Θυρεοειδής: Ποιες παθήσεις θυρεοειδούς υπάρχουν; Συμπτώματα και πως θα τον ρυθμίσετε

Ποιες υπάρχουν;

Αρχικά υπάρχουν 2 αμιγώς λειτουργικές διαταραχές του θυρεοειδούς που είναι ο υπερθυρεοειδισμός (όταν ο θυρεοειδής σας παράγει πάρα πολύ ορμόνη) και ο υποθυρεοειδισμός (όταν δεν παράγεται επαρκής ποσότητα). Αυτές οι διαταραχές αντιμετωπίζονται με φάρμακα.

Εκτός από τον καρκίνο θυρεοειδούς, υπάρχουν τέσσερις ακόμα κοινές παθήσεις του θυρεοειδούς: η νόσος του Hashimoto, η νόσος του Graves, η βρογχοκήλη και τα οζίδια του θυρεοειδούς.

Ποια συμπτώματα βοηθούν να καταλάβουμε ότι έχουμε πρόβλημα με τον θυρεοειδή και πως γίνεται η διάγνωση;

Συμπτώματα όπως ανησυχία, ταχυκαρδία, εκνευρισμός και άγχος, εφίδρωση, αδυναμία, αϋπνία, απώλεια βάρους είναι μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού.

Αντίστοιχα όταν έχουμε κούραση, ξηροδερμία, απώλεια μνήμης, δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη, αύξηση του βάρους, βραδυκαρδία τότε ίσως έχουμε υποθυρεοειδισμό.

Πολλές από τις κοινές παθήσεις που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να εμφανιστούν με τα συμπτώματα που περιγράψαμε, όμως τις περισσότερες φορές είναι ασυμπτωματικές και τις βρίσκουμε τυχαία.

Οι συνήθεις εξετάσεις που βοηθούν στην διάγνωση είναι:

  • Μέτρηση TSH, T3, T4 και πιθανόν περισσότερες εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος
  • Υπέρηχος τραχήλου και σε εξαιρετικές ειδικές περιπτώσεις Μαγνητική ή Αξονική
  • Σπινθηρογράφημα
  • Κυτταρολογική εξέταση βιοψίας με βελόνη (FNA)

Ενεργοποιώντας τον θυρεοειδή με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, μπορείτε όχι μόνο να χάσετε βάρος, αλλά και να επιβραδύνετε την διαδικασία γήρανσης, να τονώσετε την ενέργεια σας και γενικότερα να βελτιώσετε την υγεία σας.

Πως θα τον ρυθμίσετε – Δείτε μερικές συμβουλές

Για να ενεργοποιήσετε τον θυρεοειδή σας, καλό θα ήταν να συνδυάσετε τρόφιμα πλούσια σε ιωδιούχο αλάτι και σελήνιο, όπως τα παρακάτω:

  • φιστίκια Βραζιλίας
  • Ηλιόσπορους
  • Ψάρια (άγριο σολομό, ιππόγλωσσα, σαρδέλες, καλκάνι)
  • Οστρακοειδή (στρείδια, μύδια, γαρίδες, χτένια)
  • Κρέας (μοσχαρίσιο, συκώτι, αρνίσιο, χοιρινό)
  • Πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα)
  • Αβγά (μέχρι 3 τη μέρα)
  • Μανιτάρια
  • Τρόφιμα ολικής άλεσης (φύτρο σιταριού, κριθάρι, καστανό ρύζι, βρώμη)
  • Λαχανικά (αγκινάρες, ρόκα, σπαράγγια, αβοκάντο, φύτρες φασολιών, φύλλα παντζαριού, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών,λάχανο, κουνουπίδι, σέλινο, σχοινόπρασο, αγγούρι)
  • Φρούτα (όλα τα μούρα και λεμόνια)

Αποφύγετε τα παρακάτω:

  • Γαλακτοκομικά (τουλάχιστον για 20 μέρες)
  • Ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες
  • Δημητριακά
  • Φασόλια και όσπρια
  • Μπύρα
  • Διατροφές με περιορισμό στις θερμίδες
  • Διατροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
  • Διατροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες
  • Όχι πάνω από 6-8 μερίδες τροφίμων που προκαλούν βρογχοκήλη τη βδομάδα (καλύτερα στον ατμό, παρά ωμά)

Τέλος, πρέπει να αρχίσετε να γυμνάζεστε τουλάχιστον μια ώρα τη μέρα με ασκήσεις μικρής έντασης, όπως:

  • Περπάτημα
  • Πεζοπορία
  • Ποδήλατο
  • Κολύμβηση

 

ΠΗΓΗ: giatros-in.gr

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button