Τέσσερις τροφές που επηρεάζουν αρνητικά την πυκνότητα των οστών

Η προστασία των οστών έχει μικρή συσχέτιση με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος.

Αν θέλετε να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή και δυνατά θα πρέπει να αποφεύγετε συγκεκριμένες τροφές και ροφήματα, που επηρεάζουν την πυκνότητα λένε οι ειδικοί.

Πίτουρο σίτου

Μπορεί να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το πίτουρο σίτου που είναι υγιές για την καρδιά, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία των οστών.
«Το πίτουρο σιταριού έχει υψηλά επίπεδα φυτικών αλάτων, τα οποία μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του ασβεστίου», εξήγησε η Dr. Liz Matzkin, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Brigham and Women's Hospital στο Τμήμα Ορθοπαιδικής Χειρουργικής στη Βοστώνη. Πολλοί άνθρωποι τρώνε πίτουρο σιταριού επειδή είναι πλούσιο σε διαιτητικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για το έντερο, τη μείωση των καρδιακών παθήσεων, ακόμη και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ευτυχώς, εάν καταναλώνετε πίτουρο βρώμης (το οποίο είναι διαφορετικό από το πίτουρο σιταριού), να ξέρετε ότι δεν έχει τις ίδιες επιβλαβείς επιπτώσεις στα οστά όπως το πίτουρο σίτου, σύμφωνα με την Matzkin, καθώς δεν περιέχει υψηλά επίπεδα φυτικών αλάτων.

Τα φυτικά άλατα είναι ένα είδος αντιθρεπτικού συστατικού που βρίσκεται φυσικά στα φυτά. Πολλά από τα αγαπημένα σας λαχανικά και όσπρια (από το λάχανο μέχρι τα φασόλια και τα φιστίκια) περιέχουν ενώσεις που μειώνουν την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών.

Αλάτι

Η κατανάλωση αλατιού θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν όταν πρόκειται για την υγεία των οστών, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τις ομάδες υψηλού κινδύνου. «Να γνωρίζετε ότι το μπορεί να κρύβεται στα κρέατα, τα σνακ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα αλλαντικά», είπε η Matzkin. «Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλατιού (πάνω από 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα) μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ασβεστίου από τα οστά», πρόσθεσε. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 από το Journal of the American College of Nutrition, η αυξημένη κατανάλωση νατρίου αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την απώλεια ασβεστίου και μειώνει την απορρόφησή του, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την υγεία των οστών. Η Matzkin προτείνει επιλογές καφέ ή τσαγιού χωρίς καφεΐνη, εάν χρειάζεστε απλώς κάτι για να σας ζεστάνει ή, ακόμα καλύτερα, ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Η βιταμίνη D που δομεί τα οστά επηρεάζεται επίσης από την καφεΐνη, η οποία μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση. Η καφεΐνη προκαλεί μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου και αυξημένη απώλεια ασβεστίου στα ούρα. Μην ξεχνάτε ότι καφεΐνη περιέχουν και πολλά αναψυκτικά και ροφήματα.

Αλκοόλ

Η αυξημένη κατανάλωση μπορεί να αλλάξει την ικανότητα του σώματος να απορροφά σημαντικά θρεπτικά συστατικά που είναι πραγματικά ευεργετικά για την υγεία των οστών, όπως το ασβέστιο, η βιταμίνη D και το μαγνήσιο.

Ενώ το ασβέστιο και η βιταμίνη D συχνά βρίσκονται στο επίκεντρο σε αυτόν τον τομέα, οι ορμόνες του φύλου μας, όπως η τεστοστερόνη στους άνδρες και τα οιστρογόνα στις γυναίκες, είναι επίσης κρίσιμες για τη διασφάλιση γερών οστών. Η Angelina Waller, βοηθός ιατρού στο Advanced Orthopedics στο Ντένβερ, εξήγησε ότι το αλκοόλ «επιβραδύνει τον κύκλο αναδόμησης των οστών και διαταράσσει τα επίπεδα ορμονών».

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Related Articles

Back to top button