Τα ροφήματα με ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

 

 

Οι άνδρες που καταναλώνουν συστηματικά ροφήματα με ζάχαρη μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 42.400 άνδρες, ηλικίας 45 έως 79 ετών, διαπίστωσαν πως όσοι έπιναν καθημερινά δύο ή περισσότερα τέτοιου είδους ροφήματα διέτρεχαν κατά σχεδόν το ένα τέταρτο μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας απ’ ό,τι όσοι σπανίως τα κατανάλωναν.

Καρδιακή ανεπάρκεια σημαίνει ότι η καρδιά είναι πολύ αδύναμη για να ωθήσει όσο αίμα χρειάζεται το σώμα για να καλύπτει τις ανάγκες του. Η ανεπάρκεια αυτή συχνά εμφανίζεται έπειτα από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ κάνει τους ασθενείς να κουράζονται εύκολα, να παρουσιάζουν δύσπνοια και να εμφανίζουν πρήξιμο (οίδημα) στους άκρους πόδες και τους αστραγάλους εξαιτίας τηςσυσσώρευσης υγρού.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Heart» μόνο οι μισοί πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια βρίσκονται ακόμα εν ζωή πέντε χρόνια έπειτα από την εμφάνισή της.

Συμπληρώνουν επίης ότι τα ροφήματα με ζάχαρη έχουν συσχετισθεί σε προγενέστερες μελέτες με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης και καρδιοπάθειας, επομένως είναι λογικό να σχετίζονται και με αυξημένες πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας.

Στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη, ζήτησαν από τους εθελοντές να καταγράψουν την μέση κατανάλωση 96 διαφορετικών τροφίμων και ροφημάτων κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Ως μία μερίδα ροφήματος με ζάχαρη ορίσθηκαν τα 200 ml.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους εθελοντές τους επί 12 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων 3.600 από αυτούς εκδήλωσαν καρδιακή ανεπάρκεια και περισσότεροι από 500 έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας τους.

Αφού οι επιστήμονες έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους άλλους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δύο ή περισσότερες μερίδες ροφημάτων με ζάχαρη την ημέρα αύξαναν τον κίνδυνο κατά 23%.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως «όσοι πίνουν καθημερινά ροφήματα με ζάχαρη, καλό είναι να περιορίσουν την κατανάλωσή τους για να μειώσουν όχι μόνο τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά και άλλων ασθενειών όπως η παχυσαρκία και ο τύπου 2 διαβήτης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σουζάνα Λάρσον, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Καρολίνσκα.

Και συνέχισε: «Παρότι στη μελέτη μας συμμετείχαν μόνο άνδρες, πιστεύουμε ότι τα ευρήματα ισχύουν και για τις γυναίκες, αν και γι’ αυτό θα βεβαιωθούμε μόνο όταν κάνουμε σχετική μελέτη».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επειδή αυτή ήταν μία μελέτη παρατήρησης, όπως αποκαλούνται αυτού του είδους οι κλινικές μελέτες, τα ευρήματά της «υποδεικνύουν απλώς μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος», διευκρίνισε.

tanea.gr

Related Articles

Back to top button