«Θερίζουν» οι δηλητηριάσεις από κοτόπουλα στη Βρετανία

 

«Θερίζουν» οι στη

Ένας στους τρεις ανθρώπους στη Βρετανία παθαίνει δηλητηρίαση από κοτόπουλο τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, ενώ σε ετήσια βάση δηλητηριάζονται 280.000 άνθρωποι.

Υπαίτιο για τις δηλητηριάσεις είναι ένα μικρόβιο που λέγεται και αποτελεί την συνηθέστερη αιτία τροφικών δηλητηριάσεων στη χώρα.

Η δηλητηρίαση από καμπυλοβακτήριο κοστίζει ετησίως τη ζωή σε 100 άτομα και στη βρετανική οικονομία 1,37 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Γηραιάς Αλβιόνας, η οποία είναι αρμόδια για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η διευθύντρια της FSA κυρία Νίνα Πάρσελ δήλωσε ότι η υπηρεσία συνεργάζεται στενά με την βιομηχανία πουλερικών για να περιοριστούν τα επίπεδα μόλυνσης στα πουλερικά που διατίθενται στο εμπόριο.

Σε αναλύσεις που είχε πραγματοποιήσει πέρυσι η FSA είχε ανακαλύψει ότι το 70% των πουλερικών που πωλούνται στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας είναι μολυσμένα με καμπυλοβακτήριο.

«Είναι υποχρέωση όλων μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαττώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων και των θυμάτων», τόνισε η κυρία Πάρσελ.

Για την προστασία από τη δηλητηρίαση συνιστάται να αποθηκεύεται το ωμό κοτόπουλο σε κλειστό δοχείο μακριά από τα άλλα τρόφιμα, να μην ξεπλένεται με νερό πριν από το μαγείρεμα, να μαγειρεύεται πάρα πολύ καλά (δεν πρέπει να έχει ροζ σάρκα ή χυμούς) και να πλένονται πολύ καλά με ζεστό σαπούνι και νερό όλες οι επιφάνειες που ήρθαν σε επαφή με το ωμό κρέας ή με τους χυμούς του.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης από καμπυλοβακτήριο συνήθως εκδηλώνονται 2-5 ημέρες μετά τη μόλυνση (το εύρος είναι 1 έως 11 ημέρες) και συμπεριλαμβάνουν , πόνο στο στομάχι, πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία ή/και έμετο.

 

 

Πηγή : Web Only tanea.gr

Related Articles

Back to top button