Τι να κάνεις όταν πέσει το σάκχαρό σου

Έχετε βιώσει πολλή πείνα; Συνοδεύεται από ιδρώτα και άγχος μόνο και μόνο επειδή δεν έχετε φάει ούτε μια μπουκιά εδώ και ώρα; Λοιπόν, αν έχετε βιώσει ποτέ αυτό το συναίσθημα, πιθανότατα οφείλεται στην πτώση του σακχάρου σας.

Η , γνωστή και ως χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, συμβαίνει όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πέφτουν κάτω από το φυσιολογικό όριο. Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να επηρεάσει το σώμα εμποδίζοντας πολλές βασικές λειτουργίες.

Ορισμένες σοβαρές επιπλοκές μπορεί να είναι καρδιακή προσβολή και εγκεφαλική αιμορραγία. Άλλες συνέπειες για την υγεία μπορεί να είναι η νεφρική νόσος, η ασθένεια των ματιών και η βλάβη των νεύρων. Η υπογλυκαιμία μπορεί επίσης να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα σε ορισμένους, μια κατάσταση που ονομάζεται γαστροπάρεση.

Λοιπόν, τι προκαλεί την υπογλυκαιμία;

Παρόλο που το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα είναι κοινό μεταξύ των διαβητικών, μπορεί επίσης να επηρεάσει άτομα που δεν πάσχουν από διαβήτη. Μερικές από τις αιτίες χαμηλού σακχάρου στο αίμα που παρατηρούνται σε μη διαβητικούς μπορεί να είναι κάποια φάρμακα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η υπερπαραγωγή ινσουλίνης, οι ανεπάρκειες ορμονών και η μακροχρόνια ασιτία.

Αν και μία από τις πιο κοινές αιτίες χαμηλού σακχάρου στο αίμα είναι η πείνα, τα επίπεδα μπορεί να πέφτουν και μετά την κατανάλωση γευμάτων. Η αιτία παραμένει άγνωστη και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι πτώσεις του σακχάρου στο αίμα είναι συχνές στους διαβητικούς. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλά φάρμακα που λαμβάνονται για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου.

Όντας διαβητικός, το σώμα σας μπορεί να μην παράγει ινσουλίνη (διαβήτης τύπου 1) ή μπορεί να ανταποκρίνεται λιγότερο σε αυτήν (διαβήτης τύπου 2). Κατά συνέπεια, η γλυκόζη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να φτάσει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα. Για να ρυθμίσετε τα επίπεδα, μπορείτε να πάρετε ινσουλίνη ή οποιαδήποτε άλλα φάρμακα.

Ωστόσο, η υπερβολική ινσουλίνη ή άλλα φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί να μειώσουν σημαντικά τα σας, προκαλώντας υπογλυκαιμία.

Τι να κάνετε όταν πέσει το σάκχαρό σας

Εάν εμφανίσετε τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διαχειριστείτε την κατάσταση και να επαναφέρετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας στο φυσιολογικό.

Καταναλώστε υδατάνθρακες ταχείας δράσης

Σε περίπτωση ήπιας υπογλυκαιμίας, καταναλώστε αμέσως μια πηγή υδατανθράκων ταχείας δράσης , όπως δισκία γλυκόζης , χυμό φρούτων ή κανονικό αναψυκτικό. Αυτά μπορούν να αυξήσουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Καταναλώστε σύνθετους υδατάνθρακες

Μετά την αρχική ώθηση, καταναλώστε σύνθετους υδατάνθρακες όπως ψωμί ολικής αλέσεως, κράκερ ή ένα ισορροπημένο γεύμα για να βοηθήσετε στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.

Παρακολουθήστε το σάκχαρό σας

Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, ειδικά εάν έχετε διαβήτη, για να διασφαλίσετε ότι επιστρέφουν σε ένα ασφαλές εύρος.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Το πόσιμο νερό είναι απαραίτητο για να βοηθήσει το σώμα σας να επεξεργαστεί τους υδατάνθρακες που έχετε καταναλώσει και να διατηρήσει τη συνολική υγεία.

Αποφύγετε την υπεραντιστάθμιση

Είναι σημαντικό να μην καταναλώνετε υπερβολική ζάχαρη, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα και επακόλουθη πτώση, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Συμβουλές για την πρόληψη της υπογλυκαιμίας

Η πρόληψη της υπογλυκαιμίας είναι η καλύτερη προσέγγιση, ειδικά για όσους πάσχουν από διαβήτη. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ισορροπημένα γεύματα

Τρώτε τακτικά, ισορροπημένα γεύματα με συνδυασμό υδατανθράκων, πρωτεϊνών και υγιεινών λιπών για να παρέχετε μια σταθερή πηγή ενέργειας.

Σνακ με σύνεση

Ενσωματώστε υγιεινά σνακ στην καθημερινότητά σας για να αποτρέψετε την πτώση του σακχάρου στο αίμα σας μεταξύ των γευμάτων.

Διαχείριση φαρμάκων

Εάν λαμβάνετε φάρμακα ινσουλίνης ή διαβήτη, συνεργαστείτε στενά με τον γιατρό σας για να διασφαλίσετε τις σωστές δόσεις και το χρονοδιάγραμμα για τις συγκεκριμένες ανάγκες σας.

Ασκηθείτε

Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά και να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αλκοόλ με μέτρο

Εάν καταναλώνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο και να έχετε πάντα μαζί φαγητό για να αποτρέψετε την υπογλυκαιμία.

Συνεχής παρακολούθηση της γλυκόζης

Εάν έχετε διαβήτη, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε συσκευές συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM) για να παρακολουθείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σε πραγματικό χρόνο και να λαμβάνετε ειδοποιήσεις εάν πέφτουν πολύ χαμηλά.

Η διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία και ευεξία σας. Η υπογλυκαιμία μπορεί να είναι άβολη και δυνητικά επικίνδυνη, αλλά με σωστή ενημέρωση, πρόληψη και έγκαιρη δράση, μπορείτε να τη διαχειριστείτε αποτελεσματικά και ακόμη και να αποφύγετε επεισόδια χαμηλού σακχάρου στο αίμα.

Εάν έχετε διαβήτη ή διατρέχετε κίνδυνο υπογλυκαιμίας, συνεργαστείτε με έναν γιατρό για να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο σχέδιο για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.

Θυμηθείτε, η υγεία, η διατροφή και η ευεξία σας είναι όλα αλληλένδετα και το να διατηρείτε υπό έλεγχο το σάκχαρό σας είναι ζωτικό μέρος αυτής της εξίσωσης

 

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button