Ταραμοσαλάτα: Μια νηστίσιμη, παραδοσιακή «υπερτροφή» Η πιο λαχταριστή και εύκολη συνταγή !

02

Ταραμοσαλάτα: Μια νηστίσιμη, παραδοσιακή «υπερτροφή» Η πιο λαχταριστή και εύκολη συνταγή

Η είναι προ των πυλών και οι προετοιμασίες για το σαρακοστιανό τραπέζι κορυφώνονται. Ο Μάρτης δεν λείπει από τη Σαρακοστή ως συνήθως και δεν θα μπορούσε να λείπει ούτε η από το εορταστικό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Υπάρχουν διατροφικά οφέλη από την κατανάλωση της ή απλά αποτελεί ένα έθιμο της παράδοσης μας;

Ο ταραμάς (ή αλλιώς αυγοτάραχο), το βασικό συστατικό της ταραμοσαλάτας, αποτελείται από αυγά ψαριών και κυρίως του κυπρίνου αλλά και του μπακαλιάρου. Υπάρχουν δύο είδη ταραμά, ο λευκός και ο ροζ. Καλό είναι να προτιμήσουμε τον άσπρο ταραμά διότι το ροζ χρώμα προέρχεται από την προσθήκη ορισμένων χρωστικών ουσιών. Ελαιόλαδο, λεμόνι και ψωμί ή πατάτα συμπληρώνουν την παραδοσιακή συνταγή της ταραμοσαλάτας, η οποία εκτός από ακαταμάχητη γεύση διαθέτει και υψηλή διατροφική αξία.

Το αυγοτάραχο είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και επιπλέον περιέχει και άλλα θρεπτικά συστατικα. Η βιταμίνη Α έχει θετικές επιδράσεις στην όραση και το δέρμα και μαζί με τον ψευδάργυρο ο οποίος επίσης περιέχεται σε ικανοποιητικές ποσότητες, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ακόμα, ο ταραμάς αποτελεί εξαιρετική πηγή Βιταμίνης D, φωσφόρου και μαγνησίου που επιδρούν ευεργετικά στη λειτουργία των οστών. Επιπλέον, η προσθήκη λεμονιού, το οποίο περιέχρι βιταμίνη C, και ελαιολάδου το οποίο είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων προσδίδουν επιπλεον οφέλη όπως τόνωση του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος. Αυτό όμως που δεν θα πρέπει να ξεχνούμε είναι ότι ο ταραμάς είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε θερμίδες (50-70 θερμίδες ανά κουταλιά) αλλά και σε νάτριο, καθιστώντας τον μια τροφή που πρέπει να καταναλώνεται προσεκτικά από άτομα με υπέρταση και νεφρικά προβλήματα.

Η υψηλή διατροφική αξία της ταραμοσαλάτας την καθιστά ένα τρόφιμο το οποίο θα μπορούσε να καταναλώνεται με μέτρο λόγω του υψηλού περιεχομένου του σε θερμίδες,σε μεγαλύτερη όμως συχνότητα και όχι μόνο την περίοδο της Σαρακοστής. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αναρωτηθείτε «Με τι να συνοδέψω το φαγητό μου», σκεφτείτε και την επιλογή της νοστιμότατης, θρεπτικής και παραδοσιακής ταραμοσαλάτας.

03

Η πιο λαχταριστή και εύκολη ταραμοσαλάτα!

Σπιτική, εύκολη, πεντανόστιμη και υγιεινή, μια και είναι χωρίς χρωστικές, η ταραμοσαλάτα αποτελεί τη νηστίσιμη βασίλισσα της Σαρακοστής. Μια συνταγή που θα απολαύσετε με φρέσκια, ζεστή λαγάνα!

Υλικά συνταγής

400 γραμμάρια ψωμί, μπαγιάτικο σταρένιο (ή χωριάτικο)

3 γεμάτες κουταλιές της σούπας ταραμά λευκό

χυμό από 2 λεμόνια

1/2 κρεμμύδι

500 ml λάδι

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό, το στραγγίζουμε καλά και το βάζουμε στο μπλέντερ.

Προσθέτουμε τον ταραμά και το κρεμμύδι.

Χτυπάμε τα υλικά, να πολτοποιηθούν.

Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και χτυπάμε ξανά τα υλικά να πολτοποιηθούν. Πολύ αργά (σταγόνα –σταγόνα) και με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο.

Όσο πιο πολύ χτυπάμε τα υλικά τόσο πιο απαλή γίνεται η ταραμοσαλάτα μας.

*** Ταραμοσαλάτα παραδοσιακή «υπερτροφή»

Ο ταραμάς (ή αλλιώς αυγοτάραχο), το βασικό συστατικό της ταραμοσαλάτας, αποτελείται από αυγά ψαριών και κυρίως του κυπρίνου αλλά και του μπακαλιάρου. Υπάρχουν δύο είδη ταραμά, ο λευκός και ο ροζ. Καλό είναι να προτιμήσουμε τον άσπρο ταραμά διότι το ροζ χρώμα προέρχεται από την προσθήκη ορισμένων χρωστικών ουσιών. Ελαιόλαδο, λεμόνι και ψωμί ή πατάτα συμπληρώνουν την παραδοσιακή συνταγή της ταραμοσαλάτας, η οποία εκτός από ακαταμάχητη γεύση διαθέτει και υψηλή διατροφική αξία.

Το αυγοτάραχο είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και επιπλέον περιέχει και άλλα θρεπτικά συστατικα. Η βιταμίνη Α έχει θετικές επιδράσεις στην όραση και το δέρμα και μαζί με τον ψευδάργυρο ο οποίος επίσης περιέχεται σε ικανοποιητικές ποσότητες, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ακόμα, ο ταραμάς αποτελεί εξαιρετική πηγή Βιταμίνης D, φωσφόρου και μαγνησίου που επιδρούν ευεργετικά στη λειτουργία των οστών. Επιπλέον, η προσθήκη λεμονιού, το οποίο περιέχρι βιταμίνη C, και ελαιολάδου το οποίο είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων προσδίδουν επιπλεον οφέλη όπως τόνωση του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος. Αυτό όμως που δεν θα πρέπει να ξεχνούμε είναι ότι ο ταραμάς είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε θερμίδες (50-70 θερμίδες ανά κουταλιά) αλλά και σε νάτριο, καθιστώντας τον μια τροφή που πρέπει να καταναλώνεται προσεκτικά από άτομα με υπέρταση και νεφρικά προβλήματα.

Η υψηλή διατροφική αξία της ταραμοσαλάτας την καθιστά ένα τρόφιμο το οποίο θα μπορούσε να καταναλώνεται με μέτρο λόγω του υψηλού περιεχομένου του σε θερμίδες,σε μεγαλύτερη όμως συχνότητα και όχι μόνο την περίοδο της Σαρακοστής. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αναρωτηθείτε «Με τι να συνοδέψω το φαγητό μου», σκεφτείτε και την επιλογή της νοστιμότατης, θρεπτικής και παραδοσιακής ταραμοσαλάτας.

www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button