Ταχυκαρδία: Τι είναι, γιατί συμβαίνει και τι μπορείς να κάνεις;

Η προκύπτει όταν η συστέλλεται τόσο γρήγορα, ώστε δεν προλαβαίνουν οι καρδιακές κοιλότητες να γεμίζουν αίμα.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην προωθούνται επαρκείς ποσότητες αίματος στην περιφέρεια και να εμφανίζονται: αίσθημα απώλειας ενός σφυγμού, αίσθημα παλμών, δύσπνοια, ζάλη, απώλεια αισθήσεων, θωρακικό άλγος» λέει ο Ηλίας Ανδρεανίδης, .

Πότε είναι ταχυκαρδία

Η καρδιά χτυπά συνήθως 60-90 φορές το λεπτό, τόσοι δηλαδή είναι οι παλμοί μας και ο αριθμός τους εξαρτάται τόσο από τη φυσιολογία του οργανισμού μας όσο και από τη φυσική κατάσταση του οργανισμού. Μιλάμε για ταχυκαρδία όταν οι ξεπεράσουν τους 100 και όταν αυτό διαρκεί για περισσότερα από λίγα λεπτά. Ωστόσο, και πάλι το όριο αυτό δεν είναι απόλυτο καθώς υπάρχουν άνθρωποι που έχουν από τη φύση τους αυξημένους καρδιακούς παλμούς χωρίς να υπάρχει κάτι παθολογικό.

Τι εξετάσεις θα κάνεις αν έχεις ταχυκαρδία

Αν διαπιστωθεί η ταχυκαρδία, ο γιατρός, ανάλογα με την περίπτωση, θα σου ζητήσει διάφορες αιματολογικές και ακτινολογικές εξετάσεις, , υπερηχογράφημα και . Ο γιατρός σου θα εκτιμήσει τα αποτελέσματα των εξετάσεων και σε συνδυασμό με τη φυσική εξέταση θα καταλήξει στο πιθανό αίτιο. Συχνά η ταχυκαρδία σχετίζεται με το αυξημένο άγχος ή ακόμη και με την , και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι ανησυχητική.

Έχεις ταχυκαρδία; Έτσι θα νιώσεις καλύτερα

  • Χαλάρωσε και ξεκουράσου: Το άγχος και η κούραση αυξάνουν τους παλμούς.
  • Γυμνάσου: Οι αυξημένοι παλμοί μπορεί να είναι ένδειξη κακής φυσικής κατάστασης
  • Πιες νερό: Ταχυκαρδία προκαλεί και η , καλό είναι να φροντίζεις να είσαι πάντα ενυδατωμένη.

Ηλίας Ανδρεανίδης, καρδιολόγος – www.mydoctorthessalia.gr

Εάν ανησυχείτε για την ταχυκαρδία σας, καλό είναι να μιλήσετε σε γιατρό. Μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την αιτία και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

 

Related Articles

Back to top button