Τα σημαντικά γεγονότα ζωής μπορεί να οδηγήσουν στο διαζύγιο

Τα σημαντικά γεγονότα ζωής μπορεί να οδηγήσουν στο διαζύγιο

 

Τα σημαντικά γεγονότα ζωής μπορεί να οδηγήσουν στο

Τον περασμένο μήνα ένα ζευγάρι που επέζησε από το βομβαρδισμό στο μαραθώνιο της Βοστώνης ανακοίνωσε το χωρισμό του. Οι δύο σύντροφοι προχώρησαν σε διαζύγιο ένα χρόνο μόλις μετά το γάμο των ονείρων τους, χωρίς να γνωρίζουν τι είναι ακριβώς αυτό που τους οδήγησε στο σημείο αυτό. Είναι πολύ πιθανό, όμως, να παίζουν κάποιο ρόλο οι πολλαπλοί στρεσογόνοι παράγοντες που αθροίστηκαν μέσα στα τελευταία δυο χρόνια, οι οποίοι περιλάμβαναν, χειρουργεία, πρακτικές αποκατάστασης και σημαντικές σωματικές αλλαγές.

Αν και κάτι τόσο καταστροφικό δε συμβαίνει σε όλους, όλα τα έρχονται αντιμέτωπα με πολλούς στρεσογόνους παράγοντες και αλλαγές της ζωής, τόσο μικρές όσο και μεγάλες. Ποιες όμως είναι οι αλλαγές που μπορεί να οδηγήσουν στο διαζύγιο και πως μπορεί ένα ζευγάρι να προστατευτεί από τις αρνητικές τους επιπτώσεις;

Ένα σημαντικό παράδειγμα μεγάλης αλλαγής είναι όταν ο ένας από τους δύο συζύγους αναπτύσσει ένα χρόνιο, σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη δυναμική της σχέσης. Η αρρώστια ενδέχεται να δημιουργήσει το αίσθημα του χρέους, να προκαλέσει έντονο πόνο στο άτομο και να το φτάσει ακόμα και στο σημείο να χάσει τον εαυτό του. Παράλληλα, πολλές φορές ο σύντροφος που νοσεί δεν μπορεί να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας της σχέσης, το οποίο προϋποθέτει από τον άλλο να τους αναλάβει. Κάποια ζευγάρια μπορούν να διαχειριστούν την αλλαγή αυτή καλύτερα από άλλα.

Μια πρόσφατη μελέτη μάλιστα από το πανεπιστήμιο της Iowa βρήκε ότι τα ποσοστά διαζυγίου αυξάνονται κατά 6% όταν η γυναίκα εμφανίζει νοσήματα όπως είναι ο καρκίνος ή η καρδιακή νόσος, αλλά δεν αλλάζουν όταν οι άνδρες είναι αυτοί που νοσούν. Είναι πιθανό οι άνδρες να δυσκολεύονται περισσότερο να αναλάβουν το ρόλο του φροντιστή εάν η γυναίκα δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στην πληθώρα των αρμοδιοτήτων που συνήθως αναλαμβάνει. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τον καταμερισμό των εργασιών στο οποίο προχωράει το ζευγάρι, εάν είναι δηλαδή ο άνδρας αυτός που έχει αναλάβει το νοικοκυριό είναι ίσως πιο εύκολη η προσαρμογή του σε περίπτωση που η σύντροφός του νοσήσει σοβαρά.

Μια μελέτη του 2011 βρήκε επίσης ότι οι άνδρες που είναι άνεργοι είναι πιο πιθανό να αφήσουν τις συζύγους τους ή να τους αφήσουν εκείνες. Η απώλεια εργασία ενός συντρόφου μπορεί σε κάθε περίπτωση να προκαλέσει στρες που σχετίζεται με την απότομη μείωση του εισοδήματος, την ανασφάλεια και την ευθύνη και το οποίο μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το ζευγάρι και να απομακρύνει τους δυο συντρόφους. Δεν είναι μόνο όμως η απώλεια της εργασίας αυτή που μπορεί να φέρει τη δυστυχία σε ένα ζευγάρι. Οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο ζωής του ζευγαριού μπορεί να επιβαρύνει ένα γάμο, ακόμα και μια καλύτερη εργασία η όποια ενδεχομένως θα έχει περισσότερες ευθύνες.

Ακόμα και ο ερχομός ενός παιδιού που είναι επιθυμητό και από τους δυο μπορεί να επιφέρει σημαντική πίεση σε ένα γάμο. Ερευνητικά ευρήματα μάλιστα δείχνουν ότι το 67% των ζευγαριών βιώνουν μείωση των επιπέδων της συζυγικής ικανοποίησης μέσα στα τρία πρώτα χρόνια της γέννησης ενός μωρού. Η προθυμία των δύο συντρόφων να επικοινωνήσουν και να συμφωνήσουν καθώς και οι προσωπικότητες τους είναι παράγοντες που καθορίζουν εάν ένα ζευγάρι θα μπορέσει να διαχειριστεί με επιτυχία τους νέους ρόλους. Κάποιος που ήδη υποφέρει από ή είναι πολύ πιθανό να δυσκολευτεί περισσότερο στην προσαρμογή του στο γονεϊκό ρόλο, καθώς και να ανταποκριθεί στις αλλαγές που συμβαίνουν στη σχέση.

Σύμφωνα με ένα ενδιαφέρον εύρημα μάλιστα, είναι πιο πιθανό να χωρίσουν τα ζευγάρια όταν το πρώτο τους παιδί είναι κορίτσι. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι κόρες με κάποιο τρόπο πυροδοτούν το διαζύγιο, άλλα μάλλον ότι θήλεα έμβρυα είναι πιο ανθεκτικά από τα άρρενα κι επιβιώνουν παρά το στρες της εγκυμοσύνης που οφείλεται σε ένα προβληματικό γάμο.

Μια μελέτη του 2013 στην οποία συμμετείχαν οικογένειες στρατιωτικών βρέθηκε ότι ο κίνδυνος διαζυγίου εξαρτιόταν άμεσα από το χρόνο που περνούσαν εκτός αποστολής. Οι βετεράνοι όχι μόνο έχουν να διαχειριστούν τις μεγάλες χρονικές περιόδους μακριά από τις συζύγους τους, πρέπει επίσης να προσαρμόζονται κάθε φορά που επιστρέφουν από μια αποστολή στη ζωή του πολίτη, ενώ παράλληλα, συχνά υποφέρουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Τα ζευγάρια που αποφασίζουν να ζουν κάποια διαστήματα χωριστά για άλλου τύπου επαγγελματικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, αλλά η απόσταση πάντα αποτελεί μια δυσκολία την οποία οι δυο σύντροφοι καλούνται να διαχειριστούν. Κάθε άτομο αντιμετωπίζει την εναλλαγή απόστασης –εγγύτητας με διαφορετική άνεση κι έχει σημασία λοιπόν να μπορούν και οι δυο να διαχειριστούν το διάστημα που ζουν χωριστά χωρίς το φόβο της εγκατάλειψης, αλλά με εμπιστοσύνη και αφοσίωση.

Τα ζευγάρια που έχουν βιώσει μαζί ένα τραυματικό γεγονός, όπως το ζευγάρι που αναφέρθηκε στον πρόλογο, μπορεί να νιώσουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο, υπάρχει όμως και η περίπτωση να απομακρυνθούν προκειμένω να μπορέσουν να θεραπευτούν από το τραύμα. Πολλές φορές για να καταφέρουν αν πάρουν απόσταση από το τραυματικό γεγονός χρειάζεται να αποστασιοποιηθούν από οτιδήποτε τους το θυμίζει ακόμα και από το σύντροφό τους.

Το 2013 ήταν η χρονιά σταθμός κατά την οποία οι 50χρονοι παντρεμένοι ξεπέρασαν σε αριθμό τους χήρους της ίδιας ηλικίας. Τα ζευγάρια συχνά με το πέρασμα του χρόνου νιώθουν ότι έχουν χάσει την επαφή και την σεξουαλική και συναισθηματική οικειότητα που κάποτε είχαν. Κάποια ζευγάρια περιμένουν μέχρι τα παιδιά να φύγουν από το σπίτι για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους, ενώ άλλα μπορεί ξαφνικά να ανακαλύψουν ότι δεν έχουν πολλά κοινά με το άτομο που παντρεύτηκαν.
Η απιστία από την άλλη, μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να μην είναι τόσο καταστροφική, αλλά να κινητοποιήσει το ζευγάρι ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Κάποιες φορές μπορεί να είναι το έναυσμα για να βρουν οι δυο σύντροφοι νέες διόδους επικοινωνίας, άλλες φορές βέβαια, μπορεί να είναι απλά η χαριστική βολή σε ένα γάμο που δεν μπορεί να επιβιώσει.

Ανεξάρτητα από τον αριθμό και τη σοβαρότητα των γεγονότων ζωής που οι δυο σύντροφοι έχουν περάσει μαζί ή χώρια, είναι πολύ σημαντικό να είναι ειλικρινείς και ανοιχτοί στην επικοινωνία. Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να μπορεί κανείς να ζητήσει βοήθεια από το σύντροφο του στις δύσκολες στιγμές.

Ένα ζευγάρι που έχει έρθει αντιμέτωπο με στρεσογόνες καταστάσεις κι έχει προβλήματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία είναι σημαντικό να απευθυνθεί το συντομότερο δυνατό σε ειδικό, πριν το στρες επιβαρύνει το γάμο σε τέτοιο βαθμό που το διαζύγιο είναι πολύ πιθανό ή και αναπόφευκτο.

 

 

 

Πηγή: www.andrologia.gr

govastileto.gr

Related Articles

Back to top button