Τι πρέπει να ξέρουμε για την αποκατάσταση μετά το εγκεφαλικό

Τι πρέπει να ξέρουμε για την

Περισσότεροι από 20.000 Ελληνες εκδηλώνουν ετησίως αγγειακό επεισόδιο, τα και οι επιπτώσεις του οποίου εξαρτώνται από το τμήμα του εγκεφάλου που πλήττει και την έκταση της βλάβης που προκαλεί.

Η πιο συχνή κλινική εικόνα μετά το εγκεφαλικό είναι η παράλυση του μισού σώματος (άνω και κάτω άκρου στην ίδια πλευρά του σώματος), η οποία μπορεί να είναι σε μικρό βαθμό (ημιπάρεση) ή πλήρης (ημιπληγία) και να προσβάλλει τη σύστοιχη πλευρά του προσώπου. Αλλα συχνά συμπτώματα είναι διαταραχή της ομιλίας, διανοητική σύγχυση, διαταραχές όρασης ή/και ακοής κ.λπ.

Οι τέσσερις στους πέντε ασθενείς που παθαίνουν εγκεφαλικό χρειάζονται πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο έχει ζωτική σημασία για τη μείωση του βαθμού της αναπηρίας.

Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να αρχίζει αμέσως μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση του ασθενούς (συχνά μέσα στις πρώτες 48 ώρες), διότι όσο νωρίτερα αρχίζει, τόσο πιθανότερο είναι να ανακτήσει ο πάσχων τις δεξιότητες και λειτουργίες που επλήγησαν από το εγκεφαλικό.

Ετσι, είναι σύνηθες να γίνεται στον ασθενή πρόγραμμα παθητικής κινητοποίησης από φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές ή λογοθεραπευτές ενόσω ακόμα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια και με την πρόοδο της αποκατάστασης, μπορεί να εφαρμοστούν πρόσθετες ειδικές τεχνικές και θεραπείες (όπως νάρθηκες και λειτουργικές ορθώσεις νέας τεχνολογίας) με στόχο τη διευκόλυνση της κίνησης και την πρόληψη των επιπλοκών (όπως οι πληγές κατάκλισης, οι αναπνευστικές λοιμώξεις, οι αγκυλώσεις και η σπαστικότητα), καθώς και νευροφυσιολογικές θεραπείες, βιοανάδραση, θεραπείες με ηλεκτρική διέγερση, ψυχολογική υποστήριξη κ.λπ.

Η διάρκεια του προγράμματος αποκατάστασης εξαρτάται από τη σοβαρότητα του εγκεφαλικού και των συνεπειών του και μπορεί να είναι αρκετοί μήνες ή και χρόνια ακόμα. Μετά την ολοκλήρωσή του, συνεχίζεται η περιοδική παρακολούθηση του ασθενούς για να αξιολογείται η πορεία του.

Η όλη προσπάθεια δεν είναι εύκολη. Μπορεί να χρειασθούν εβδομάδες ή και μήνες έως ότου γίνουν εμφανείς ουσιαστικές βελτιώσεις και οι ασθενείς ευλόγως κάποιες στιγμές νιώθουν ότι χάνουν το κουράγιο τους. Ομως η αποφασιστικότητα και η θέληση να δουλέψουν σκληρά τούς παρέχουν τα περισσότερα οφέλη.

Ο Γιώργος Βησσαράκης είναι ειδικός ιατρός αποκατάστασης, επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Αποθεραπείας & ς Φιλοκτήτης

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία tanea.gr

Related Articles

Back to top button