Τι να κάνετε αν μολυνθεί ένα τσίμπημα κουνουπιού

Μπορεί να αναπτυχθούν λοιμώξεις εάν δεν… αφήσετε το τσίμπημα στην ησυχία του.

Μην ξύνεστε! Αυτή είναι η γνωστή συμβουλή αν έχετε τσίμπημα κουνουπιού. Αλλά μερικές φορές είναι πιο εύκολο να το λέτε παρά να το κάνετε. Αυτό το τσίμπημα σας “τρώει” τόσο πολύ, που δεν αντέχετε και απλά ξύνεστε.

Η νοσοκόμα Allison Folger, συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, λέει ότι μπορεί να αναπτυχθούν λοιμώξεις εάν δεν… αφήσετε το τσίμπημα στην ησυχία του:

“Το έντονο ξύσιμο μπορεί να δημιουργήσει μικρο-εκδορρές στο δέρμα και να ανοίξει την πόρτα για μια βακτηριακή λοίμωξη. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε παιδιά των οποίων τα νύχια είναι πιο βρώμικα από το παιχνίδι έξω, αν και συμβαίνει και σε ενήλικες”.

Τι είναι το τσίμπημα κουνουπιού

Τα τρέφονται με αίμα χρησιμοποιώντας ένα μακρύ στοματικό εξάρτημα που μοιάζει με βελόνα που τρυπάει το δέρμα. Καθώς το έντομο ρουφάει το αίμα, εκκρίνει ταυτόχρονα σάλιο που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό το σάλιο έχει την ιδιότητα να μουδιάζει τοπικά το σημείο και να μην νιώθει το… θύμα ότι το κουνούπι είναι εκεί και τρέφεται. Αυτό το σάλιο είναι που προκαλεί μετά φαγούρα.

Το σώμα καταγράφει το σάλιο των κουνουπιών ως αλλεργιογόνο. Τότε το ανοσοποιητικό σύστημα στέλνει ισταμίνη στο σημείο του τσιμπήματος για να αφαιρέσει το αλλεργιογόνο.

Αλλά όσο καλό κι αν κάνει η ισταμίνη, προκαλεί επίσης κνησμό, ερυθρότητα και πρήξιμο. Αυτό δηλαδή που βλέπετε στο δέρμα μετά από τσίμπημα κουνουπιού.

Τι είναι το μολυσμένο τσίμπημα κουνουπιού

Η ευθύνη για ένα μολυσμένο τσίμπημα κουνουπιού δεν ανήκει αποκλειστικά στο έντομο. Οι πιθανότητες είναι ότι εμείς οι ίδιοι “συμβάλλουμε” στην κλιμάκωση της κατάστασης από μια ήπια ενόχληση και εκνευρισμό σε κάτι που απαιτεί επιπλέον προσοχή.

Η μόλυνση, που ονομάζεται κυτταρίτιδα, είναι από βακτήρια που εισέρχονται στο τρυπημένο δέρμα από τα χέρια σας. Τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν:

  • Πρήξιμο των λεμφαδένων
  • Ερυθρότητα με μεγάλη εξάπλωση γύρω από το τσίμπημα του κουνουπιού
  • Κόκκινες ραβδώσεις που εκτείνονται πέρα από το αρχικό δάγκωμα
  • Πύον ή έκκριση υγρού
  • Η περιοχή είναι ζεστή στην αφή
  • Κρυάδες
  • Πυρετός (πάνω από 37,7 βαθμούς Κελσίου)

“Εάν εσείς ή ένα παιδί έχετε αυτά τα σημάδια μόλυνσης, είναι σημαντικό να δείτε τον γιατρό σας”, είπε η Folger.

Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβετε εάν το τσίμπημα εξαπλώνεται:

Πάρτε ένα στυλό και σχεδιάστε ένα περίγραμμα γύρω από το τσίμπημα του κουνουπιού και στη συνέχεια ελέγξτε το αργότερα, προτείνει η Folger. Αυτός είναι ένας εντελώς απλοϊκός, αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να δείτε εάν η ερυθρότητα επεκτείνεται.

Εάν ο γιατρός σας επιβεβαιώσει ότι η μόλυνση είναι κυτταρίτιδα, πιθανότατα θα σας συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά για να σκοτώσουν τα βακτήρια. Τα πιο κοινά βακτήρια που προκαλούν κυτταρίτιδα είναι ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος.

Θεραπεία στο σπίτι για μολυσμένο τσίμπημα κουνουπιού

Το σημάδι από ένα μολυσμένο τσίμπημα κουνουπιού μπορεί εύκολα να φτάσουν στο μέγεθος μιας… μπάλας του πινγκ πονγκ. Εάν άλλα συμπτώματα δεν κλιμακώνονται, η Folger συνιστά τα ακόλουθα βήματα για να βρείτε κάποια ανακούφιση:

  1. Καθαρίστε το τσίμπημα με σαπούνι και νερό.
  2. Εφαρμόστε μια απλή κρέμα υδροκορτιζόνης για να μειώσετε το πρήξιμο και τον κνησμό. Αυτό μπορεί να ακολουθηθεί από λοσιόν καλαμίνης, η οποία περιέχει ένα ήπιο τοπικό αναισθητικό που μπορεί να απαλύνει την ενόχληση.
  3. Χρησιμοποιήστε παγοκύστες στην περιοχή για να μειώσετε τη φλεγμονή.
  4. Εφαρμόστε ξανά το τοπικό φάρμακο κάθε τέσσερις ώρες για όσο χρειάζεται.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει τη χρήση από του στόματος αντιισταμινικού, καθώς είναι πιο αποτελεσματικά στην ανακούφιση από τις τοπικές κρέμες.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Related Articles

Back to top button