Θηλώματα ουροδόχου κύστης – Αίτια, συμπτώματα και διάγνωση

Η έχει έδρα στο κάτω μέρος της κοιλιάς και είναι το μέρος στο οποίο αποθηκεύονται τα ούρα. Τα είναι κάποιοι επιφανειακοί όγκοι, οι οποίοι έχουν αφετηρία το τοίχωμα και στην συνέχεια επεκτείνονται στα εσώτερα της κύστης, προσφέροντας στην κυστεοσκόπηση την εικόνα θάμνου. Δυστυχώς, οι όγκοι αυτοί είναι συνήθως κακοήθεις, ωστόσο η έγκαιρη είναι πολύ σημαντική.

Αιτιολογία

Δεν έχει αποδειχθεί ποιες συγκεκριμένα είναι οι αιτίες που οδηγούν σε ανάπτυξη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου:

  • Κάπνισμα, αφού οι συστηματικοί καπνιστές διατρέχουν 2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
  • Έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες, για παράδειγμα λόγω επαγγέλματος.
  • Μακροχρόνιες λοιμώξεις της κύστης. Ένας ασθενής με μόνιμο καθετήρα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες.

Συμπτωματολογία

Τα θηλώματα της ουροδόχου κύστης δεν εμφανίζουν πολλά . Η αιματουρία με την συχνοουρία είναι καταστάσεις που επιμένουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που το άτομο μπορεί να παρουσιάσει ένα και μοναδικό επεισόδιο αιματουρίας, στο οποίο συνήθως δεν δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίζονται συμπτώματα όπως πόνος στην κοιλιά, έντονη κόπωση, χάσιμο κιλών.

Διάγνωση

Ο ουρολόγος θα σας ζητήσει αμέσως κλινικές και διαγνωστικές εξετάσει ανάμεσα στις οποίες είναι η γενική ούρων, ο υπέρηχος, η κυστεοσκόπηση, η αξονική τομογραφία και άλλες πιο σπάνιες σε σοβαρότερες περιπτώσεις.

Σε περίπτωση που η διάγνωση είναι θετική ο ουρολόγος θα προχωρήσει σε επιπλέον εξετάσεις για να εκτιμήσει την εξάπλωση της νόσου.

Αρχικά τα θηλώματα της ουροδόχου κύστης σταδιοποιούνται σε:

  • Επιφανειακός ή μη διηθητικός καρκίνος

Είναι η πιο συχνή μορφή, όπου οι βλάβες προβάλλουν στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης. Μάλιστα ακόμα και μετά από χειρουργείο, ο τύπος αυτός έχει την ικανότητα να υποτροπιάζει.

  • Διηθητικός καρκίνος της κύστης

Είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου, επειδή έχει φτάσει στον μυϊκό χιτώνα. Σε αυτόν τον τύπο καρκίνου μπορεί να γίνει εύκολα μετάσταση σε πνεύμονες, οστά και άλλα όργανα.

Δείτε περισσότερα για τα θηλώματα ουροδόχου κύστης μέσα από την ιατρική σελίδα του χειρουργού ουρολόγου-ανδρολόγου Παντελή Κατσίβα.

.

Related Articles

Back to top button