Τι σημαίνει αν έχετε θολά ούρα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ορισμένες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν περίσσεια πρωτεΐνης, ή κρυσταλλικών ουσιών στα , με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πιο θολά στην εμφάνιση.

Οι παθήσεις που συνδέονται με τα θολά ούρα

Τα θολά ούρα (ή και λίγο “αφρώδη” ορισμένες φορές) μπορεί να συμβούν περιστασιακά λόγω ήπιας αφυδάτωσης.

Όταν συμβαίνει αυτό χωρίς να υπάρχουν άλλα συμπτώματα και αποδειχτεί κάτι που περνάει γρήγορα, είναι συνήθως μικρής σημασίας το όλο θέμα.

Οποιοσδήποτε τύπος ουρολοίμωξης στην ουρική οδό, συμπεριλαμβανομένης της κύστης και της ουρήθρας, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, μπορεί να προκαλέσει αίμα ή/και πύον να εμφανίζεται στα ούρα, κάτι που επίσης τους δίνει μια θολή εμφάνιση.

Πολλές από τις πολλές αιτίες της παρουσίας αίματος στα ούρα μπορεί να δώσουν μια θολή/ομιχλώδη εμφάνιση στα ούρα λόγω της παρουσίας του αίματος.

Σε γυναίκες με κολπίτιδα (όπως ζυμομύκητες κόλπου), ή Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (όπως βλεννόρροια), το κολπικό έκκριμα, εάν υπάρχει, μπορεί μερικές φορές να μολύνει το δείγμα ούρων, κάνοντας τα ούρα να φαίνονται θολά.

Χρώμα των ούρων

Ιδανικά, τα ούρα πρέπει να είναι διάφανα, καθώς αυτό υποδεικνύει ότι ο οργανισμός είναι επαρκώς ενυδατωμένος. Τα ούρα είναι επίσης διάφανα όταν καταναλώνουμε πολλά διουρητικά ροφήματα, όπως ο καφές, ή αλκοολούχα ποτά.

Εάν τα ούρα έχουν βαθύ κίτρινο χρώμα, ο οργανισμός είναι πιθανότατα αφυδατωμένος. Τα ούρα έχουν συνήθως έντονο κίτρινο χρώμα το πρωί, επειδή κατά τη διάρκεια του ύπνου τα νεφρά συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες τοξικών ουσιών, τις οποίες απορρίπτουν κατά την πρωινή ενούρηση. Το σκούρο κίτρινο χρώμα μπορεί επίσης να είναι ένδειξη προβλήματος στο συκώτι.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η ροζ ή κοκκινωπή απόχρωση των ούρων, όταν βέβαια δεν οφείλεται στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, όπως το παντζάρι ή τα βατόμουρα. Η απόχρωση αυτή μπορεί να υποδεικνύει σοβαρή λοίμωξη των νεφρών, καρκινικό όγκο ή πέτρες στα νεφρά. Ωστόσο, η συνηθέστερη αιτία της κοκκινωπής απόχρωσης στα ούρα είναι η κυστίτιδα, δηλαδή η λοίμωξη της ουροδόχου κύστης.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr  ,  www.medicinenet.com , www.onmed.gr

Related Articles

Back to top button