Τι είναι η λοίμωξη του μαστού; Αίτια, συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία

Οι Τύποι λοίμωξης, η μαστίτιδα που συνδέεται συχνά με το θηλασμό και όλα πρέπε να ξέρεις.

Η λοίμωξη του μαστού συμβαίνει όταν βακτήρια εισβάλλουν στον μαστό, με αποτέλεσμα να προκαλείται φλεγμονή. Αυτό ονομάζεται μαστίτιδα. Παρόλο που η μαστίτιδα συνδέεται συχνά με το θηλασμό, άτομα που δεν θηλάζουν μπορούν επίσης να προσβληθούν από μολύνσεις του μαστού.

Συμπτώματα λοίμωξης του μαστού

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο με λοίμωξη του μαστού μπορεί να παρατηρήσει μια μολυσμένη βλάβη στην επιφάνεια του μαστού. Επιπλέον, η λοίμωξη αυτή μπορεί να προκαλέσει πόνο βαθιά στο στήθος.

Άλλα λοίμωξης του μαστού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Το στήθος να είναι ζεστό στην αφή
  • Πυρετό
  • Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πόνοι στο σώμα και αίσθημα κόπωσης
  • Ναυτία
  • Πληγές στη θηλή ή στο στήθος που δεν επουλώνονται

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν έλκη στο δέρμα τους, τα οποία μπορεί να διαρρέουν πύον ή αίμα.

Τύποι λοίμωξης του μαστού και αιτίες

Η μαστίτιδα είναι ένας κοινός τύπος λοίμωξης του μαστού. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη κατά τη διάρκεια του θηλασμού, επειδή οι θηλές μπορεί να ραγίσουν, επιτρέποντας στα βακτήρια να εισέλθουν στο στήθος.

Ένας γαλακτοφόρος πόρος μπορεί επίσης να φράξει λόγω ελλιπούς κένωσης του μαστού ή υπερβολικής πίεσης στον μαστό. Οι φραγμένοι γαλακτοφόροι πόροι επιτρέπουν στα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι λοιμώξεων του μαστού, μεταξύ των οποίων:

Κεντρική λοίμωξη: Αυτό συμβαίνει όταν οι γαλακτοφόροι πόροι μολύνονται ή φλεγμαίνουν. Είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί σε άτομα που καπνίζουν. Μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη θηλή, όπως “μάζεμα” της θηλής ή ασυνήθιστες εκκρίσεις.

Κοκκιωματώδης λοβώδης μαστίτιδα: Αυτή προκαλεί την ανάπτυξη μιας επώδυνης αλλά μη καρκινικής μάζας στον μαστό.

Περιφερική, μη γαλακτοπαραγωγική λοίμωξη: Αυτός ο τύπος λοίμωξης οδηγεί συχνά σε φλεγμονή ή σε ορατό απόστημα στον μαστό. Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα με διαβήτη ή σε όσους καπνίζουν.

Κυτταρίτιδα: Πρόκειται για μια δερματική λοίμωξη πιο συχνή σε άτομα με μεγάλους μαστούς ή σε άτομα με ιστορικό χειρουργικής επέμβασης ή ακτινος μαστού. Μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα που ενδέχεται να εξαπλωθεί γρήγορα εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Φλεγμονώδες καρκίνωμα: Αυτός ο καρκίνος είναι σπάνιος. Μπορεί να προκαλέσει διόγκωση και αποχρωματισμό του μαστού, ενώ μερικές φορές το δέρμα μπορεί να εμφανίζεται με λακκούβες, σαν φλούδα πορτοκαλιού. Καθώς ο καρκίνος αυτός είναι πολύ επιθετικός, ένα άτομο που έχει οποιοδήποτε σύμπτωμα θα πρέπει να επικοινωνήσει με γιατρό.

Διάγνωση

Για να κάνει , ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει τα συμπτώματα ενός ατόμου. Μπορεί να ρωτήσει αν θηλάζει, αν έχει ιστορικό τραυματισμού του μαστού ή αν έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή θεραπείες στον μαστό. Επιπλέον, μπορεί να ρωτήσει αν ένα άτομο έχει πυρετό, ρίγη ή κόπωση.

Το άτομο μπορεί επίσης να χρειαστεί φυσική εξέταση του μαστού και της θηλής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να λάβει δείγμα από το έκκριμα του μαστού. Μπορεί να το στείλει αυτό για εξετάσεις για να προσδιορίσει τον τύπο των βακτηρίων που αναπτύσσονται στο στήθος. Η γνώση του τύπου των βακτηρίων θα βοηθήσει τον γιατρό να συνταγογραφήσει το σωστό φάρμακο.

Ανάλογα με τα συμπτώματα, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει τις ακόλουθες εξετάσεις:

Μαστογραφία: Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί χαμηλής δόσης ακτίνες Χ για να αναζητήσει τον καρκίνο του μαστού και άλλες αλλαγές στον ιστό.

Υπερηχογράφημα: Ένα υπερηχογράφημα μαστού χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας και δημιουργεί μια εικόνα του ιστού του μαστού στον υπολογιστή. Μπορεί να δείξει αλλαγές του μαστού, όπως κύστεις γεμάτες με υγρό, που είναι δύσκολο να φανούν στις μαστογραφίες.

Βιοψία μαστού: Η διαδικασία αυτή λαμβάνει ένα μικρό δείγμα ιστού από τον μαστό με τη χρήση βελόνας ή μικρής χειρουργικής επέμβασης και στη συνέχεια το αποστέλλει για εξέταση σε εργαστήριο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένας επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να αξιολογήσει οποιαδήποτε μόλυνση του μαστού. Συνήθως, εάν ένα άτομο θηλάζει, η λοίμωξη προκαλείται από τη γαλουχία και είναι σχετικά απλή στη θεραπεία. Ωστόσο, σε άτομα που δεν θηλάζουν, μια λοίμωξη μπορεί να είναι πιο σοβαρή. Εάν εμφανίσουν συμπτώματα που δεν υποχωρούν, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με γιατρό.

Θεραπεία

Η θεραπεία για μια λοίμωξη του μαστού εξαρτάται συχνά από την υποκείμενη αιτία και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λαμβάνεται έγκαιρη θεραπεία για την πρόληψη επιπλοκών.

Εάν ένα βακτήριο προκαλεί τη λοίμωξη, ο γιατρός συνήθως συνταγογραφεί αντιβιοτικά. Οι ασθενείς πρέπει πάντα να λαμβάνουν ολόκληρη τη σειρά αντιβιοτικών, ακόμη και αν αρχίσουν να αισθάνονται καλύτερα πριν από την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Ορισμένα άτομα με του μαστού εμφανίζουν απόστημα, ένα ευαίσθητο ογκίδιο που περιέχει πύον. Ο γιατρός μπορεί να αποστραγγίσει το απόστημα, γεγονός που θα μειώσει τον πόνο. Στη συνέχεια, πιθανότατα θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για τη θεραπεία της λοίμωξης.

Οι ζεστές κομπρέσες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο της μαστίτιδας, ενώ ενδέχεται να χρειαστεί να ληφθούν φάρμακα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν αντιβιοτικά για τη θεραπεία της λοίμωξης και ιβουπροφαίνη για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής.

Τα αποστήματα του μαστού είναι συχνότερα σε όσες θηλάζουν από ό,τι σε άτομα που δεν θηλάζουν.

Η τομή και η παροχέτευση μπορούν να θεραπεύσουν τα αποστήματα του μαστού. Ο γιατρός χρησιμοποιεί μια λεπίδα νυστεριού για να δημιουργήσει ένα μικρό άνοιγμα στο δέρμα. Στη συνέχεια, μπορεί να τοποθετήσει μια παροχέτευση στο τραύμα ή να το αφήσει ανοιχτό για φυσική αποστράγγιση.

Ωστόσο, εάν το απόστημα είναι μικρό, ο γιατρός μπορεί να επιχειρήσει αντ' αυτού αναρρόφηση με βελόνα. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση μιας βελόνας για την εξαγωγή του μολυσμένου υλικού.

Οικιακές θεραπείες

Ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ποικιλία σπιτικών θεραπειών για να ελαχιστοποιήσει τον πόνο και την ταλαιπωρία μιας λοίμωξης, όπως:

  • Κατανάλωση άφθονων υγρών
  • Ένδυση με χαλαρά ρούχα και αποφυγή στενών σουτιέν
  • Χρήση θερμών ή κρύων κομπρεσών μετά τον θηλασμό για τη μείωση του πόνου

Πρόληψη λοιμώξεων και μαστίτιδας

Η στασιμότητα του γάλακτος, όταν το γάλα δεν ρέει πλέον ελεύθερα, είναι η κύρια αιτία μαστίτιδας. Το γάλα μπορεί να μπλοκάρει τους γαλακτοφόρους πόρους, δημιουργώντας έναν φραγμένο αγωγό. Η περιοχή της απόφραξης συχνά φαίνεται φλεγμονώδης ή πρησμένη και είναι ευαίσθητη στην αφή. Η στάση του γάλακτος μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα επώδυνο, λευκό σημείο στο άνοιγμα της θηλής. Οι γιατροί το αποκαλούν αυτό φυσαλίδα.

Ο καθαρισμός του φραγμένου αγωγού ή η αφαίρεση της φυσαλίδας μπορεί να αποτρέψει τη μαστίτιδα. Η φυσαλίδα μπορεί να αφαιρεθεί απαλά στο σπίτι με μια ζεστή κομπρέσα ή με καθοδήγηση από έναν γιατρό.

Επιπλέον, τα παρακάτω μπορούν να μειώσουν την ενόχληση και να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα επιστροφής της λοίμωξης:

  • Να συνεχιστεί ο θηλασμός
  • Να γίνει χρήση του μολυσμένου μαστού πρώτα κατά τον θηλασμό για να διασφαλιστεί ότι αδειάζει
  • Να γίνει εφαρμογή ζεστών, υγρών επιθεμάτων στον επώδυνο μαστό, ειδικά ακριβώς πριν από τον θηλασμό
  • Να καταβληθεί προσπάθεια υιοθέτησης διαφορετικών στάσεων κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ώστε όλες οι περιοχές του μαστού να αδειάζουν πλήρως
  • Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, να γίνεται μασάζ στις περιοχές του μαστού που είναι σκληρές, με ήπια πίεση

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button