Τα αφεψήματα που αντιμετωπίζουν φούσκωμα και αέρια

Το οφείλεται στη συσσώρευση αερίων στο γαστρεντερικό σύστημα και προκαλεί αίσθημα πρηξίματος στο στομάχι.

Τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα του αέρα που καταπίνουμε όταν τρώμε.

Παρόλο που αποτελεί σχετικά συχνό φαινόμενο, προκαλεί δυσφορία στην καθημερινότητά μας.

Το φούσκωμα μπορεί να συνοδεύεται από διάφορες ενδείξεις, όπως συχνά αέρια, αύξηση της περιμέτρου της μέσης, γουργούρισμα στο στομάχι και σκληρή ή τεταμένη κοιλιά.

Ευτυχώς υπάρχουν απλοί τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να το αντιμετωπίσουμε.

Δείτε τρία βότανα που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ενοχλητικού φουσκώματος:

  • Μάραθος: Βοηθά στην αντιμετώπιση του πόνου στην κοιλιά και στην καλύτερη πέψη. Σε 150 ml ζεστού νερού βάλτε 2 γρ. μάραθο και αφήστε το. Πίνετε ιδανικά 1-3 αφεψήματα την ημέρα.
  • Θυμάρι: Διευκολύνει την πέψη και μειώνει το φούσκωμα. Προτείνεται να πίνετε 1-3 αφεψήματα την ημέρα.
  • Γλυκάνισος: Είτε ο απλός είτε ο αστεροειδής γλυκάνισος, μπορούν να βοηθήσουν τη σωστή πέψη. Καλό θα ήταν να πίνετε το αφέψημα γλυκάνισου μετά από κάθε γεύμα.

Πώς παράγονται τα ;

Υπάρχουν δύο κύριες πηγές αερίων στο έντερο:

  • είτε μέσω κατάποσης αέρα,
  • είτε μέσω παραγωγής αέρα από βακτήρια του λεπτού και του παχέος εντέρου.

Ο αέρας που καταπίνουμε αποβάλλεται κυρίως με το και μόνο σχετικά μικρή ποσότητα περνάει από το στομάχι στο λεπτό έντερο εφόσον είμαστε σε όρθια θέση. Αντίθετα, σε κατακεκλιμένους ασθενείς, μεγαλύτερη ποσότητα αέρα περνάει από το στομάχι στο έντερο, λόγω μειωμένης αποβολής κατά το ρέψιμο.

Το ρέψιμο διακρίνεται σε εκούσιο και ακούσιο. Το ακούσιο ρέψιμο αποτελεί φυσιολογική διαδικασία συνήθως μετά το φαγητό που βοηθάει την απελευθέρωση αέρα όταν φουσκώνει-διατείνεται το στομάχι. Ορισμένα τρόφιμα χαλαρώνουν τον σφιγκτήρα στο κάτω μέρος του οισοφάγου και προκαλούν ακούσιο ρέψιμο. Τέτοια τρόφιμα είναι η μέντα, η σοκολάτα και τα λίπη.

Βακτηριακή παραγωγή αερίων στο έντερο: Στο έντερο διαβιούν φυσιολογικά τρισεκατομμύρια ακίνδυνα βακτήρια, μερικά από τα οποία βοηθούν στην φυσιολογική λειτουργία (πέψη τροφών) και προστατεύουν το έντερο. Η διάσπαση ορισμένων δύσπεπτων τροφών στο έντερο από τα βακτήρια της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας είναι δυνατόν να προκαλέσει αέρια και τυμπανισμό, μετεωρισμό ή φουσκώματα.

Για παράδειγμα, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο περιέχουν ραφφινόζη, έναν δύσπεπτο υδατάνθρακα. Αυτές οι τροφές προκαλούν μεγαλύτερη ποσότητα αερίων και φούσκωμα, διότι η ραφφινόζη διασπάται από βακτήρια μόλις φτάσει στο παχύ έντερο.

Τα υποπροϊόντα της συγκεκριμένης διαδικασίας περιλαμβάνουν άοσμα αέρια, όπως διοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο και μεθάνιο. Αντίθετα, άλλα συστατικά των παραγόμενων αερίων έχουν δυσάρεστη οσμή, όπως για παράδειγμα το θείο.

Ορισμένοι ασθενείς δεν είναι σε θέση να διασπάσουν τους υδατάνθρακες. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η λακτόζη που περιέχεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Στους ανθρώπους αυτούς, η κατανάλωση λακτόζης δυνατόν να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής αερίων (μετεωρισμό), συνοδευόμενα από κράμπες και διάρροια. Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν το 1% των περιπτώσεων. Όμως, έως 30% των ανθρώπων έχουν δυσπεπτικά ενοχλήματα από την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος (με όλες τις μορφές του) που περιέχει μια πρωτεΐνη που λέγεται β-καζεΐνη.

Ορισμένες ασθένειες ενδεχομένως επίσης να προκαλέσουν τυμπανισμό, μετεωρισμό (φούσκωμα) και αποβολή αερίων. Για παράδειγμα, τα άτομα με διαβήτη ή σκληρόδερμα έχουν μειωμένη δραστηριότητα του λεπτού εντέρου, που οδηγεί σε βακτηριακή υπερανάπτυξη ή SIBO (κάντε κλικ) στο εγγύς λεπτό έντερο (νήστιδα), με κακή πέψη υδατανθράκων και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Ωστόσο, ακόμη και επί απουσίας εμφανούς νόσου, ορισμένοι άνθρωποι διαθέτουν στο λεπτό έντερό τους αυξημένο αριθμό των βακτηρίων και συνεπώς αποβάλλουν αυξημένη ποσότητα αερίων.

peptiko.grwww.onmed.gr

Related Articles

Back to top button