Θετικά αποτελέσματα από το πρώτο τσεκ απ για τον καρκίνο ωοθηκών

 

Ένα τεστ αίματος που γίνεται μία φορά τον χρόνο ίσως μειώνει κατά το ένα πέμπτο τη θνησιμότητα από καρκίνο των ωοθηκών, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Η σχετική, πολυαναμενόμενη μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δεκάδες χιλιάδες εθελόντριες και διήρκησε πολλά χρόνια, ενώ τα θετικά αποτελέσματά της έγιναν δεκτά με τον συγκρατημένο ενθουσιασμό που αρμόζει σε κάθε αληθινό επιστημονικό επίτευγμα.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι δύσκολος στην αντιμετώπισή του, κυρίως επειδή δεν προκαλεί ειδικά συμπτώματα, με συνέπεια να ανιχνεύεται συνήθως όταν είναι προχωρημένος (μεταστατικός).

Έτσι, η παγκόσμια ιατρική κοινότητα αναζητά εναγωνίως τρόπο για να τον εντοπίζει στο πλαίσιο ενός ετήσιου τσεκ απ, με την ελπίδα ότι θα σωθούν πολλές ζωές.

Αν και η εξέταση αίματος της παρούσας μελέτης δείχνει πολλά υποσχόμενη, οι ερευνητές λένε ότι θα ήταν πρόωρο να γίνει σύσταση για μαζική εφαρμογή της στις γυναίκες.

Η νέα μελέτη, που ονομάζεται «UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening», είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί ποτέ για τον συγκεκριμένο καρκίνο και κύριος στόχος της είναι να αποφανθεί αν υπάρχουν ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση της νόσου μέσω του τσεκ απ.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», μεταξύ 2001 και 2005 δήλωσαν συμμετοχή στη μελέτη τους 202.638 γυναίκες, ηλικίας 50 έως 74 ετών.

Οι μισές από αυτές υποβάλλονταν ετησίως σε μέτρηση των επιπέδων μιας χημικής ουσίας στο αίμα που λέγεται CA-125 και οι άλλες όχι (ομάδα ελέγχου).

Η ουσία CA-125 είναι ένας καρκινικός δείκτης, καθώς αυξάνεται σε διάφορες μορφές καρκίνου (κατ’ εξοχήν των ωοθηκών) αλλά και σε καλοήθεις διαταραχές του γυναικείου γεννητικού συστήματος (λ.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών).

Οι γιατροί παρακολουθούσαν τις διακυμάνσεις στα επίπεδά του με το πέρασμα του χρόνου και εάν αυξάνονταν, παρέπεμπαν τις γυναίκες για περαιτέρω εξετάσεις (π.χ. υπερηχογράφημα) και τελικά για εγχείρηση.

Αρχικά η προσέγγιση αυτή δεν φάνηκε να παρέχει κάποιο όφελος, αλλά όταν αφαιρέθηκαν από την ανάλυση οι γυναίκες που ήδη κατά την πρώτη μέτρηση είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν όγκους, βρέθηκε μείωση της θνησιμότητας κατά 20%.

«Είναι αυτά τα ευρήματα ξεκάθαρα; Θα έλεγα πως όχι», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ούσα Μένον, καθηγήτρια Γυναικολογικής Ογκολογίας στο University College του Λονδίνου (UCL).

«Δεν έχουμε ακόμα ξεκάθαρα στοιχεία για να εισηγηθούμε μαζικό έλεγχο των γυναικών, αλλά έχουμε ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει κατά 20% τη θνησιμότητα. Αυτές τις ενδείξεις πρέπει τώρα να επαληθεύσουμε».

Οι ερευνητές συνεχίζουν την παρακολούθηση των εθελοντριών για τρία ακόμα χρόνια, για να δουν εάν θα εξακολουθήσει να υπάρχει αυτό το όφελος

tanea.gr

Related Articles

Back to top button