Θυρεοειδής: Πότε και γιατί βλάπτει την καρδιά;

Θυρεοειδής: Πότε και γιατί βλάπτει την καρδιά;

: Πότε και γιατί βλάπτει την καρδιά;

Οι λειτουργικές  προκαλούν χαρακτηριστικές καρδιαγγειακές εκδηλώσεις που συχνά οδηγούν στην υπόνοια ς. Βασική και ευαίσθητη εξέταση για τη διάγνωση είναι ο προσδιορισμός της TSH στο αίμα.

Ο Υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από πιο ήπια καρδιαγγειακά ευρήματα. Αυτά είναι μια ήπια βραδυκαρδία (~50 παλμούς/λεπτό), διαστολική υπέρταση, χαμηλή πίεση παλμού. Αξίζει να σημειωθεί επίσης η αύξηση της ολικής χοληστερόλης, της LDL-χοληστερόλης, της απολιποπρωτείνης Β και της CPK.Η θεραπεία των λειτουργικών διαταραχών του ΘΑ είναι σχετικά εύκολη με θεραπεία υποκατάστασης ή ραδιενεργό Ιώδιο-131, κατά περίπτωση, με άμεση βελτίωση και των καρδιαγγειακών εκδηλώσεων.

Αξίζει να πούμε δύο λόγια για την αμιωδαρόνη (ANGORON), ένας πλούσιος σε ιώδιο (30% στο κατά βάρος περιεχόμενό του) αντιαρρυθμικός παράγοντας ευρέως χρησιμοποιούμενος με καλά αποτελέσματα σε αρκετούς τύπους αρρυθμιών, τόσο των κόλπων όσο και των κοιλιών.

Η κύρια διαταραχή που προκαλεί στους ασθενείς που είναι σε χρόνια θεραπεία με το ANGORON είναι η πρόκληση υποθυρεοειδισμού (αύξηση της TSH). Γι' αυτό οι παραπάνω ασθενείς θα πρέπει να ελέγχουν την TSH κάθε 3 μήνες, ανεξάρτητα από τη δόση του ANGORON που λαμβάνουν.Πατσιαλάς ΘανάσηςΚαρδιολόγος

.

Related Articles

Back to top button