Η τακτική άσκηση είναι εξίσου σημαντική, καθώς η αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διατήρηση της ευεξίας όλων των οργάνων και συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button